Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Místo k moři jsme jeli na koulení sudů

Co se píše o pivovarech a pivu


Místo k moři jsme jeli na koulení sudů

[úterý, 15. červen 2010]

Hodně živo bude v sobotu v Chodové Plané. Kromě obecních Chodských slavností si hasiči připomenou 135 let od založení sboru, dechová hudba Chodovarka oslaví 35 let od svého vzniku a Rodinný pivovar Chodovar pořádá tradiční Mistrovství světa v koulení pivních sudů.

Foto

A v doprovodném programu nabízí další atrakce pro návštěvníky. Více nám řekl marketingový ředitel pivovaru Jiří Plevka.

V sobotu pořádá pivovar Mistrovství světa v koulení pivních sudů. Těchto akcí již bylo více, ale Mistrovství světa to vždy nebylo. Řekněte stručně, jak se soutěž vyvíjela od začátků až po světový šampionát?

Letos pořádáme tento unikátní závod již po čtrnácté. Před patnácti lety jsem se poprvé dostal k informaci o závodech pořádaných v anglickém Burtonu. Jako správný pivovarský nadšenec jsem naložil rodinu do auta a místo dovolené u moře – děkuji tímto manželce i dětem, že tolerují mé pivovarské „úlety“ – jsme se zajeli na závody v koulení sudů s tradicí od roku 1930 do Anglie podívat. Atmosféra závodu nás natolik nadchla, že jsme v roce 1997 zorganizovali historicky první Mistrovství České republiky v této pivovarské disciplíně. Družstva Chodovaru se v letech 1997 až 2000 čtyřikrát zúčastnila Mistrovství světa v Anglii a dvakrát přivezla titul mistrů světa v mužské kategorii a dvakrát stříbrné medaile v mužské i ženské kategorii. Do organizace závodů v Chodové Plané jsme postupně zapojili jak Český svaz malých nezávislých pivovarů, tak Evropský svaz a z Mistrovství ČR se stalo oficiální Mistrovství Evropy. Od chvíle, kdy americká společnost Coors koupila pivovar v Burtonu a ukončila veškeré jeho aktivity v tomto směru, jsou závody v Rodinném pivovaru Chodovar jedinou soutěží pořádanou v Evropě a zároveň oficiálním Mistrovstvím světa.

Kolik soutěžících a z jakých zemí můžeme letos očekávat?

Každoročně se závodů účastní zhruba třicet družstev. Nejvzdálenějšími účastníky letošního ročníku budou patrně dvě družstva z Kanady.¨

Družstva Chodovaru patřila vždy k těm lepším. Jak těžké bude letos útočit na nejvyšší příčky? A koho považujete za absolutně největší favority?

Samozřejmě náš tým udělá vše proto, aby mistrovský titul zůstal doma a doufám, že nás diváci přijdou náležitě podpořit! Kluci to budou mít velice těžké, protože kandidátů na vítězství je letos opravdu hodně.

Součástí mistrovství bude také závod osobností s pivními sudy. Už znáte jména osobností, které si koulení vyzkoušejí?

Ještě nevím, kdo všechno najde odvahu se na start postavit, ale určitě nebudou chybět páni starostové Chodové Plané – Jan Volný – a partnerské obce Störnstein – Boris Damzog.

V programu kromě řady jiných bodů avizujete příjezd pivního šlapohybu. Co si pod tím můžeme představit?

Do Chodové Plané totiž zavítají členové Žatecké chmelobrany, což je seskupení nadšenců ze Žateckého chmelařského muzea a pivovaru se svojí originální pojízdnou hospůdkou poháněnou lidskou silou. Každé ze čtrnácti míst u stolu má šlapadla jako na kole a převody umožňují pohyb tohoto unikátního vozidla. V čele stolu je umístěn sud s výčepem, takže šlapete, popíjíte vychlazené pivečko a kocháte se ubíhající krajinou. Vítězové diváckých soutěží budou mít možnost si jízdu pivním šlapohybem i sami vyzkoušet.

Dalším divácky atraktivním bodem určitě bude největší capuccino na světě. Na jeho uvaření by měl dohlížet barista Roberto Trevisan. Můžete jej představit? A zároveň říci něco o největším capuccinu na světě?

Roberto Trevisan se narodil v italské Bologni. Zde se začaly vyrábět vůbec první kávovary na espresso na světě a odtud pochází i Robertův zájem a láska ke kávě. Roberto Trevisan je jedním z nejuznávanějších znalců kávy současnosti. Miluje však nejen kávu, ale také dobré pivo a proto se rozhodl návštěvníkům letošního mistrovství světa v koulení sudů připravit překvapení v podobě přípravy největšího cappuccina na světě ve speciálním obřím šálku, ze kterého bude kávu osobně návštěvníkům podávat.

Jaké další akce připravuje Chodovar pro letošní rok?

Tak 3. července to bude setkání historických vozidel v pivovaru, o týden později setkání majitelů vozů Mini Cooper a cíl spanilé jízdy motocyklů Harley Davidson. Zároveň se 10. července uskuteční závody RC automobilových modelů Mini Cooper. Jedenadvacátého srpna pořádáme Slavnosti piva Chodovar. Ve dnech 12. až 14. listopadu se uskuteční Pivní akademie, 19. prosince vánoční koncert na humnech sladovny a 31. prosince Silvestr v pivovaru. Kromě toho bude každou letní neděli v provozu letní biograf u beeraria Stará sladovna.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor a foto: Jiří Kohout


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI