Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar přestal vařit

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar přestal vařit

[sobota, 10. únor 2007]

Málokterý z návštěvníků metropole ví, že zatímco Kryštof Kolumbus v roce 1492 objevoval Ameriku, Pražané už sedávali a bavili se u piva. Historie některých pražských hospůdek, které fungují dodnes, je totiž neuvěřitelně dlouhá.

Hostinec funguje nepřetržitě od roku 1437

Například hostinec U Krále brabantského v Thunovské ulici na Malé Straně funguje nepřetržitě už od roku 1437. „Bylo to takové osvěžovadlo pro lidi, kteří chodili na procházky na Pražský hrad a zpět,“ potvrzuje současný provozní Jakub Marek.

Dalším z vyhlášených pražských restauračních zařízení, které se může pochlubit dlouhou historií, je i proslulý pivovar U Fleků. Přestože první písemný záznam o tomto objektu pochází z roku 1499, dá se předpokládat, že lidé se v něm scházeli už o několik desítek let dříve.

Zásadní proměnu přinesl pivovaru příchod sládka Jakuba Flekovského v roce 1762, který dal hostinci jméno. Dnes ke Flekům zavítají čeští i zahraniční hosté. Kromě posezení jim pivovar nabízí i prohlídku zdejšího muzea pivovarnictví a sladovnictví.

Mnoho pivovarů ale toto štěstí nemělo. V průběhu času zanikl například vinohradský pivovar, holešovický či branický pivovar.

Pivo značky Braník mění adresu

Poslední várku mladiny uvařil vrchní sládek v Pivovaru Braník Zdeněk Lux v polovině ledna. Kromě posledních bas opustí brány pivovaru, kde se vařilo pivo přes sto let, i výrobní zařízení. Místnosti pivovaru, který vzhledem připomíná spíš zámek než tovární provoz, kde se loni vyrobilo rekordních 1,124 milionu hektolitrů piva, jsou den ode dne prázdnější. Jedinou tekutinou, která tu teče, je voda z kohoutku. A tak už to zůstane.

Pivo značky Braník mění adresu, pravý vltavský břeh za levý. Stěhuje se pod střechu jediného pivovarského koncernu v Praze - smíchovského Staropramenu. „Opuštěný zámek“ mezi železničními tratěmi, kudy uhánějí lokálky na Dobříš, je na prodej.

Areál pivovaru je kulturní památkou a veškeré stavební úpravy podléhají schválení příslušných úřadů. „Jednou z podmínek výběrového řízení je, že se v Braníku nesmí vařit pivo ani vyrábět žádné jiné nápoje,“ upozornil Lux.

Použijeme stejnou vodu, suroviny i výrobní zařízení

Pivo Braník je druhým nejprodávanějším lahvovým pivem v Česku. „Kapacita by do budoucna nestačila, bylo by potřeba rozšíření výroby, ale památkáři nedovolí porušit čelní pohled na pivovar. Nové stavby jsme mohli připojovat jen zezadu, jenže tam se na budovy tlačí skála,“ řekl sládek.

Na Smíchově se podle plánů Staropramenu zvedne výroba postupně na 2 800 000 hektolitrů piva, téměř dvojnásobek dosavadní výroby. „Na Smíchově použijeme stejnou vodu, stejné suroviny i výrobní zařízení. Pivo Braník v žádném případě neutrpí,“ je přesvědčen sládek. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI