Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pro Strakonice je získání pivovaru prestižní záležitostí

Co se píše o pivovarech a pivu


Pro Strakonice je získání pivovaru prestižní záležitostí

[pátek, 12. listopad 2004]

Za prestižní záležitost považuje město Strakonice pivovar, který rozhodnutím vlády získalo v privatizaci. Přestože za něj zaplatí 70 milionů korun, jež si muselo půjčit od banky, věří, že na pivovaru nakonec bude vydělávat.

"Pivovar pomůže například stabilizovat výkony a ceny tepla z místní teplárny, ale důležitý je také pro zaměstnanost," řekl novinářům starosta města Pavel Vondrys. Podle něj se bude město snažit, aby akciová společnost Měšťanský pivovar Strakonice, kterou pro jeho správu založilo, dokázala lépe využít výrobní potenciál pivovaru, který je více než dvojnásobný oproti současné produkci. Zastupitelé minulou středu schválili vítěze soutěže na úvěr, kterým se stala banka ČSOB. Město bude polovinu peněz (asi 35 milionů korun) splácet po deset let a potom by mělo zbytek uhradit jednorázově. Podle Vondryse je ale ve smlouvě pojistka, která umožňuje splácení druhé poloviny rozložit opět do deseti let. Radnice bude mít také možnost v případě dobré finanční situace splatit celou částku dříve.

Strakonický pivovar vyrábí značky Nektar a Dudák. Město jej chtělo získat i proto, že po celý rok odebírá páru od místní teplárny, čímž stabilizuje cenu pro obyvatele. Pivovar měl ještě v roce 1990 výstav přes 226.000 hektolitrů piva, od té doby ale klesl více než o polovinu. Privatizaci strakonického pivovaru protahovaly soudní spory s právovárečníky, jimž ale nakonec nárok na podnik nebyl přiznán. (ČRo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI