Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Boj VV proti tunelování začíná: Chtějí vyšetřit hospodaření Pivovaru Vyškov

Co se píše o pivovarech a pivu


Boj VV proti tunelování začíná: Chtějí vyšetřit hospodaření Pivovaru Vyškov

[pondělí, 28. červen 2010]

Ministerstvo zemědělství oznámilo, že pivovar kvůli nerentabilitě zavře. Věci veřejné podaly trestní oznámení - mají prý podezření na machinace se státním majetkem

Státem ovládaný Pivovar Vyškov, ve kterém kvůli mnohamiliónové ztrátě rozhodlo ministerstvo zemědělství od června zastavit provoz, zřejmě nebyl dlouhodobě veden s péčí řádného hospodáře.

Podezření z úmyslného poškozování firmy bude muset nyní prošetřit policie na základě trestního oznámení na neznámého pachatele, které koncem týdne podal zástupce jihomoravské organizace strany Věci veřejné.

Domníváme se, že za dnešního vedení se jedná o machinace se státním majetkem a využití momentálního časového období, kdy úřednická vláda končí a nová vláda nebyla ještě jmenována,“ říká Jiří Krutílek z Věcí veřejných.

Ztráta stejná jako tržby

Pivovar, který je už poslední výrobní jednotkou společnosti Jihomoravské pivovary která patří státu, není zadlužený. Vedení, zejména v posledních letech, ale přivedlo firmu ke kumulované ztrátě 81 miliónů korun.

Jen loni vytvořil pivovar ztrátu téměř 30 miliónů korun při současném propadu tržeb na necelých 34 miliónů korun.

To se podle ministerstva zemědělství - které vykonává akcionářská práva - nedá řešit jinak než ukončením provozu, propuštěním většiny z 33 zaměstnanců a pronájmem jednotlivých nemovitostí. V úterý má vedení hodnotit nabídky dvou zájemců. O vaření piva ve Vyškově už ale stát neuvažuje.

Draze kupované suroviny a služby

Podobný názor jako Věci veřejné, mají i zaměstnanci pivovaru, vedení vyškovské radnice i někteří pivovarničtí odborníci.

V současné době vyplouvají na povrch informace o tom, že pivovar nakupoval zbytečně draho suroviny a různé služby. Také se vynořily informace o nepochopitelném zamítání zakázek představenstvem. Není pak divu, ze klesal výstav a s ním i tržby. Jako by tyto kroky byly záměrné,“ vyjádřil se už dříve například zástupce zaměstnanců Martin Obruča.

Ministerstvo zemědělství popírá, že by pivovar nebyl řádně a zodpovědně řízen. Tvrdí, že „utlumení“ provozu bylo jediným možným řešením v situaci, kdy se stát dvakrát marně – loni a začátkem letoška - pokoušel celý funkční provoz pronajmout některému provozovateli.

Stačilo ale jen, aby byli úředníci schopní si důsledně hlídat, jak jimi dosazené vedení celá léta hospodaří a včas zasáhnout. Nemuselo to dojít tak daleko. Zastavit výrobu piva, které je kvalitní a byl o ně zájem, je zločin,“ reaguje prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

biomechanik

pondělí, 28. červen 2010
11:35

Po přečtení článku srdce zaplesá nad tím, že se přece jen někdo z vedení státu o tyhle kauzy tunelování a záměrné potápění továren (v tomto případě pivovaru) začíná zajímat - a ne snad zrovna za účelem vlastního zisku a podílu. Otázka je, jak moc už má dotyčný , či skupina lidí vše podchycené, a zabezpečené natolik, že policie nenajde žádný podvod a pochybení.


napsal(a): biomechanik [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pondělí, 28. červen 2010
08:57

Jura.z.Brna

Ještě si zbývá přát, aby policie něco vyšetřila a to dřív, než v pivovaru nezůstane ani basa.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI