Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Strakonický pivovar začal vyvážet pivo do Vídně

Co se píše o pivovarech a pivu


Strakonický pivovar začal vyvážet pivo do Vídně

[sobota, 12. srpen 2006]

Návštěvníci rakouské metropole budou moci ochutnat pivo z českých Strakonic

Rakousko sice nepatří k pivním velmocím, ale v kosmopolitní Vídni je možné volit mezi desítkami zahraničních značek. Je možné tady ochutnat i pivo z Měšťanského pivovaru Strakonice. Dvanáctistupňový ležák Dudák nabízí od předminulého týdne jedna z restaurací u zámku Schönbrunn.

Pivovar, který patří od minulého roku městu Strakonice, začal do Vídně dodávat lahvové i sudové pivo. Podle ředitele pivovaru Karla Sekničky jde o zkušební vývoz. Strakonické pivo se bude do rakouské metropole vozit jednou za dva týdny.

"Zájem v Rakousku je především o dvanáctistupňového Dudáka a nealko pivo. Majitelka restaurace má vztah ke Strakonicím a prodává výhradně české pivo. Máme domluveno, že pozve své známé na ochutnávku. Pokud se to rozeběhne, počítáme s další distribucí," řekl Seknička.

Pivovar již v minulosti zkoušel vyvážet do Itálie. Kvůli problémům s nevrácenými obaly ale od toho ustoupil. Nyní jeho vedení jedná o exportu do Anglie. Seknička předpokládá, že pokud se kontrakt podaří uzavřít, pivovar by mohl do Velké Británie dodávat až třetinu svého ročního výstavu. Loni ve Strakonicích vystavili 73.000 hektolitrů, letos mají v plánu uvařit ještě o 2000 hektolitrů víc.

"Angličané preferují netradiční piva. Uvažujeme o nealko pivu ve třetinkách a šestnáctistupňovém pivu v plechovkách. Máme spíše zájem dostat se do nějakého místního pivovaru," dodal Seknička.

Strakonický pivovar je nejstarším výrobním závodem ve městě. Vznikl v roce 1649 a před privatizací byl součástí státního podniku Pivovary České Budějovice. Privatizaci protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří ale nárok na podnik nezískali. Od loňského ledna je jeho vlastníkem město. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI