Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svaz pivovarů vyzývá Prazdroj: zrušte kampaň, nebo vás vyloučíme

Co se píše o pivovarech a pivu


Svaz pivovarů vyzývá Prazdroj: zrušte kampaň, nebo vás vyloučíme

[pátek, 16. duben 2010]

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) František Šámal teď varuje Prazdroj, že kampaň může mít fatální důsledky pro pověst celého českého pivovarnictví i pro samotný Prazdroj.

Bratrovražedný boj pivovarů, vyvolaný kauzou „tetrahop“ a s tím související mediální kampaní lídra trhu Plzeňského Prazdroje za čistotu českého piva, graduje. Kampaní „Žijeme českým pivem“, ve které Prazdroj vyhrocenou formou varuje před používáním jiných než ryze tradičních surovin a technologií při vaření piva, poštvali proti sobě Plzeňští prakticky všechny ostatní pivovarníky. Včetně těch, kteří na ryzím způsobu vaření léta zakládají.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) František Šámal teď varuje Prazdroj, že kampaň může mít fatální důsledky pro pověst celého českého pivovarnictví i pro samotný Prazdroj. „Pokud bude kampaň Žijeme českým pivem pokračovat, bude Valná hromada ČSPS řešit vyloučení vaší firmy z ČSPS,“ napsal Šámal generálnímu řediteli Prazdroje Douglasu Brodmanovi v dopise, který má redakce k dispozici.

Kampaní porušuje Prazdroj podle představitelů i řady členů svazu stanovy tohoto největšího pivovarnického sdružení v Česku. Mimo jiné například čl.7., podle kterého člen má povinnost „zdržet se jednání, které by mohlo poškodit zájmy svazu a zájmy českého pivovarského a sladařského průmyslu...

Vyloučení ze svazu má podporu

Pokud by skutečně došlo při valné hromadě na hlasování o vyloučení Prazdroje, byl by výsledek – soudě podle rozhořčených reakcí prakticky všech pivovarů – zřejmě jednoznačný. „Pokud by se Prazdroj snažil dál takhle licoměrným způsobem sebe prosazovat na úkor pověsti ostatních pivovarů, ztratil by za jeho účasti takový svaz smysl. V takovém případě bychom samozřejmě hlasovali pro vyloučení,“ reaguje například spolumajitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard.

Podobný názor má i většina oslovených pivovarů. Většinou ale chtějí zůstat v anonymitě.

Kampaň Prazdroje působí dojmem, že jen oni vaří správné české pivo a ti ostatní jen míchají nějaké chemikálie. Přitom je to nesmysl, všichni vědí, jak kvalitní piva se vaří i mimo brány Prazdroje, často ještě kvalitnější,“ říká manažer jednoho z větších konkurenčních pivovarů. „Prazdroj od počátku odmítal přísná kritéria pro označení České pivo, ale teď, když mu dramaticky klesá prodej, má hlasitý křik o nekvalitě ostatních piv jediný cíl – zastavit vlastní propad. To je velmi nekorektní k ostatním pivovarům,“ dodává oslovený manažer.

Jen některé pivovary volí diplomatičtější formulace. „Nechci předjímat, jak bychom hlasovali. Počkáme, jaká bude reakce Prazdroje. Očekáváme, že tuto kampaň zastaví,“ říká šéf Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Ochránce poctivého vaření českého piva

Prazdroj hned od první chvíle na svých pivech využívá v Evropské unii chráněné označení České pivo, které loni Brusel schválil po několikaletých přípravách a vyjednávání. Lídr tuzemského pivovarnického trhu (s téměř polovičním podílem na trhu) se teď v nejrůznějších formách reklamy a speciálních webových stránkách vymezuje jako jediný ochránce poctivého způsobu vaření českého piva, varuje před rozšířením šizené technologie a surovin, před používáním netradičních a případně chemických přísad. Barvitě popisuje například tetrahop jako chemickou látku, se kterou se dle návodu výrobce musí pracovat v gumových rukavicích,.....

Nejmenuje přímo konkrétní konkurenty, ale odkazuje na svých webových stránkách například na nedávný test MF Dnes s uvedením konkrétních piv, ve kterých byl tetrahop zjištěn.

Tetrahop je sice nezávadná, ale synteticky z extraktu přírodního chmele vyrobená látka, určená ke ztužení pěny. Používá ji roky řada pivovarů ve světě, zčásti i Česku. Jeho použití odhalil test například u piv Staropramene, Svijan, Janáčka a Zlatopramen.

Prazdroj podle informací HN od bývalého pracovníka pivovaru ovšem tetrahop v minulosti používal také, a když se od roku 2002 připravovaly na svazu kritéria surovin a technologie, která bude muset splňovat držitel v EU chráněného označení České pivo, domáhal se Prazdroj mírnějších podmínek. Jednu dobu vznik označení České pivo dokonce odmítal. Sám dnes používá například technologii dořeďování uvařených piv na nižší stupňovitost (HGB), která s tradičním způsobem vaření také nemá nic společného.

Prazdroj už dříve ústy mluvčího Jiřího Marečka popřel, že by se jednalo o nekorektní kampaň, která by měla poškodit ostatní pivovary. „Iniciativa Za čisté České pivo není adresná. Proto nás překvapuje reakce některých českých pivovarníků. Spíše bychom očekávali podporu všech pivovarů, kterým jde o zachování výjimečnosti českého piva,“ uvedl Mareček.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ruda

sobota, 17. duben 2010
20:01

Teda tohle fakt nechapu. To nám chcou pivo natolik znechutit, že už ho ani nebudeme mít chuť pít? Při představě, že ten jejich patok vydávají za to nejlepší a nejkvalitnější, se mi dela dost blbe. To snad radši uvěřím jistému pánovi, že nás zbaví kocoviny...


napsal(a): Ruda [Odpovědět]

pajas

sobota, 17. duben 2010
13:22

pajas

Je hnus co si jihoafričani dovolujou, měly by padat hlavy!!!!!!! Označení České pivo Plzeňskému Prazdroji (či jak se jmenujou) jednou pro vždy odebrat!!!


napsal(a): pajas [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
04:37


posted by: Inzerce

Lubos

sobota, 17. duben 2010
12:16

napsal(a): Lubos [Odpovědět]

sladek

sobota, 17. duben 2010
10:58

věřím tomu že chlapi z Plzně, z Popovic i z Radegestu umějí dělat pivo ale zde spíše platí - čí chleba jídáš toho píseň zpívej a tohle všecno se odvijí od privatizace po česku.Jeden moudrý pán v té době tvrdil černá ruka trhu to vyřeší a vyřešila.Na druhou stranu dobře vedený státní Budvar stále dokazuje že i bez cizího kapitálu je pivovar konkurence schopný a životaschopný.


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Pivař

sobota, 17. duben 2010
22:56

to sladek: Boužel sládci z Plzně, z Popovic i z Radegestu nemají žádnou hrdost!!!
Nechtěl bych být sládek v takovém pivovaru s takovým vedením. Styděl bych se kudy bych chodil za toto prohlášení!!!


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Pavel R.

sobota, 17. duben 2010
10:53

Pavel R.

Už to, že vyrábí PU své "pivo" v CKT, není tradiční česká výroba a někdo by jim měl označení České pivo odebrat.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Fredy

pátek, 16. duben 2010
20:49

"Iniciativa Za čisté České pivo není adresná. Proto nás překvapuje reakce některých českých pivovarníků. Spíše bychom očekávali podporu všech pivovarů..."

Není adresná, a vyšla týden po testu na tetrahop, který si objednali :-) s jasným cílem vybrané poškodit. S čím ale možná fakt nepočítali že se všichni proti nim spojí. Teď zůstali sami, a všichny pivovary nedělají nic jiného, než že na ně sbírají čím jim to vrátit. Kdo se je vítr :-)


napsal(a): Fredy [Odpovědět]

kopr

pátek, 16. duben 2010
20:42

Pozoruhodné je, že pivovarský svaz našel odvahu se Prazdroji postavit. To už musí mít ostatní pivovary na plzeňské Jihoafričany opravdu pifku - a aby ne, když si přisvojili nálepku ochránce českého piva a přitom v minulosti se právě Prazdroj na půdě pivovarského svazu snažil získání označení České pivo zcela zastavit nebo pal přinejmenším nepodporoval. Fakt licoměrnost.
Na druhou stranu, dělat třeba v Budějovickém Budvaru, kde jejich v EU chráněné zeměpisné označení Českobudějovické pivo a Budějovické pivo má prakticky ve všech parametrech přísnější podmínky než „České pivo“, také by mi chování a kampaň Prazdroje vadila.


napsal(a): kopr [Odpovědět]

lumir

pátek, 16. duben 2010
19:18

když vidím těch pět udatných bojovníků za čistotu českého piva,je mně jich celkem líto ...


napsal(a): lumir (hynecekl(a)volny.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI