Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi jsou pivní barbaři, říká autor knihy Dějiny piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi jsou pivní barbaři, říká autor knihy Dějiny piva

[pátek, 23. duben 2010]

Tvrdí, že pivo stvořilo lidskou civilizaci a že je nejzdravějším nápojem. „Pít bychom ho měli všichni, bez rozdílu věku, od rána do večera. Přidané do ranní ovesné kaše až po džbánek na dobrou noc,“ říká pivní expert Jaroslav Novák, autor knihy Dějiny piva a majitel nejrozsáhlejšího pivního archivu u nás. A nelítostný kritik české pivní kultury.

Foto

Vaše tvrzení o prospěšnosti piva zní jako hyperbola pivaře. Neohrožuje ve skutečnosti přílišné pití piva zdraví?

Naopak, ohrožuje nás to, že ho pijeme málo. V civilizovaných zemích umírají téměř tři čtvrtiny populace na poruchy kardiovaskulárního systému. Všechny vědecké výzkumy jednoznačně prokazují, že by sedm lidí z deseti neumřelo na poruchu cév či srdce, kdyby pravidelně v malých dávkách pili pivo nebo jiný alkohol. Má totiž schopnost neuvěřitelně zpružnit cévy a chránit je před kornatěním.

Tvrdíte, že alkohol není škodlivý?

Říkám pouze, že pivo nemá v dávce do dvou litrů denně žádné škodlivé účinky. Lékaři vám navíc prozradí, že zatímco před lety byly zkornatělé tepny u dětí rarita, dnes je to samozřejmost. Zásadní negativní vliv má přitom mléčný tuk, cukry či bílá mouka.

Takže by podle vás navíc měly pít pivo i děti?

Nealkoholické pivo je pro dítě nejlepší nápoj. Spolu s energií díky němu získává minerální látky včetně vápníku, ale ve stravitelnější formě než v mléku. Pivo neobsahuje alergeny jako mléko ani nebezpečný mléčný tuk. Doporučovat dětem pivo zní dnes divně, ale uvědomte si, že až do 18. století bylo v Evropě denním nápojem celé rodiny. Pivo je skutečně nejzdravější tekutina po mateřském mléku.

Češi pivo neumějí pít

Nedávný průzkum ukázal, že Češi považují svou pivní kulturu za nejvyspělejší na světě. Oprávněně?

Pokud jde o kulturu pití piva, jsme asi tak v době kamenné. Lidé znají jen jeden pivní styl, světlé spodně kvašené pivo plzeňského typu. Většina národa pije jen tu svou značku, což je obvykle průměrné tovární pivo, bez jakékoli osobitosti či charakteru. A samotná kultura českého pití spočívá buď v chlastání v hospodě u fotbalu, nebo doma u televize.

Jak by to mělo vypadat?

Kultura přeci duševně i emočně obohacuje. Tím chci říci, že k určité příležitosti si vyberu správné pivo, ve správné teplotě, v ušlechtilé sklenici vytvořené přímo na míru danému charakteru nápoje.

Konkrétně?

Třeba sychravý prosincový večer u roztopeného krbu je ideální pro vánoční, svrchně kvašené tmavé silné pivo v číši ve tvaru kalichu. Můžete sedět, rozjímat, a jak se vám ve dlani bude ohřívat ušlechtilé pivo, bude každý doušek jiný. To pivo vám bude ve dlani rozkvétat jako růže. Může to být vánoční Delirium Tremens, ale stejně tak světlý triple Scaldis Noel.

Foto

Na zahnání žízně v horkých dnech se zase hodí...

Lehká pšeničná piva. Anebo lehká piva mexického typu jako Corona nebo Indio. Kombinují se s vymačkanou šťávou z limetky a navlhčený okraj sklenice se otiskne v soli. Zní to strašidelně, ale dohromady to dává úžasnou chuť. Tenhle mexický zvyk ostatně inspiroval hippies k rituálu pití tequilly se solí a citronem. Sami Mexičané ji pijí minimálně a samozřejmě bez citronu a soli.

Navzdory vší kritice obyvatelům Česka nevezmete, že pořád pijeme nejvíc piva na světě.

Jen když přimhouříme obě oči, kdyby bylo Bavorsko samostatný stát, strčí nás do kapsy. V Čechách se pijí alkoholicky slabá piva. Belgičané i Němci mají v portfoliu piva až násobně silnější. Je jasné, že se to pak projeví na vypitých litrech. My jsme barbaři, kteří hledí na kvantitu, nikoli na kvalitu.

Leckoho teď nazvednete ze židle.

Češi netuší, co za poklady pivovarský svět skrývá. Třeba skvělá ročníková piva Kasteel Quadrupel, ročník 2002 je balzám srovnatelný s nejlepšími portskými víny. Láhev se pořídí za dvě tři stovky. Originální šampaňské pivo Deus zrající rok ve sklepích v Champagne je do tisícovky. Oproti "tuctovému" vínu je to úžasný poklad a k jídlu ho servírují nejlepší světové michelinské restaurace. O amerických ječných vínech nebudu ani hovořit. To je velká neznámá i pro širší Evropu.

Nejrozmanitější piva skrývá váš pivní archiv. Čím se může pochlubit?

Mám jenom unikáty, nejsilnější piva světa, se 40 procenty alkoholu. Těch se v poslední době vyrojilo několik, ta procenta však byla získána trikem, vymražením vody. Mám ale také nejdražší a nejsilnější pivo podle poctivého měřítka, jen díky hlubokému prokvašení. Je to Sam Adams Utopias 2007.

Kolik procent má?

Sedmadvacet. Bylo ho vyrobeno jen 8 tisíc lahví. Je to unikátní cuvée z několika barikových patnáctiletých piv. Utopias považuji za skutečného držitele rekordu. Na víc procent alkoholu pivo ještě nikdy nikdo neprokvasil.

Pivní expert

Jaroslav Novák se narodil v září 1967 ve Svitavách. Napsal kritické celosvětové Dějiny piva, založil první společenský časopis o pivu Pivní magazín. Nejlepší a nejušlechtilejší pivo planety plzeňského typu, které zatím ochutnal, je podle něj pilsner Samuel Adams Boston Lager.

Zdroj: XMAn iDnes.cz | Autor: Rod Kodesh | Foto: Jiří Švorc


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

sobota, 24. duben 2010
22:29

emu

je dobrý si říct, kde ten článek vyšel, byla to rubrika X-man na idnes.cz, kde vedle toho vycházej většiniu nahý baby a rady jak správně dovést sbalenou kočandu k orgasmu a ráno od ní rychle utéct. pokud už se na tom webu objeví jiný článek, tak tam představuje chlapy-hrdiny, který utáhnou kamion, nebo sjedou na lyžích Mt. Everest. Vedle těchto článků je jasné, že by se rozbor pivních kategorií moc neuplatnil. Článek prostě musí ukazovat nějakého supermana, v tomto případě supermana ve znalosti piva.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

val

sobota, 24. duben 2010
19:25

val

to Roman: Článek, jak je pojat, hovoří o každém, kdo nemá erekci z vysokovoltážního archivního piva ze zapomenutého belgického kláštera, které se náhodou podařilo vykopat při archeologickém průzkumu za dramatických okolností plných nebezpečenstva a ryzího hrdinství a je zajisté určen jako obžaloba všem, kteří jsou natolik kulturně tupí, že si narozdíl od pana Nováka v uzavřené místnosti sundávají pokrývku hlavy :-) Otázka je, co všechno Mistr opravdu řekl a kolik z toho překroutil novinář, to nechám na posouzení každého čtenáře. Nic se nemá přehánět, většinou je to legrace, občas jde ale do tuhého a vo tom to je, souzi a soužky čížci :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.04.2010 ve 19:26:22


napsal(a): val [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
05:40


posted by: Inzerce

tereza

sobota, 24. duben 2010
16:40

Drazí přátelé normální a rozumné konzumace piva,
z toho článku čiší snobství a nabubřelost z každého slova a tudíž ten "obyčejný plebs", který si za sychravého večera nedá u svého do červena roztopeného krbu to správné a velkým guru odsouhlasené pivo, je prostě pivní barbar a je odsouzen do věčné nicoty. Bohužel, v tomto tu provolávanou pivní kulturu nevidím.
Proto je na této planetě tolik různých pivních druhů, aby KAŽDÝ (opravdu každý) našel ten svůj druh, či několik druhů a na ten se těšil, že si jej s chutí dá. A to, že neochutnal a nevyznává zrovna ten druh piva, který je mu v článku podsouván, z něj ještě nedělá ani barbara, ani neznalce.
Pivní kulturu já osobně vidím v tom, že na určitý den se dohodnu s lidmi, se kterými se rád vidím a povídám si s nimi, zajdeme do hospůdky, kde je čisto a příjemně, pivo je řádně ošetřené a vychlazené, natočené do firemního skla a dáme si každý takový druh piva, na který zrovna dnes máme chuť a až zjistíme, že při pohodové diskusi jsme dospěli k bodu nasycení, prostě vyrazíme s úsměvem a parádním pocitem dobře stráveného krásného večera domů. Nejdu tam chlastat "G" na rekord, ale dám si na chuť to, co mi ten den sedne nejvíc a je vcelku jedno, jestli to ten den bude pšenice, PILS nebo tmavý speciál. A je jedno, jestli vypiju za večer dvě piva nebo sedm. Prostě tolik, abych byl spokojený a měl příjemný pocit.
Projel jsem už kus světa a pil jsem tam všechno možné (a někdy i nemožné), něco bylo pitelné, něco výtečné a bohužel i něco, co mě zrovna nesedlo. Ale nikdy jsem nikomu nevnucoval, že mnou doporučené pití, je ta nejsprávnější cesta k pivní kultuře.


napsal(a): tereza (zdenek.reska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J.

neděle, 25. duben 2010
08:56

to tereza: ono se vždycky nemusí jednat o snobství, ale třeba jistou formu sběratelství a poznávání. Posezení se sklenkou dobrého silného belgického nebo anglického piva u krbu přeci nemusí být vždy znakem snobismu, ale pouhého příjemného pocitu. Proč by konzumace barley wine měla být snobskou záležitostí?


napsal(a): Jiri.J. [Odpovědět]

tereza

neděle, 25. duben 2010
09:33

to Jiri.J.:
Ano, známka snobismu to být nemusí....ale...to by konzumace těchto speciálů musela být dostupná pro všechny konzumenty piva. Jenže 90 % populace nemá technické a možná ani finanční možnosti běžně kupovat a poté popíjet podle počasí a nálady tu belgický klášterní speciál, či mexickou Coronu v cenových relacích několik set až několik tisíc korun za láhev. O ten krb zase až tolik nejde. A navíc je ten článek psán stylem: "Já si to můžu dovolit běžně a vy pitomečkové mi jen smutně můžete závidět." Navíc silně pochybuji, že by autor článku měl doma takové zásoby vzácných piv, aby je mohl podle nálady a počasí běžně a pravidelně konzumovat. Vůbec mu nezávidím, spíš je mi jeho ubohého psacího stylu líto, protože pochlubit se svou sbírkou piva lze i jinou a líbivější formou.


napsal(a): tereza (zdenek.reska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J.

neděle, 25. duben 2010
10:05

to tereza: Já to tedy v tom článku nevidím. CO se týče pivních speciálů, tak jistě nejsou určeny ke každodennímu pití. S tou dostupností to není zase až tak hrozné. Např. Chimay lze zkoupit v Makru za 55Kč. Deus o kterém Večerníček píše stojí v Belgii 12 Euro. Speciální piva (ten termín se mi dosti nelíbí) jsou spíše slavnostní záležitostí. Jinak proč si nedopřát v létě pšeničné, v zimě na jaře silný bock nebo třeba ale v britském stylu. To by musel být snobem každý Bavorák, když si dá pšenici na zahrádce nebo si vybere pilsener (kde je výběr třeba z 8 piv). Osobně považuji za snobismus to, když jeho chování je zaměřeno na efekt a ne, když si dopřeje něco chutného a dobrého. To by byl snobem každý, kdo jde jednou za čas do lepší restaurace a nejí v bufetu nebo ten, kdo si obšas koupí třeba originální Roquefort a necpe se 30% Eidamem.


napsal(a): Jiri.J. [Odpovědět]

Trhac

sobota, 24. duben 2010
10:23

Trhac

Tak já bych taky řekl, že barbarství se týká jen těch, co pijou euromoče:-D A extra stupeň babrbarstí je ten, kdy spousta lidí prostě kvalitní pivo ani v životě neochutná a zůstává u skvělého G či jiné náhražky...
Jinak jáá taky vypiju asi 99%ležáku, za barbara se ale rozhodně nepovažuji,je totiž ležák a "ležák"(dneska by se tomu vlastně kvůli CKčkům možná mělo říkat stoják":D)zajímavé, že mě opravdu chutná skoro všechno až na euro a nealko , která piju asi tak akorát na žízeň a kvůli nechuti pít něco sladkého...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Roman

sobota, 24. duben 2010
11:41

to Trhac: A kdo pije euromoče? Proč se tady pořád propírá, že většina pije jen géčko? Většina pivních konzumentů v ČR jsou prostě pivní barbaři. Kolik lidí sem píše do diskuzí? 10 nebo 20? Kolik má ČR obyvatel? Ten článek nehovoří o valovi nebo Jardovi nebo Sekalovi, ale o Češích. Netřeba z něj vytahovat věty o Coroně nebo pivním šampu za tisíc peněz a vztahovat je na sebe.


napsal(a): Roman [Odpovědět]

Trhac

sobota, 24. duben 2010
12:56

Trhac

to Roman:Vždyť já vím, že zrovna diskuse na PI nebude cílovou skupinou článku:-) Tak géčko se řeší asi proto, že je to základní symbol pivního humusu:-D Pro mě prostě synonymum pro nepivo je G:-D I když je jich samozřejmě o dost víc...
A bohužel průměrnej "pivař" a géčko je jedno a to samé:-(
Takový dvě typické ukázky pivních barbarů mám i doma, a i když už jsem je naučil upřednostňovat menší pivovary, tak se stejně vrhnou radši na moč, co je v akci, protože když někdo vylemtne basu za 2-3dny tak holt kvantita převažuje nad kvalitou...Ale když jednomu došlo pivo a vrhl se na mého primátořího weizenbiera, tak mi po příchodu domů oznámil: "To pivo bylo zkažený a tak jsem ho vylil." To sem nevěděl, jestli se smát nebo plakat :D Alspoň, že se mi ještě nevrhnul na nějakej lambic....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Milan D

sobota, 24. duben 2010
13:27

to Trhac: Základní problém je, že znalců nebo milovníků piva je tak asi 3% populace. Klasický spotřebitel neabsolvuje cestu za pivem přes půl města, zajde na pivo ve svém nejbližším okolí, maximálně o kousek dál, neboť se mu v nejbližší nálevně něco nelibí. Jaká je nabídka piva, je jiná otázka, ale provozovatel restaurace, povětšinou člověk, který se pivem nezabývá, zvolí nejmenší zlo, nějakou známou značku, aby neměl problémy. Já taky, když si kupuju mléko nezkoumám jestli mají Olmu nebo Madetu. I když, možná kdybych narazil na neznámou malou mlékárnu, asi bych ji zkusil...


napsal(a): Milan D (mildvorak(a)email.cz) [Odpovědět]

val

pátek, 23. duben 2010
22:12

val

to Jiri.J.: Možná, jenže minimálně z rozhovoru výše uvedeného lze těžko poznat, jakou pivní kastu má vlastně na mysli. Ostatně, kde je ta hranice mezi pivním buranem, poučeným konzumentem, znalcem a nóblhóch nadčlověkem?
Na Večerníčka se nezlobím, ostatně mi za to ani za mák (za ječmen :-) ) nestojí, ale jak jsem uvedl níže, je to jen další exot, co z olympské výšiny nevidí srze mraky na zem. Nic ve zlém, je to spíše srandovní.
Btw.: jako prevenci kardiovaskulárních chorob doporučuji místo urputného popíjení u krbu raději pořádnou procházku.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.04.2010 ve 22:39:52


napsal(a): val [Odpovědět]

Jiri.J.

pátek, 23. duben 2010
19:12

Já si pánové myslím, že se hněváte na Večerníčka zbytečně. On hovoří o běžné populaci a ne o vás. Drtivá většina zde ozkusila více, než Plzeň a Budvar. To že někdo preferuje ležák jistě neznamená, že by byl pivní barbar. To je spíše otázka chuti. Já mám taky ležák mimořádně rád. Ale on je ležák a ležák.


napsal(a): Jiri.J. [Odpovědět]

Jarda

pátek, 23. duben 2010
18:00

Je to jeho názor, já mu ho neberu. Já toho ochutnal dost, když má člověk koníčka, tak má zkusit všechno. A zůstávám u světlého ležáku stupňovitosti 11-14, příležitostně pšeničné (převážně Herold), Altbier (když jsem v Německu) a různé Ale (Varnsdorf). Silná piva mi nechutnají, dále mi nechutnají ochucená piva a piva spontáně kvašená. Někomu jinéme ale ano, tak ať si je užívá. S lecčím v článku souhlasím, s lecčím nesouhlasím, ale beru to. Ale fakt mě s odpuštěním sere, jak paušálně z ostatních dělá omezené burany. Kdo mu dal patent na rozum a na to, že tak to má být? Takže další jako ten, co "tak pod to by se podepsal :) "
Já souhlasím s van a sekal.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jiri.J.

pátek, 23. duben 2010
17:27

Tak pod to bych se podepsal:-)


napsal(a): Jiri.J. [Odpovědět]

Roman

pátek, 23. duben 2010
15:20

Je jasné, že pár zdejších pivoznalců se nad tím textem bude vztekat, ale jinak má ten pán pravdu.


napsal(a): Roman [Odpovědět]

val

pátek, 23. duben 2010
13:27

val

Takže pokud člověk nepije extra voltážní belgické speciály (třeba proto, že mu nechutnají nápoje s obsahem alkoholu vyšším než šest procent) a nedává si každou neděli u krbu pivní šampus, tak je kulturní barbar. Pít nealko pivo aka chmelový šampón je trest je i pro dospělého, natož pro chudáka dítě. Děcka v dávných časech sice běžně pila pivo, jenže to byly řídké zbytky (tzv. patoky) s obsahem alkoholu do tří procent. Úsměvné je foto s Lindemann's Cassis v pozadí, pivečko s umělým sladidlem, jó to je nóbl věc :-) Další člověk, který ve svém hobby postoupil tak daleko, že ztratil kontakt s realitou. Ale což, každého baví něco. Pro podobný charakter se opravdu hodí označení beer geek, jak je uvedeno na světě piva cézet. Ale pozor - od geeka je jen krůček k nerdovi :-)
P.S.: když nevypijete dva litry piva denně, umřete. Fakt. Můj děda pivo skoro nepil a minulý rok umřel, takže ten člověk je prorok!
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.04.2010 ve 13:37:16


napsal(a): val [Odpovědět]

tomino

pátek, 23. duben 2010
13:50

tomino

to val:
:D:D:D
je to tak kua...nic se nemá přehánět :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Sekal

pátek, 23. duben 2010
13:24

Sekal

Piju světlá nebo polotmavá piva o stupňovitosti 11-15 a pšenice. Zřídka si dám černé nebo něčím ochucené pivo. Dál můj obzor nesahá, belgická piva mi nechutnají (sice jsem jich ochutnal pár, ale odradilo mne to od dalších investic časových a finančních) a stejně jsem spokojený. Nechápu, co si to tento pivní krasoduch dovoluje, je přece věcí osobní volby, co budu pít, a jestliže si tento nadčlověk rád pohoví u krbu s belgickým pivem, pak já si dám raději na Zbraslavi na bruslích Kout. Kdyby byl tento člověk Belgičan, hádám, že by je buzeroval, že nejedí vepřovou se zelím.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Elf

pátek, 23. duben 2010
12:30

Elf

S většinou věcí nelze než souhlasit, jen ta Corona na léto mě taky moc neláká, radši tu pšenici. A tvrdit, že Samuel Adams Boston Lager je Pilsener je trochu diskutabilní.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.04.2010 ve 12:32:07


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Trhac

pátek, 23. duben 2010
10:17

Trhac

Jo, tak to bych dvojnásobně podškrábnul...
Jen v tom létě si dám buď pšenku nebo dobrou desítku, ale coronu fakt ne, ta mi stačila jednou...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI