Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radegast slavil čtyřicet let ve velkém stylu

Co se píše o pivovarech a pivu


Radegast slavil čtyřicet let ve velkém stylu

[neděle, 12. září 2010]

Milovníci pěnivého moku zamířili v sobotu 11. září po desáté hodině do Nošovic. Důvodem byla tradiční akce Radegast den.

Zdejší pivovar navíc slavil čtyřicáté výročí, takže si dal na bohatém programu záležet. Pro pivaře například uvařil nefiltrovaný ležák Radegast. K zábavě vybízely čtyři scény. Dvě z nich nabídly hudební program. Na dalších dvou scénách se soutěžilo.

Ke kulatým narozeninám si pivovar otevřel úplně nové návštěvnické centrum, které se veřejnosti oficiálně otevřelo právě na Radegast dni.

Zájemci se mohli vydat i na exkurzi, kde se mohli blíže seznámit s výrobou. Podtitulem akce, kterou každoročně navštěvuje až dvacet tisíc lidí, byl Radegast kmen. Jeho členové, kterých bylo opravdu hodně, neboť pivo Radegast je nejoblíbenějším pivem na Moravě, si mohli kromě své značky užívat i vystoupení populárních kapel Buty, Mňága a Žďorp – či zpěvačku Věru Špinarovou. Pořadatelé tento výběr provedli záměrně, protože účinkující mají úzkou vazbu k regionu.

Na oslavy do Nošovic se lidé mohli kromě vlastních aut, které občas zablokovaly průjezd obcí, dopravit také autobusy a vlaky. Již tradičně byla vypravena i parní lokomotiva, která měla zastávky ve Frýdku-Místku a Ostravě. Pivní slavnosti si užívaly všechny věkové kategorie.

Vůbec jsem nevěděla, že tu chodí tolik lidí, protože jsem tu poprvé. Dvouletý syn Honzík byl hlavně nadšený z historického vláčku, já zase ze skvělého výkonu zpěvačky Věry Špinarové,“ prozradila během akce Lucie Stoklásková z Horních Tošanovic. Naopak pravidelným návštěvníkem byl dvacetiletý Michal Kavka z Horních Domaslavic.

Chodím tady opravdu každý rok. Ještě si pamatuji, jak před pěti lety prodávali desetistupňové pivo za deset a dvanáctistupňové za dvanáct korun. Dnes jsem si u obou musel připlatit, což mě trochu zklamalo. Mohlo být levnější. Přesto se ale dobře bavím,“ usmíval se Michal Kavka s vychlazeným půllitrem v ruce. „Na těchto slavnostech jsme spolu už popáté. Chodíme zde především kvůli skvělé atmosféře,“ řekly jednohlasně kamarádky Iva Sušilová a Michaela Slaninová z Frýdku-Místku.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: FM Deník.cz | Autor: Martin Šrubař


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

manazirek

neděle, 12. září 2010
19:08

Doprde1e, desetkrat tem brigadnikum rikam, at do liji jen do plastu, bo nesmi byt poznat, jestli je to (ne)filtrovane a takhle to dopadne...


napsal(a): manazirek [Odpovědět]

DanD

neděle, 12. září 2010
16:08

DanD

Akci jsem navštívil, protože jsem byl zvědavý na nefiltrovaný ležák. Dle informací od obsluhy měla být jeho stupňovitost 12.3% EPM.
Popravdě řečeno mě nijak neoslnil, nepozoroval jsem žádný zásadní rozdíl oproti standardní dvanáctce. Naopak mě docela naštvalo, že obsluha ve stáncích odmítala čepovat pivo do mého vlastního skla (přece jen ze skla je to něco jiného, než z plastu). Musel jsem obejít několik výčepů, než jsem narazil na rozumné brigádníky, kteří mi do skla načepovali (a jejich dobrý čin byl po zásluze potrestán náhodně procházejícím manažírkem, který je pokáral, že do skla nesmí čepovat a že se to nesmí opakovat).
Dal jsem si jen dvě piva, přičemž jako nefiltrované vypadalo jen to první, to druhé bylo prakticky úplně čiré, jakoby prošlo filtrací. Byl jsem ale poučen sládkem panem Berkou z Prazdroje, že zřejmě končil sud, tzn. že kvasnice, které klesly ke dnu, byly vyčepovány hned ze začátku, zatímco já jsem dostal pivo zhora, které už kvasnic obsahovalo minimum.


napsal(a): DanD [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI