Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Nektar: šance Strakonic se zvýšila

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Nektar: šance Strakonic se zvýšila

[úterý, 12. říjen 2004]

Už jen na rozhodnutí vlády záleží, zda se Strakonice stanou novým vlastníkem místního pivovaru Nektar. Právě městu ho doporučuje prodat Ministerstvo financí za 69,2 miliónu korun. "Náš zájem trvá a připravujeme se na to. Čekáme už jen na stanovisko kabinetu," uvedl včera strakonický starosta Pavel Vondrys. Pivovar s osmi desítkami zaměstnanců a ročním výstavem kolem 90 tisíc hektolitrů pokládá za životaschopný. Přiznává ale, že kvůli táhnoucímu se odstátnění město nemá aktuální ekonomické údaje. Podle zdrojů HN není pivovar zadlužen, má dost majetku a tvoří mírný zisk. Hlavní trh má na Strakonicku a Prácheňsku. Netíží ho tedy ani náklady na budování národní prodejní sítě.

Město, jehož snahy podporovalo Ministerstvo zemědělství, o tradiční místní podnik projevuje dlouhodobý zájem. Ten ale zatím končil na dohadech o relevantní ceně. Původní návrh Ministerstva zemědělství zněl na zhruba 42 miliónů korun. Novou cenu stanovil až soudní znalec. "Původní představa neodpovídala hodnotě privatizovaného majetku," řekl už dříve mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman. Některé zdroje ale uváděly, že účetní hodnota pivovaru se základním kapitálem 55,7 miliónu je zhruba 115 miliónů korun.

Město chce v podniku zachovat výrobu piva a dál majetek zhodnocovat. Podle starosty jsou nové projekty už připravené. "Zatím je ale nesdělujeme," řekl Vondrys. Radnice se ale netají zájmem udržet v pivovaru zaměstnanost a udělat z něho větší turistickou atrakci. Město chce podnik získat i proto, že pivovar po celý rok odebírá páru od místní teplárny. To může stabilizovat také cenu pro obyvatele. Strakonický pivovar, který vyrábí značky Nektar a Dudák, je dosud jedinou součástí státního podniku Pivovary České Budějovice. Spolu s Budějovickým Budvarem je v zemi posledním pivovarem v majetku státu. (iHNed)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI