Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kvůli Prazdroji vystoupily z asociace další pivovary

Co se píše o pivovarech a pivu


Kvůli Prazdroji vystoupily z asociace další pivovary

[středa, 14. červenec 2010]

Už sedm pivovarů vystoupilo z pivovarnického svazu kvůli údajně neetickým reklamním kampaním lídra trhu.

Českým pivovarnickým trhem otřásají dlouho nevídané spory. Nejde už jen o souboj o kvalitu nealkoholických piv, k němuž včera vyzval spolumajitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard lídra trhu Plzeňský Prazdroj. Jde spíš o rostoucí konflikt mezi Plzeňským Prazdrojem a ostatními pivovary, které v poslední době stále častěji označují reklamní kampaně lídra trhu za neetické, nabubřelé a poškozující celé české pivovarnictví. Už sedm pivovarů abdikovalo na členství v Českém svazu pivovarů a sladoven, v němž má Prazdroj největší slovo.

Pivovarníci mluví o neetickém jednání, kterým Prazdroj silou svého skoro padesátiprocentního tržního podílu a mnohamilionových prostředků na reklamu údajně poškozuje své konkurenty. Na jaře už svaz opustil Chodovar z Chodové Plané a Pivovar Žatec. To bylo poté, co Plzeňští využili testu v MF Dnes, který prokázal u některých konkurentů Prazdroje - pivovarů Svijany, Staropramen, Janáček a Zlatopramen - používání zpevňovače pěny Tetrahopu. Prazdroj okamžitě spustil rozsáhlou kampaň ve smyslu - Zachraňte české pivo, to kvalitní se vaří jen v Plzni. Včera oznámila pivovarnická skupina K Brewery, že ze svazu už vystoupilo i pět ze sedmi ovládaných pivovarů. Tedy těch, které byly členy svazu: Černá Hora, protivínský Platan, jihlavský Ježek, uherskobrodský Janáček a Rychtář z Hlinska. Impulzem bylo podle mluvčí skupiny Barbory Burešové právě chování Prazdroje. "Pivovary zkrátka posoudily, co takový svaz přinášel nebo nepřinášel," uvedla mluvčí K Brewery Barbora Burešová.

Sám Bernard označuje výzvu k souboji o posouzení kvality nealkoholických piv mezi ním a Prazdrojem za souboj Davida s Goliášem. Liší se obrovsky nejen celkovou produkcí, ale i množstvím uvařeného nealko piva. Ročně zhruba 350 tisíc hektolitrů Birellu proti 18 tisícům hektolitrů nealko Bernarda. Podle spolumajitele humpoleckého pivovaru poškozuje Prazdroj všechny pivovary svým tvrzením, že Birell "chutí převyšuje ostatní". V dubnu, když vrcholila kauza "tetrahop", byl Bernard jeden z těch, kdo tvrdil, že řešením může být vyloučení Prazdroje ze svazu. S tím souhlasili i další pivovarníci i vedení svazu. Kampaň pak Prazdroj zastavil. Jeho zástupci ale od počátku tvrdí, že o neetické jednání v žádném případě nejde. Spíš o snahu konkurentů se zviditelnit. "Postupujeme vždy v souladu s etickými pravidly," říká mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Produkce pivovarů v Česku se loni propadla o šest procent na 18,6 milionu hektolitrů. Velkým spotřeba klesá, některé malé ale rostou, mezi nimi i Bernard nebo Černá Hora.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Marian Novotny

pátek, 16. červenec 2010
08:55

Dobry den, muzu se zeptat co z clenstvi pro pivovary vypliva? Ma to nejaky vyhody? A proc tam nejsou organizovane minipivovary?


napsal(a): Marian Novotny [Odpovědět]

Hanes

čtvrtek, 15. červenec 2010
22:32

Tak jsem se podival na seznam clenu CSPS a ten tedy proridl... http://www.cspas.cz/


napsal(a): Hanes [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
02:17


posted by: Inzerce

rantin

středa, 14. červenec 2010
22:04

K Brewery udělalo dobře, i když jim to došlo později než Žatci. Svaz je v poslední době institucí, se kterou si Prazdroj hraje jak s loutkou. Nedokázali udělat nic se spotřební daní, v poslední době nedělají nic pro pověst českých pivovarů, která hloupými kampaněmi Prazdroje i nadále trpí. Plzeňští nalévají olej přímo do ohně v domnění, že na tom vydělají, aniž by si vědomili, že největší hráč tím i nejvíce ztratí. Divím se jiným malým pivovarům, že ještě neodešly.


napsal(a): rantin [Odpovědět]

palky

středa, 14. červenec 2010
21:09

Prazdroj vsadil na konfrontační prohlášení místo toho, aby vsadil na kvalitu své produkce. Z té si už pivaři dlouhodobě utahují nejen v případě Gambrinusu, ale i Pilsneru, ztrácejícím hořkosta tím i prémiovost... Proto se ani Bernardovi nedivím, že se ozval proti tomu, že Birell převyšuje chutí ostatní nealkopiva. Logicky se cítí být poškozen, a nemusí být sám. Shrnu-li: Prazdroj si za tyhle problémy, projevující se i uvnitř profesního svazu, může sám. Jede jako válec a myslí si, že plac za ním je hezky urovnán. Není.


napsal(a): palky [Odpovědět]

RBN

středa, 14. červenec 2010
22:02

to palky:
Hořkost = prémiovost?
Ty jsi věru znalec!


napsal(a): RBN [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI