Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lidé bojují proti zavření Vyškovského pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Lidé bojují proti zavření Vyškovského pivovaru

[úterý, 8. červen 2010]

Nejen zaměstnanci pivovaru otřásla zpráva o jeho plánovaném uzavření. Lidé se začínají bouřit a sepisují petici. Po třech stech třiceti letech přece nemůže být konec.

Ministerstvo zemědělství, které je jediným vlastníkem pivovaru ve Vyškově, se ho rozhodlo zavřít. Koncem června mají propustit většinu zaměstnanců a zůstane už jen likvidační tým. Lidé proto sepsali petici a za pivovar chtějí bojovat.

V petici se obrací na ministerstvo zemědělství. Žádají ho, aby nezavíralo pivovar ve Vyškově. „O petici víme, ale není to naše iniciativa. Pivo zatím pořád vaříme, ale výrobu postupně ukončujeme,“ řekl David Šigut, který je v současné době pověřený vedením pivovaru.

Jedenáct set podpisů

V petici už lidé nasbírali víc jak tisíc podpisů. „Nasbírali jsme už téměř jeden tisíc sto podpisů. Chceme lidem ukázat, že nám situace ohledně pivovaru není lhostejná,“ uvedla za petiční výbor Hana Dostálová.

Překvapivé je, že se petice objevuje třeba i v restauracích v Brně a jiných obcích než ve Vyškově. „Vyškovské pivo je jedno z nejlepších, které znám. Proto jsem dal petice i do hospod u nás v Brně,“ potvrdil Tomáš Foltýn. Někteří lidé o petici ale zatím neslyšeli. „Petici jsem ještě nikde neviděl, jinak bych ji podepsal,“ řekl Martin Vojtek z Bohatých Málkovic.

Lidé ji mohou do pondělka ve Vyškově podepsat třeba v Knihovně Karla Dvořáčka, U Piráta, v Granadě, ve Vyškovské pivnici, v Nádražní restauraci, v Dědicích U Gryca a ještě v dalších podnicích. „Také byla možnost vytisknout petici a poté nám ji zaslat na adresu petičního výboru. Zatím nám došlo pět dopisů. Podepsanou petici nám poslali také pražští a táborští příznivci. Podporu nám vyjádřili také zaměstnanci Dalešického pivovaru,“ informovala Dostálová.

Plánovaná petice, ani protesty lidí zatím ale situaci v pivovaru nemění. „K žádné změně zatím nedošlo, pivovar se podle mých informací zavře,“ dodal Šigut.

Ohlasy na petiční akci ale dodaly sílu zaměstnancům. „Podpora Vyškovanů nás mile překvapila, rozhodli jsme se proto dál bojovat. Neztotožňujeme se s názorem, že je pivovar nutné zavřít,“ řekl zaměstnanec pivovaru Martin Obruča.

Důvodem zavření jsou podle ministerstva zemědělství nedořešené církevní restituce. Snahy o pronajmutí pivovaru také zkrachovaly.

Výjimečně vařené pivo

Vyškované tedy nejspíš přijdou o výjimečné pivo a místní památku. Jak vysvětlil tamní sládek, každý stupeň Vyškovského piva se vaří zvlášť a jinou recepturou. Většina pivovarů ale uvaří jedno pivo a vodou ho naředí na určitý stupeň. Nejen v tom je Vyškovské pivo výjimečné. Přesto, že jeho kvalita roste, není to nic platné.

V pátek se koná v pivovaru schůzka lidí, kteří donesou podepsané petice a naplánují, co dál. „Líbí se nám myšlenka, že bychom vyjeli čepovat pivo před ministerstvo dopravy a stávkovali proti zavření. Chtěli bychom, aby ministerstvo přehodnotilo svoje rozhodnutí,“ dodal Obruča.

Velká diskuze ohledně zavření pivovaru se rozproudila i na webu pivovaru a dalších pivních serverech. Podle lidí mohou fungovat i menší pivovary a bez problémů. „Nejsme zadlužení a nemáme žádné půjčky. Není důvod, proč pivovar zavřít. K utlumení došlo podezřele rychle před novými volbami,“ myslí si Obruča.

Lidé v pátek posčítají všechny petiční hlasy a vymyslí další postup. „Dalších pět set hlasů, o kterých paní Dostálová neví, v pátek dodám. Obrátíme se na pana hejtmana, církev i další, kteří nám mohou pomoci. Teď už nemáme co ztratit,“ uvedl Obruča.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

kuba

čtvrtek, 10. červen 2010
15:16

před ministerstvo bych přišel


napsal(a): kuba (kubasek(a)post.cz) [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
01:19


posted by: Inzerce

Dan

úterý, 8. červen 2010
22:11

Dan

Přijet před ministerstvo (samozřejmě né dopravy...), není zase tak špatný nápad, i tam by se určitě nějaké podpisy nasbíraly a navíc by se celá věc více zviditelnila.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 8. červen 2010
21:33

Dwarf

proč před ministerstvo dopravy??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jura.z.Brna

úterý, 8. červen 2010
21:38

Jura.z.Brna

to Dwarf: Někdo si zase nepřečetl po sobě, co napsal. Samozřejmě ministerstvo zemědělství.


Rosťa

úterý, 8. červen 2010
22:18

Rosťa

to Jura.z.Brna: já bych to hnal přes vnitro, obranu, zdravotnictví a spravedlnost. Hlavně ne přes zahraničí, Heineken či SAB není řešení...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Dan

úterý, 8. červen 2010
22:45

Dan

to Rosťa:
Mám obavy, že "davy" do ulic asi nevyjdou. Většina "pivařů" ani neví, že je nějaký vyškovský pivovar...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Konstantin_m

středa, 9. červen 2010
12:00

to Dan: Moc lidí o Vyškově neví, ale teď je jedinečná možnost, jak se o tom mohou dozvědět z hlavních zpráv, chce to jen "doladit nějakou aférku", která zaujme i televizi Nova...


napsal(a): Konstantin_m [Odpovědět]

Dan

středa, 9. červen 2010
15:47

Dan

to Konstantin_m:
Tak to asi v televizi Nova o pivovaru nic nebude, protože tato "aférka" nemá ten správný náboj, nebo absah, aby dotyčnou TV zajímala...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Malakin

středa, 9. červen 2010
23:22

Malakin

to Konstantin_m: Dnes jsem se ptal kamarádky z NKÚ, jakým způsobem podat podnět na prověření hospodaření vyškovského pivovaru, a bylo mi sděleno, že podnět sice podat můžu, ale že prý se šetření ve státních podnicích a institucích plánují rok dopředu, takže letos už bychom stejně měli smůlu. Bylo mi také přímo sděleno, že i kdyby se na nějaké pochybení přišlo, tak že státní sféra je natolik prorostlá korupcí, že by to skončilo maximálně u nějaké pokuty, která by se nakonec přes kámoše smetla pod stůl, takže ve výsledku by se stejně ničeho nedosáhlo. Bohužel.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI