Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Moj vlastny domaci spadovy mikropivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Moj vlastny domaci spadovy mikropivovar

[čtvrtek, 21. říjen 2010]

“Traditionally, brewing was something you did at home”. Touto vetou zo seriálu “More industrial revelations” začala moja cesta k vlastnému mikropivovaru. Výrobu piva ako jeden z pilierov priemyselnej revolúcie (keďže piť vodu bolo životu nebezpečné) predviedli v spádovom pivovare Hook Norton Brewery, čo je trojposchodová budova a na každom poschodí sa udeje iná časť výrobného procesu. Ďalším krokom bola (asi ako u mnohých domovarníkov) návšteva reštauračného pivovaru. Reakcia “toto musím mať doma” bola v mojom prípade veľmi silná a keď som prehlásil, že budem mať pivovar, u členov rodiny to vyvolalo značné pobavenie. O rok na to sme už varili prvú várku.

Ako asi každý čo si chce doma uvariť pivo som aj ja koketoval s myšlienkou na varenie z koncentrátov v kuchyni. Keď som však v knihe “How To Brew” od Johna Palmera videl čo všetko by musela zniesť kuchyňa v byte a aký žalostný výsledok (v zmysle množstva uvareného piva) by z toho bol, rozhodol som sa preskočiť túto vývojovú fázu a postaviť rovno normálny pivovar.

Už od začiatku mi bolo jasné, že sa chcem vyhnúť všetkým možným čerpadlám a pumpám, ktorých čistenie je náročné a zložité. Tiež som sa chcel vyhnúť zložitým mechanizmom a prevodom, ktoré sa môžu akurát tak zasekávať a kaziť. Bolo preto jasné, že sa bude jednať o konštrukčne čo možno najjednoduchší spádový pivovar fungujúci na princípe gravitácie.

Po sérii nákresov a návrhov používajúcich nerezové KEG sudy bolo jasné, že nemám ani dostatočné znalosti ani možnosti opracovávať nerez, že uchytenie sudov nebude dosť pevné a že výška priestoru by musela byť takmer 3 metre. Logická volba boa preto obrátiť sa na firmu, čo s nerezom pracuje a mohla by mi vyrobiť pivovar presne podľa mojich predstáv.

Po množstve emailov s nákresmi a popismi, osobných stretnutí a hľadaní riešení objavujúcich sa problémov bol vyrobený prvý prototyp. Môj pivovar je dvojnádobová varňa s pevnou varnou nádobou a pohyblivou odkladacou nádobou, do ktorej sa vkladá scedzovacie dno. V pivovare sa najľahšie varí na jeden rmut, avšak dá sa aj na dva alebo tri rmuty. Spôsob uchytenia ku konštrukcii, na ktorej pivovar stojí, je neštandardný, ale o to jednoduchší a spoľahlivejší. Zmenu vzájomnej polohy nádob som vyriešil bežne dostupným elektrickým zdvihákom, párnik je z bežne dostupných nerezových komínových rúr, na ohrev vody na vysladzovanie využívam obyčajný bojler. Je to slabé miesto pivovaru, pretože neprodukuje dostatočne horúcu vodu, avšak výťažnosť doterajších 6 várok bola viac než uspokojivá. Kvasím v plastovej 60 litrovej nádobe, ktorá je umiestnená v chladničke. Pivo leží v PET fľašiach v tej istej chladničke nastavenej na nižšiu teplotu.

Vystierka prebieha vo varnej nádobe, do ktorej napustím vodu z bojlera. Vystieram pri 40 stupňoch, slad schladí dielo na 37 stupňov. Prihrievam na 52 a 63 stupňov, kedy odčerpám časť diela do odkladacej nádoby. V nej je už vložené scedzovacie dno.

Foto

Rmut prihrievam na 72 a následne do varu. Po povarení ho prečerpám k odpočívajúcemu podielu. Ihneď zdvihnem odkladaciu nádobu no najvyššej polohy. Pri strope je teplejšie, takže nádoba menej vychladne. Zároveň sa rozvrství mláto a pri ďalšom pohybe sa nerozvíri. Nastáva čas na obed a očistenie varnej nádoby.

Foto

Po podrážaní, kedy ešte kalnú sladinu vraciam nazad do odkladacej nádoby, nastáva sťahovanie predku nazad do varnej nádoby a vysladzovanie. Vysladzujem tak, že mláto kropím vodou z bojlera a pomáham si rýchlovarnou konvicou. Po vysladení sa odkladacia nádoba spustí do najnižšej polohy, mláto sa vyberie aj so scedzovacím dnom a odkladacia nádoba sa vyčistí. Vo varnej nádobe začína chmeľovar. Chmelím na tri razy, posledný chmel už takmer nevarím. Po chmeľovare roztočím mladinu vo varnej nádobe a nechám ochladiť na 80 stupňov. To je dostatočný čas na to, aby v strede nádoby vznikol kalový koláč.

Medzičasom do odkladacej nádoby vložím medený chladič. Ten berie vodu zo studne, takže na chladenie nepoužívam pitnú vodu z vodovodu. Mladinu prečerpám do odkladacej nádoby pomocou heveru, ale dá sa použiť aj ventil, ktorý je umiestnený na boku nádoby. Keďže je mladina ešte horúca, odkladacia nádoba aj chladič sa vysterilizujú.

Počas chladenia mladiny vysterilizujem spilku a umyjem varnú nádobu. Po vychladení mladiny odkladaciu nádobu dvihnem do najvyššej polohy. Na dne nádoby sa usadili zvyšky kalov, takže prvý liter-dva odložím do hrnca a nechám znovu usadiť kaly. Mladinu prečerpávam do spilky v chladničke, priebežne pridávam kvasnice. Tie som predtým rozmiešal v troche mladiny a prevzdušnil.

Na jednu várku sa dá uvariť 60 litrov piva, po pár dňoch to v spilke vyzerá takto.

Foto

Vývoju pivovaru som venoval pomerne veľa úsilia. Nie každý domovarník má dostatočné možnosti svojpomocne si postaviť pivovar z dostupných materiálov a komponentov, ktorý by mu nahradil varenie v kuchyni. Preto som uzavrel predbežnú dohodu s dvoma firmami, ktoré sú schopné pivovar vyrobiť na zakázku. Cena sa odvíja v prvom rade od ceny nerezu, avšak aj s konštrukciou, bojlerom a ostatnými komponentami sa dá postaviť za 2500 eur. Konštrukcia a vzájomná poloha nádob sa prispôsobuje priestoru, v ktorom je pivovar umiestnený. Celý sa dá umiestniť na stenu o výške 2.5 metra a šírke 2–3 metre, prípadne do rohu miestnosti. V prípade záujmu ma stačí kontaktovať. Varím cca každých 8–10 týždnov a kto by rád videl pivovar v akcii je vítaný. Zároveň rád vybavím a dodám všetko potrebné, aby sa uľavilo aj vašej kuchyni. Dá sa však použiť aj ako laboratórny pivovar v prevádzkach, kde nie je únosné experimentovať na veľkej varni.

Na záver by som rád poďakoval tým, bez ktorých by pivovar nevznikol, a to konkrétne celej mojej rodine, p. Václavovi Potěšilovi, p. Ladislavovi Večeřovi a p. Ladislavovi Veselému.

Zdroj: AcidLog fczbkk.com


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hudis

středa, 8. prosinec 2010
17:13

hudis

http://www.youtube.com/watch?v=vGtTcqYLdpg


napsal(a): hudis [Odpovědět]

Dan

středa, 8. prosinec 2010
18:06

Dan

to hudis:
Pěkné video


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
17:52


posted by: Inzerce

Peter Hudak

středa, 3. listopad 2010
23:34

jedno vysvetlenie k rmutovaniu:
pivovar skutcne funguje hlavne pri jednormutovom vareni, dvojrmutove vyzaduje transport materialu nazad do varnej nadoby na dalsi ohrev a to nie je uplne jednoduche v tejto konstelacii. na kazdy pad je mozne vyrobit pivovar, ktory by toto jednoducho umoznoval, konstrukcna zmena je uplne trivialna, akurat postup sa malicko zmeni.

odlozene dielo v odkladacej nadobe pocas 30 minut nutnych na zovretie rmutu vychladne o 1-2 stupne, takze vysledna teplota po spojeni rmutu a odlozeneho diela je vypocitana na zaklade objemu - objemy sa prisposobuju pozadovanej teplote.

odlozene dielo spolu s rmutom vychladne zo 78 stupnov na 76-74 stupnov pocas 40 minutoveho odpocinku, zavisi to od vonkajsej teploty. Predsa len, 2mm nerezovy plech obaleny izolaciou teplo drzi velmi slusne.


napsal(a): Peter Hudak (hudis(a)kupelna.sk) [Odpovědět]

Peter Hudak

středa, 3. listopad 2010
23:11

to Lubos:
Zdravim, clanok je prebraty z ineho zdroja, preto som na vase prispevky v diskusii neodpovedal.

na kazdy pad: miesadlo nie je potrebne, rovnako ani kopacka. ziadne miesadlo vam nezabrani v tom aby sa dielo pri elektrickom priamom ohreve nepripekalo ku dnu, to mam overene aj v ovela profesionalnejsom pivovare. co sa teplomeru tyka, ten je laboratorny so sondou a cidlo sa vklada do nadob cez otvory v pokrievkach.

pozadovana teplota po odrmutovani sa skutocne dosahuje len tym, ze sa spoja obe casti. objemy su vypocitane na zaklade tepelnej charakteristiky zariadenia.

cena zavisi od ceny nadob, ktore su robene na zakazku. v tej cene su nadoby, konstrukcia, dvihak, bojler a elektroinstalacia. neda sa to urobit lacnejsie, aspon mne sa to nepodarilo. ak by sa pouzili nejake obycajne hrnce tak mozno, ale odkladacia nadoba je pomerne unikatne uchyena ku konstrukcii po ktorej sa pohybuje, momentalne je to uchytenie predmetom patentoveho konania.


napsal(a): Peter Hudak (hudis(a)Kupelna.sk) [Odpovědět]

Lubos

čtvrtek, 28. říjen 2010
14:50

Lubos

Asi se špatně dívám, ale nevidím míchadlo na varné nádobě. Tak jak je to na obrázku, tak to zřejmě není na dvourmutový způsob vaření, pouze na jednormutový. A to ještě trochu divně, protože odkládací nádoba nemá míchání a topení a požadované teploty se dosáhne pouze spojením dvou částí. Nebo se v něčem pletu?


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 28. říjen 2010
15:57

Dan

to Lubos:
Také jsem studoval ty fotky a domnívám se, že na nich asi nebude zachycen konečný stav. I elektroinstalace je provizorní, pomocí prodlužovaček. Nikde nevidím žádná čidla či teploměry. Také si nějak nedovedu představit ten ohřev v bojleru. Čistou vodu ano, ale jak dál s dílem a co chmelovar?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Lubos

čtvrtek, 28. říjen 2010
16:46

Lubos

to Dan: V tom chmelovaru bych takový problém neviděl, ten určitě bude v té varné nádobě. Bojler má skutečně jen na čistou vodu jak píše a má malou teplotu.Proto si pomáhá si varnou konvicí. Jestli tam nemá čidla na teplotu, potom to asi měří nějakým teploměrem přímo přes otvor ve víku nádoby. Osobně se mě zdá, že ta cena je na to, jak je to vybaveno vysoká. Pokud teda, jak píšeš, to není konečný stav.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 28. říjen 2010
12:26

Dan

Opravdu velmi jednoduchý pivovárek a zajímavý článek.
Škoda že to mám tak daleko, rád bych přijel na exkurzi.
Ďržím palce, ať se daří!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

tomino

čtvrtek, 28. říjen 2010
12:10

tomino

Pěkné,gratuluji!!
Dej Bůh štěstí! :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Vladimír ORAVEC

čtvrtek, 28. říjen 2010
09:44

Zdravím Vás Hudák,
zostrojil ste veľmi zaujímavé zariadenie. Píšete, že uvítáte každého, kto by chcel zariadenie vidieť. Mohol by som Vás preto požiadať o stretnutie? Som z Trenčína
Ďakujem za odpoveď!
Oravec


napsal(a): Vladimír ORAVEC (oravec(a)mvlstefanek.sk) [Odpovědět]

Peter Hudak

středa, 3. listopad 2010
23:04

to Vladimír ORAVEC:
Dobry den

clanok je prebraty z acidlogu resp. zo servera homebrewing.cz. aj cez jeden aj cez druhy originalny zdroj je mozne ma kontaktovat.


napsal(a): Peter Hudak (hudis(a)kupelna.sk) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI