Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prďolu nedáme! V Kuksu se bojuje o letitou hospodu

Co se píše o pivovarech a pivu


Prďolu nedáme! V Kuksu se bojuje o letitou hospodu

[pondělí, 13. září 2010]

Kuks na Trutnovsku zažije v neděli demonstraci za zachování místní hospody U Prďoly. Její příznivci se už delší dobu houfují na internetové sociální síti. Nelíbí se jim záměr společnosti Revitalizace Kuks vystavět místo oblíbeného, i když trochu v čase zastaveného hostince, moderní zařízení.

Foto

V lokále mohou zájemci podepsat petici proti tomuto záměru

"Jezdím s rodiči na Kuks celý život a máme tradici, že do Prďoly míříme každého 25. prosince. Rodiče se dobře s hostinským znají. Když jsme se dozvěděli, že by hospoda měla skončit, tak jsme si řekli, že tohle tedy ne," říká dvacetiletá Barbora Bočková, která s přáteli založila skupinu na Facebooku a organizuje demonstraci.

Petici přímo v hostinci U Prďoly už podepsalo na čtyři sta padesát lidí. Asi dvě stě nespokojenců už také organizátorům přislíbilo, že se demonstrace zúčastní.

Organizátoři jdou i za starostou

V pondělí vyrazí příznivci hospody za starostou Kuksu. Jiří Beran vložil dvě budovy, mezi nimi i obecní hostinec, jako podíl do společnosti, která chce oživit Kuks, tedy jeho východní břeh.

Společnost Revitalizace Kuks chce získat z evropských peněz dotaci na různé projekty. Jedním z nich je také přeměna starého hostince na moderní centrum pro různé akce, které bude mít přednáškový sál i občerstvovací zařízení.

Starosta v létě řekl, že místo dnešního hostince U Prďoly by rád viděl v budoucím "zrevitalizovaném" Kuksu spíš jiný druh občerstvení.

Exkluzivní rozhovor s Prďolou visí na webu

Zastánci hospody natočili patnáctiminutový rozhovor, který umístili pod názvem Exkluzivní rozhovor s legendárním Prďolou na videoserver YouTube. V něm se k záměru obecního úřadu vyjadřuje právě hostinský Jaroslav Vohradník, který hospodu U Prďoly převzal v 70. letech minulého století jako zaměstnanec Jednoty.

Zasloužil se postupně o to, že se do něj řada lidí ráda vrací. Dnes už obecní hostinec U Prďoly se dokonce v anketě, za čím lidé jezdí na Kuks nejraději, umístil na stejném místě jako barokní sochy Matyáše Brauna.

Na druhou stranu starosta Beran argumentuje, že nájemce nechce spolupracovat na změnách lokálu, do kterého přitom obec investuje.

"Už od 70. let si v ní pan Vohradník drží svou úroveň. Pro někoho možná bohudík, pro někoho možná bohužel," řekl nedávno Beran.

Společnost: Nechceme Kuks připravit o hospůdku. Ale...

Ředitel obecně prospěšné společnosti Revitalizace Kuks Jiří Skalický tvrdí, že společnost rozhodně nehodlá obec připravit o hospůdku s atmosférou.

"Pokud však chce získat na rekonstrukci bývalého lázeňského domu evropské peníze - což je pro obec jediná šance jak resuscitovat notně zchátralý objekt - pak musí respektovat "nekomerční" pravidla. V praxi to znamená, že zázemí pro stravování bude tvořit jen patnáct procent celé plochy opraveného objektu," říká Jiří Skalický.

Starosta Kuksu Jiří Beran sdělil, že budova hostince dnes patří obecně prospěšné společnosti Revitalizace Kuks.

"Projekt přemění budovu, v níž je sál i další prostory, na multifunkční zařízení, informační středisko a přednáškový sál. Součástí tedy nebude obecní hospoda, ale určitě se tam zachová jednoduché občerstvení," řekl starosta Kuksu.

Foto

"Určitě to nemůže fungovat jako klasická hospoda, a to minimálně po dobu pěti let, kdy je třeba v případě získání dotace z evropských peněz garantovat dodržení podmínek projektu," dodal.

Na provozovatele nového občerstvení bude Kuks vypisovat výběrové řízení. Nájemce Jaroslav Vohradník před časem uvedl, že nechce do výběrového řízení jít a že na konci roku končí.

"Myslím, že už je stejně rozhodnuto a že bych hospodu stejně nezískal. A pokud obec vyhlašuje, kolik tady investovala, tak to je její hospoda a hlavně už má investice dvakrát zpátky," dodal.

Demonstrace za Prďolu

Demonstrace se koná 19. září od 13:30. Účastníci s transparenty chtějí projít obcí, průvod by měl skončit právě v hostinci U Prďoly. "Tam mohou účastníci podepsat petici a dát si pivo," říká další z organizátorů demonstrace Petr Misík.

Zdroj: Hradec iDnes.cz | Autor a foto: Petr Broulík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Henri

pondělí, 17. leden 2011
11:46

Henri

Tak už je asi dobojováno, i když zachování současné hospody by bylo pěkné uctění památky pana Vohradníka.
Zároveň si dovoluji vyjádřit svou přímnou soustrast pozůstalým.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

píra

pátek, 14. leden 2011
20:04

píra

Prďola (Jarda Vohradník) umřel http://www.trutnovinky.cz/index.php?gid=26144
A to už to skoro vypadalo, že by to mohlo dobře dopadnout... Těžká ztráta.


napsal(a): píra [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
00:55


posted by: Inzerce

jiri.kana

pondělí, 17. leden 2011
15:00

jiri.kana

to píra: Od tohohle pana hostinského se mi v životě dostalo jen dvou Krakonošů, limonády a rady na cestu k autobusu. Přesto jeho odchod vnímám jako velkou ztrátu.
Krucinál, a přitom na tý fotce vypadá jako živej! Je mi smutno...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.01.2011 ve 15:01:29


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Henri

pondělí, 20. září 2010
09:38

Henri

Na tomto odkazu jsou záběry demonstrace na podporu restaurace v reportáži ČT - http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210411000100919-udalosti/obsah/126802-v-kuksu-na-vychode-cech-obci-zname-barokni-vyzdobou-od-matyase-bernarda-brauna-se-demonstrovalo/
Jinak ten pan starosta Beran je teda, s prominutím, pěkný hlupák, když si myslí, že v dnešní době udělá díru do světa s nějakým sterilním unifikovaným fastfoodem, on zamrzl někde v 90tých letech minulého století. Zničí tak totálně jedinečnost tohoto místa. A jak říká, že v této restauraci není vhodné prostředí pro návštěvu rodiny s dětmi, tak to svědčí o tom, že tam pravděpodobně nechodí, neboť se tam během obědů nekouří a prostředí je přijatelné i pro ty děti. Já bych své děti naopak nikdy nevzal do žádného fastfoodu, už jen z toho důvodu, aby podobné zhovadilosti nabrali jako samozřejmou věc, ale věděli, že je to něco co do naší kultury nepatří a lze se stravovat také trochu jinak, lépe a příjemněji.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

moreli

pondělí, 20. září 2010
09:58

moreli

to Henri: Starosta nebude hlupák, ale spíš vypočítavý hajzl. Při takzvané revitalizace se nadsadí ceny, sfalšuje se výběrové říření - zakázka se zadá kamarádově stavební firmě, který se starostovi revanšuje a všichni budou spokojeni... :-?. Jde o velké prachy, tady jde všechno stranou. Bohužel:(


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Stanislav Komárek

sobota, 18. září 2010
02:55

věcí užitečných, které nám Evropská unie přinesla je snadné vypočítat a vyhodnotit. kolik věcí nám EU sebrala, to se ale spočítat nedá. Společnost Revitalizace kuksu se asi spletla při výběru svého názvu. Destrukce Kuksu by byla asi vhodnější. Já chápu, že na dotacích EU se dá dobře namastit kapsa provizemi od stavebních firem, ale není nutné kvůli tomu dělat z hospody něco jiného, než hospodu. Co je Kuks? Pražák (pokud je kulturní) odpoví že Hospital a sochy Matyáše Brauna. ale lidi z kraje ví, že to je krásné místo na výlet, na projížďku, nahoře Hospital a dole Hospoda (všiměte si, že první 4 písmena jsou stejná) U Prďoly, kde je příjemně. v EU politicky korektním honosně chromovaném multifunkčním zařízení, informačním středisku si už nikdo s rodinou neodpočne, protože si nesedne ani na dřevěnou židli a nedá si tatarák a místní české pivo. nejsem zvědavej ani na EUropivo, ani na noblesní suši nebo pizzu, jsem Čechem v Čechách a chci aby i moje děti mohly růst v Čechách a měly nárok si odřít koleno, dát si místo pepsi naši českou Kofolu v české hospodě s nesmírně laskavě českým hospodským. nejsem zvědavej na žádné EUrohujery, co z nedostatku vlastní invence (=neschopnosti zkřížení s všehoschopností) srovná Kuks se zemí a vytvoří cosi nechutného, sterilního, bezduchého unijně korektního... jak jste si samosprávu zvolili, tak ji odvolejte. na to máte právo. pokud se vám chystá starosta ničit vaši ves, nenechte si to líbit. až hospoda u Prďoly nebude, po Kuksu ani pes neštěkne. a jestli starosta čeká solventní klientelu, tak s tou může počítat jen ve snu. do sterilního EU informačního centra se nikdo nepohrne. 36 let je tradice, kterou ztratit by byla věčná škoda. proč nezažádat o dotaci na skanzen lidové hospůdky? nenechte si namluvit, že jinak než zrušit prďolovu hospodu to nejde. Jde. jen se musí vybrat ten, komu se chce, a kdo bude podporovat naše zájmy a ne zájmy staveních firem. (omítnou jeden barák nebude totiž pro nikoho tak zajímavé, jako nákladná destrukce a transformace)
kdysi byla v zemích Koruny české oblíbená tradice nefunkční radní defenestrovat. ale protože by to bylo politicky nekorektní, co kdybychom nefunkčního radního jen zrecyklovali?


napsal(a): Stanislav Komárek (st.komar(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

pondělí, 13. září 2010
14:51

Henri

Zastupitelé v Kuksu vzpamatujte se a všichni ostatní bojujte co můžete proti zničení této krásné hospůdky!!!
Vždyť to, že se zde zastavil( v dobrém slova smyslu ) čas, je právě to krásné na této hospodě a je to její velké plus. Navíc dobrá kuchyně a vynikající 12°Krakonoš za 16 Kč!!!
Co místo toho chcete?
Nenechte si v Kuksu vzít tuto hospodu s tradicí a atmosférou a nenechte si zde vystavět nějaké hnusné rádobymoderní unifikované zařízení s nějakým europivem na čepu.
V Kuksu jsem již Hospital navštívil a pokud by zde neměla být tato hospoda, tak již nemám do budoucna žádný důvod Kuks opět navštívit. A myslím že nejsem sám.


napsal(a): Henri [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI