Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar chtěli zavřít komunisté i kapitalisté

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar chtěli zavřít komunisté i kapitalisté

[sobota, 17. červenec 2010]

Pivovar ve Svijanech, který právě dnes pořádá tradiční obří slavnosti, stál ještě dřív než renesanční tvrz - v roce 1564. Za svoji éru se několikrát potýkal s krizí a v posledním čtvrt století mu dvakrát hrozila likvidace. Svijany chtěli zavřít čeští komunisté i angličtí kapitalisté. Neuspěli. Letos se naopak přiblíží k dvacetinásobku produkce z kritických let. Obě krize dokázal odvrátit dlouholetý ředitel, dnes obchodní sládek Pivovaru Svijany, František Horák. Jeho život je s pivovarem spjatý už přes půl století.

Do pivovaru jsem nastoupil v srpnu 1957. To byly ještě dřevěné sudy. Kádě byly také dřevěné, ne kovové. Třeba půlka, tedy 50 litrový sud, měl prázdný sedmatřicet kilo,“ vzpomíná Horák.

Neuvěřitelný vzestup zažil jeden z nejúspěšnějších podniků v kraji - pivovar ve Svijanech. Založili ho už v roce 1564, v novějších časech mu dvakrát hrozila likvidace. Letos zřejmě zlomí rekord - uvaří a prodá více než 400 tisíc hektolitrů piva. Bez bývalého ředitele Františka Horáka by se pivo ve Svijanech již nevařilo.

Pivovar tehdy vyráběl kolem 23 tisíc hektolitrů piva ročně. Letos se roční výroba bude pohybovat kolem 400 tisíc hektolitrů.

Svijanský pivovar až do roku 1998 vždy pod někoho patřil. Ať to byl národní podnik Severočeské pivovary, později státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou či Angličané vlastnící Pražské pivovary. I když nejvýznamnější Horákova role v historii pivovaru přišla v roce 1998, kdy pivovar chtěli zavřít tehdejší angličtí majitelé, už za socialismu musel Horák s kamarády o život pivovaru bojovat.

Pro pivovar nebyl kritický jen rok 1998, ale i rok 1985. Ještě v minulém režimu ho chtěly zavřít Louny, což byl nadřízený podnik. Tehdy se zavírala řada pivovarů - Roudnice, Cvikov, Šluknov, Bílina, Rumburk, které patřily pod Louny. Svijany to mělo také postihnout. Jelikož jsem měl takové různé kamarády, kteří dělali ředitele a předsedy družstev, tak jsme se dostali až na ministerstvo a pivovar zachránili,“ vypráví Horák.

Tehdy založil Společnost pro záchranu Pivovaru Svijany, jejímž prezidentem byl onen známý z ministerstva. „Viceprezidentem jsme udělali podnikového ředitele, kterému to nařídili,“ podotýká Horák s úsměvem. V roce 1993 byl z pivovaru na rok a půl „odejit“, aby se v roce 1995 zase vrátil. Po dlouhých letech bez investic se konečně podařilo pořídit chlazení, pivo začalo držet kvalitu a začalo se vařit hořčí, což se pivařům zalíbilo.

Dobré časy měly brzy končit a ke zkáze pivovaru chybělo jen několik dnů. V roce 1997 se státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou stal součástí společnosti, kterou většinově vlastnila anglická pivovarská společnost Baas. „Chtěli to zavřít. Nechtěli, aby pivovar fungoval. Apeloval jsem na britský konzervatismus. Řekl jsem jim, že pivovar funguje od roku 1564 a není pro ně konkurentem,“ říká Horák. Po téměř půlročních jednáních koncem března 1998 dostal Horák „nůž na krk“. Buď do 28. dubna sežene 15milionů, nebo pivovar končí. „Ještě několik dnů jsme nevěděli, zda pivovar koupíme. Pětadvacátého dubna Mirek Kučera řekl, že ty prachy dal dohromady a vezlo se tam patnáct milionů s ochrankou autem v hotovosti,“ přidává perličku Horák. Spolumajitelů - zachránců bylo ze začátku sedm. Mezi nimi i herečka Jiřina Bohdalová. „Ta se k tomu dostala přes bývalého poslance Standu Pěničku. Dnes už pivovar vlastní jenom LIF, tedy starší amladší Kučerové,“ Horák.

Pokud současní majitelé nic nepokazí a dodrží technologie, mohou se Svijany stát jedním z nejvýznamnějších hráčů na českém pivním trhu. „Děláme vše pro to, aby nárůst výroby nebyl na úkor kvality. Včetně letošního roku se do pivovaru za 12 let nainvestovalo kolem 700 milionů. Pivovar si na to vydělal. Je to zlatá slepice,“ dodal Horák. Dáváte při nákupu piva přednost regionálním značkám? Jsou lepší? Pište na jaroslav.horeni@mfdnes.cz

***

FAKTA

Svijanské slavnosti začátek dnes ve 13 hodin -Svijanský Újezd vstupné 150 Kč, děti zdarma 160 píp, cena 18 Kč/jakékoliv pivo kyvadlová doprava z turnovského vlakového nádraží až do 24 hodin Výběr z hudebního programu: 16.00 - 17.00 Janek Ledecký 17.30 - 18.30 Banjo band Ivana Mládka 19.00 - 20.00 Věra Špinarová 20.30 - 21.30 Walda Gang 22.00 - 23.00 Škwor 23.30 - 00.15 Debillheads

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Jaroslav Hoření

[Svijany] 12:29 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

sobota, 17. červenec 2010
21:02

Dan

Každý kdo pivo ze Svijan zná a pije delší dobu, dobře ví, že kvalita klesá úměrně zvyšujícímu se výstavu. A na tom nic nezmění žádné řeči o zachování kvality.
A jelikož kapacitu takhle malého pivovaru nelze zvyšovat do nekonečna, mám obavy, že se dočkáme ještě horších časů, co se kvality týká.
Jen co někdo rozhodne nasměrovat investice do modernějších "tradičních technologií".
Smutné je, že se u nás stalo běžnou praxí, že se spotřebitelům lže a netýká se to jen pivovarů...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

fero

neděle, 18. červenec 2010
09:18

Fero

to Dan: o dalším růstu pivovaru Svijany rozhodují spotřebitelé, až se piva nabaží půjde to tady cestou Krušovic z doby nedávná - Krušovice měly také raketový vzestup a rychlý ústup ze slávy.


napsal(a): fero [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
06:47


posted by: Inzerce

Dan

neděle, 18. červenec 2010
14:12

Dan

to fero:
S tím moc nesouhlasím. Spotřeba totiž i přes klesající kvalitu roste a čím dál častěji je vidět, že pseudopiva z velkopivovovarů, bývají nahrazena Svijanskými. Přeci jenom porovnávání Svijan s Krušovicemi nebo géčkem, by bylo trochu nefér.
Co se týká Krušovic, tak doby kdy byly dobrým pivem, jsou samozřejmě dávno pryč a likvidátor českého pivovarnictví Heineken dělá vše pro to, aby pokud možno už nic z této historie nezůstalo. Ovšem i přes to, jsou Krušovice obchodně úspěšné, především díky vývozu do Ruska.
To je ale srovnávání nesrovnatelného. Svijany mají svůj trh jen "kolem komínu", i když se tento okruh stále zvětšuje. Otázka je, co budou dělat, až dojdou na doraz...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

maz

sobota, 17. červenec 2010
18:59

máz

Vse pro to aby narust vyroby nebyl na ukor kvality??? To ma byt pokus o vysmech?? Vsichni a nejen tady vime,ze narustem vystavu obrovsky klesla kvalita a chut vaseho piva....


napsal(a): maz [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI