Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

První rok Březňáku na švédském trhu je velmi úspěšný

Co se píše o pivovarech a pivu


První rok Březňáku na švédském trhu je velmi úspěšný

[čtvrtek, 30. září 2010]

Za pouhý rok po vstupu na švédský trh se Březňák zařadil mezi deset nejprodávanějších ležáků. „Silnou pozici jsme tak získali nejen v maloobchodním prodeji s Březňákem v lahvi o obsahu 0,33 litru, ale také v restauracích, kam se Březňák dodává ve 30litrových výčepních sudech. K nejúspěšnějším restauracím, které čepují Březňák, patří Liseberg v zábavním parku v Goteborgu, který ročně navštíví více než tři miliony lidí,“ říká Lenka Honajzerová, Export Business Development Manager společnosti Heineken Česká republika, zodpovědná za švédský trh.

Podle ní se podařilo jen za prvních sedm měsíců tohoto roku prodat celkem zhruba pět tisíc hektolitrů březeňského ležáku, do konce roku pak odhaduje, že se podaří prolomit hranici osmi tisíc hektolitrů. „Uvedení Březňáku ležák na švédský trh byl téměř dvouletý proces, na jehož počátku stálo vítězství tohoto piva v chuťovém tendru, vyhlašovaném pravidelně státní institucí Systembolaget, která reguluje švédský trh s alkoholickými nápoji s obsahem vyšším než 3,5 procenta alkoholu,“ dodává Lenka Honajzerová.

Za její působnosti bylo pro švédský trh totiž vyvinuto zcela nové balení s obsahem 0,33 litru, na ostatních exportních trzích se Březňák dlouhodobě prodává v půllitrových lahvích nebo ve výčepních sudech. Měnil se proto celý labeling, balení i systém stáčení a do Švédska se dováží v kartonech po 24 lahvích.

Švédsko sice nepatří k významným světovým producentům piva, ale oblíbenost zlatavého chmelového moku je tam velmi vysoká. „Švédští spotřebitelé si potrpí na kvalitní a chutná piva. Právě proto u nich má Březňák vysokou šanci dlouhodobě uspět . Má výbornou vůni a pro české pivo typicky bohatou chuť a říz,“ dodává Lenka Honajzerová. Ve Švédsku se v roce 2009 vypilo více než 4,9 milionů hektolitrů piva, z toho zhruba 21 procent činí dovozové pivní značky. Jen piva z produkce českých a slovenských pivovarů se na importu podílejí 22 procenty, značky z portfolia skupiny Heineken Česká republika pak mají dohromady téměř devítiprocentní podíl celkového importu.

Již několik let se ve Švédsku úspěšně prodávají další značky ze skupiny Heineken Česká republika – Starobrno, Zlatopramen a Krušovice. Všechny jsou velmi úspěšné a u spotřebitelů známé a oblíbené.

Prodej alkoholu je ve Švédsku regulován místní státní autoritou Systembolaget. Ten prakticky monopolně rozhoduje o tom, který konkrétní alkohol bude na švédském trhu v prodeji, a také přímo ovládá vlastní síť specializovaných obchodů s veškerým alkoholem o obsahu více než 3,5 procenta.. Na špičce švédského pivního trhu se aktuálně drží značky Carlsberg (35 procent), Spendrups (29 procent), Kopparbergs (13 procent) a Åbro (13 procent).

Březňák patří k jedné z nejexportovanějších pivních značek skupiny Heineken Česká republika. Největším odbytištěm je Německo, kde je absolutní špičkou. Vedle Březňáku ležák je tam velmi oblíbený i Březňák černý a také speciální značky Bernstein a Březňák Diät. Od jara loňského roku se také rozběhla licenční výroba piva Březňák v Rusku.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI