Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Braník zanikne

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Braník zanikne

[pátek, 10. únor 2006]

Tradiční český pivovar Braník nejspíš v prvním čtvrtletí příštího roku zanikne. Jeho uzavření plánuje největší pivovarská skupina InBev. Výroba z Braníku bude převedena do Staropramenu. Bude to znamenat propuštění přibližně 80 zaměstnanců, sdělily dnes Pivovary Staropramen. Smíchovský závod převezme výrobní technologii z Braníka a bude modernizován s investicí přesahující 20 milionů eur (cca 570 milionů korun).

"Pivovar Braník dosáhl v současné době maxima své kapacity a další modernizace provozu je vzhledem k jeho uzavřené poloze a skutečnosti, že jde o kulturní památku, vyloučena," uvedl výrobní a technický ředitel Pivovarů Staropramen František Šámal. Branický areál bude podle mluvčí Pivovarů Staropramen Michaely Trýznové pravděpodobně prodán.

Pivovary Staropramen mají nyní v tuzemsku tři výrobní provozy, Staropramen, Braník a Ostravar; a také distribuční centrum v Radotíně. Jejich mateřská společnost InBev plánuje vtuzemsku letos zřídit centrum pro exportní aktivity pro několik evropských zemí. Vzniknout by tak mělo přes 100 pracovních míst.

InBev dnes sdělil, že chce v České republice a Maďarsku vytvořit v rámci celoevropské restrukturalizace 295 nových pracovních míst a naopak zrušit 360 míst v západní Evropě.

Zatímco v Česku chce největší světový výrobce piva soustředit podpůrné služby, v Maďarsku hodlá koncentrovat své finanční operace. InBev chce restrukturalizací ozdravit především operace v západní Evropě, které nyní v ziskovosti zaostávají a v tržbách upadají.

Firma přesouvá důraz na Latinskou Ameriku a střední a východní Evropu. V Německu tak InBev zruší asi 160 míst a dotkne se to všech jeho velkých německých pivovarů. Zeštíhlení potká i Belgii, kde InBev zruší asi 150 míst ve finančních službách.

Finanční ředitel InBev Felipe Dutra nevyloučil další zavírání pivovarů v Evropě. "Náš výkon v západní Evropě loni nebyl dobrý. Budeme dále hodnotit možnosti úspor," řekl. "V západní Evropě máme 120 pivovarů a jejich výkon nepřetržitě hodnotíme, dnes však v tomto ohledu nemáme co oznámit," dodal Dutra podle agentury AP.

InBev již loni oznámil, že uzavře dva belgické pivovary. Jedním z nich je Hoegaarden, který vyrábí populární světlé pivo stejné značky. InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové firmy AmBev. Pivovar zaměstnává kolem 77.000 lidí ve 32 zemích. Pivovary Staropramen mají na českém trhu asi 14-ti procentní podíl. (Lidovky)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI