Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hospodaření státu v Pivovaru Vyškov vzbuzuje pochybnosti

Co se píše o pivovarech a pivu


Hospodaření státu v Pivovaru Vyškov vzbuzuje pochybnosti

[úterý, 22. červen 2010]

Vedení státního pivovaru, který v červenci kvůli obří ztrátě končí provoz, vynaložilo bez efektu miliony.

Státem ovládaná společnost Jihomoravské pivovary - Pivovar Vyškov - nemusela skončit v obrovské kumulované přes 81 milionů korun a od července v "útlumu". Tedy ukončením provozu - jak rozhodlo v květnu ministerstvo zemědělství (MZe).

Některé informace totiž naznačují, že vedení pivovaru vždy nepostupovalo s péčí řádného hospodáře a pivovar, který nemá dluhy, mohl svou vysokou ztrátu snížit. "V současné době vyplouvají na povrch informace o tom, že pivovar nakupoval zbytečně draho suroviny a různé služby. Také se vynořily informace o nepochopitelném zamítání zakázek představenstvem. Není pak divu, že klesal počet výstav a s ním i tržby. Jako by tyto kroky byly záměrné," říká zástupce zaměstnanců Martin Obruča.

Tomu nasvědčují i některé informace, které mají HN k dispozici. Vedení pivovaru, který skončil loňský rok ztrátou téměř 30 milionů korun při současném propadu tržeb na necelých 34 milionů korun, od loňska odmítalo řadu obchodních nabídek.

Nikdo nereagoval například na nabídky ruského dovozce vyškovských piv firmy Bairos, maďarského Menyhárt ani na nabídky od řetězců Ahold nebo Kaufland. "Je pravda, že od začátku letošního roku jsme nabízeli návrh obchodní smlouvy, ale marně jsme se dožadovali nějaké reakce z Vyškova," vyjádřil se například mluvčí řetězce Ahold Libor Kytýr.

Informace o některých podivných obchodních transakcích loňského vedení pivovaru (ředitel David Kaprál letos v dubnu ze dne na den skončil) potvrzuje i zdroj HN, který má přístup k účetnictví společnosti. Z faktur vyplývá, že například pivní tácky, které pivovar dříve nakupoval sám přímo od dodavatele, loni objednal přes agenturu Break Point.

Za dodávku v hodnotě 75 tisíc korun agentura naúčtovala pivovaru ve dvou fakturách, které má redakce k dispozici, dohromady 130 tisíc bez DPH. Původní dodavatel přitom podle informací HN i loni zjišťoval možnost dodávat tácky pivovaru napřímo.

Vyškovský pivovar dohromady zaplatil od loňského ledna do poloviny letošního března podle soupisu "Faktur partnera" agentuře celkem 6,158 milionu korun. Část nakoupených propagačních materiálů přitom neodpovídala kvalitou jejich vysoké ceně.

Podle Hugo Roldána z MZe ale vedení pivovaru nepochybilo. Nelze se prý například divit, že pivovar neuzavíral další smlouvy s prodejci, jako je zmíněný Ahold, protože od loňského podzimu se stát pokoušel pivovar pronajmout. Přitom ale marně - náklady zhruba jednoho milionu korun za dva tendry vyšly vniveč - nikdo se do finále nepřihlásil. Podle informací MZe zaplatil pivovar agentuře za pivní tácky v jediné faktuře částku 53 680 korun. O druhé faktuře za 76 860 korun se resort nezmiňuje. "Firma Break Point Communications s.r.o. naplnila vše, k čemu se ve smlouvě zavázala," tvrdí Hugo Roldán.

Podle prezidenta Českého svazu malých nezávislých pivovarů a někdejšího majitele nedalekého Pivovaru Černá Hora Jiřího Fuska si úředníci neuměli pohlídat, jak dosazení lidé státní pivovar spravují.

"Jelikož pivovar není zadlužený, dokázalo by schopné vedení využít toho, že se ve Vyškově vaří kvalitní pivo a ztrátu postupně snižovat," tvrdí Fusek, který sám před lety kupoval Černou Horu právě od společnosti Jihomoravské pivovary, pod kterou spadá i Vyškov. Z Černé Hory Fusek vybudoval prosperují pivovar s rostoucí produkcí.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

zibi

úterý, 22. červen 2010
16:11

Ať je Fusek jaký je, v jednom má pravdu. Vše je o schopnosti vedení. Tedy lidí, kteří mají pivovar řídit. Jak jsou odborně a lidsky silní, jak dokážou odolávat tlakům a přáním "zvenčí". Pak by totiž nemohli nakupovat předražené služby atd. Nakonec dobrým příkladem budiž jiný státní pivovar Budějovický Budvar. Ten prosperuje nejen proto, že má silnou značku a silný produkt, ale také proto, že jeho ekonomické řízení je skutečně efektivní. Takže není to o formě vlastnictví, ale lidech, manažerech, kteří za firmu zodpovídají.


napsal(a): zibi [Odpovědět]

Sekal

úterý, 22. červen 2010
14:04

Sekal

Hospodaření státu kdekoliv vzbuzuje pochybnosti.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
22:08


posted by: Inzerce

MilanD

úterý, 22. červen 2010
13:23

Proč bychom podepisovali smlouvu s Aholdem, když možná pivovar pronajmeme. To by pak měl zajištěn kšeft někdo jiný. Jestliže je schopen takto někdo uvažovat, nemá ve vedení tohoto pivovaru, ale již nikdy v nijakém vedení co dělat. Pronajměte proboha tento pivovar za rozumnou cenu alespoň teď, jde přece o lidi zde zaměstnané a o 330 letou historii pivovaru!!!!


napsal(a): MilanD (mildvorak(a)email.cz) [Odpovědět]

Fero

úterý, 22. červen 2010
13:59

Fero

to MilanD: pomalu se odhaluje , jak parta neschopných krizových manažerů s plnou hubou proklamací jak jsou vyvolení pro záchranu vyškovského pivovaru postupovali.A pokud někdo očekává, že příslušní ministerští úředníci si budou sypat popel na hlavu koho tam jmenovali a jak je nechali hospodařit, bude asi zklamán - žijeme přece v Česku, kde zodpovědnost je pro dotčenou skupinu lidí neznámý pojem


napsal(a): Fero [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI