Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní hlídka v přestřelce s europivem. Padne?

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní hlídka v přestřelce s europivem. Padne?

[středa, 24. březen 2010]

Naši rodinní přátelé opravují rekreační objekt v srdci Českomoravské vrchoviny, jeho součástí bude samozřejmě také restaurace. „Jaké tam budete mít pivo?“ zeptal jsem se, když jsme my mužské polovičky zůstaly na chvíli osamoceny při jedné ze vzájemných návštěv a mohla začít „normální“ debata. „Plzeň a poličku,“ odpověděl kamarád s tím, že plzeň je hlavně kvůli Pražákům a snobům, kterým hospody bez plzeňského přijdou divné. Poličské pivo je pro ty, kdo si chtějí pochutnat na něčem „jiném“, a je z kraje, kam přijeli na výlet.

Tato reakce je přímo chmelovým koncentrátem přesně popisujícím situaci na našem pivařském trhu. Plzeň a spol. všude, staropramen a spol. v Praze a v Čechách a starobrno a spol. na Moravě. Všechno jsou to dobrá piva, když je o ně dobře postaráno a hospodský není protivný. Ale stačí to? Výrobcům a prodejcům určitě, milovníkům piva stále méně. V posledních letech kolem sebe vidím pivaře, kteří hledají něco jiného, než je tato stereotypní nabídka, do které kvůli „kobercovému náletu“ na tuzemský trh patří už nijak vzácný, i když stále jedinečný Pilsner Urquell.

Když přijedu do jakéhokoli koutu Česka i Evropy, těším se na místní speciality. K těm patří samozřejmě i pivo. Hledám loga a nápisy na hospodách a nad výčepy, které neznám z Brna a Prahy anebo jsou tam vzácností. I v Brně máme s kamarády hospůdku, která nabízí piva malých pivovarů, štamgasti tam jezdí přes celé město a cestou míjí desítky vývěsních štítů s výše uvedenými pivovarskými giganty.

Produkce těchto našich gigantů vlastněných nadnárodními giganty se často označuje hanlivým termínem europivo. Co to je? Pivo, které zažene žízeň, neurazí a nijak nepotěší. To by ještě nevadilo. Ale také pivo, které bere chuť a charakter tradičním značkám tím, jak je skoupili evropští výrobci europiva. Manažeři plzeňského, smíchovského či brněnského pivovaru sami nejlépe vědí, co mění při výrobě, na čem šetří, jaké suroviny používají. Zkrátka co dělají technologicky stejně, i když logo je pak jiné.

Před více než patnácti lety jsem byl na jakési tiskové konferenci pořádané při příležitosti brněnských potravinářských veletrhů. Koukal jsem tam s otevřenou pusou na jednoho tlustého vousatého Angličana, který „nás“ varoval před tím, že nadnárodní pivovary pohltí a zničí naše pivní zlato. Říkal jsem si tehdy, že jsou důležitější věci, než komu patří pivovar, což platí stále. Leč stalo se. Ale neplakejme po starých časech. Jsou to časy, kdy se prodávalo pivo mnohem horší kvality a teklo do umatlaných půllitrů špinavými trubkami. Mysleme jen na to, že tím, co si kupujeme, určujeme, co si budeme kupovat později. A to neplatí jen o pivu.

Známý pivovarník z Humpolce se na billboardech chlubí tím, že jeho pivo stojí na stráži proti europivu. K jeho spojencům patří další menší pivovary bojující o život na slunci, přesněji na trhu. Co na to prostý voják v poli? Nejspíš večer vyrazím na průzkum bojem do nějaké neprobádané lokality v Praze, kde teď pracovně pobývám.

Také ještě zavolám „spolubojovníkům“ do Brna, ať určitě stále drží již obsazenou kótu. Ať je naše mise úspěšná a ztrátyminimální.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Karel Škrabal


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

sv.Václav-Karlovy Vary

čtvrtek, 25. březen 2010
00:38

Soupivníci, je nás bohužel málo kdož se osype při nabídce europiv v naší české pivní kotlině, ale věřím že pivní osvěta zapůsobí a v českých hospodách opět budou na čepu převažovat česká piva, čas a kvalita pracují pro nás!!


napsal(a): sv.Václav-Karlovy Vary (cermak.vaclav(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jan

středa, 24. březen 2010
17:46

Jan

Je to tak dnes hospodský chce místní pivovarek a k tomu pu nebo G9. A jak to tak chodí když má už gigant na fasádě ceduli tak malý pivovar už si ji tam dát nemuže, že jedna stačí, že to žere moc elektriky atd. To Poličské bych si dal s chutí.


napsal(a): jan [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
17:58


posted by: Inzerce

Svoby

středa, 24. březen 2010
13:09

Můžu znát název té zmiňované brněnské hospody s rozmanitou nabídkou piv z malých pivovarů? Předem díky.


napsal(a): Svoby (svobodam(a)mail.ctk.cz) [Odpovědět]

Henri

středa, 24. březen 2010
13:09

Henri

Mně osobně loga jako např. PU,S,K a to už vůbec nemluvím o G odrazují od návštěvy takto označeného podniku. Prostě se jim programově vyhýbám, ale v poslední době se mně čím dál častěji stává, že při bližším prozkoumání zjistím, že je na čepu i jiné pivo, které nepatří k žádným tzv. "europivům", bohužel restaurace ale není logem tohoto piva označena a tak často přichází o zákazníky mého typu. Je to opravdu jen dílem náhody, že občas zjistím že i v restauraci ologované např. PU mají i pro mně přijatelné pivo.
Jinak se s tímto článkem mohu v podstatě ztotožnit snad až na poslední větu ve druhém odstavci, kde se píše o jedinečném PU. Já tedy opravdu nevím čím je PU dnes jedinečný.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Sekal

středa, 24. březen 2010
13:14

Sekal

to Henri: Je jedinečný svou hnusnou chutí.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dan

středa, 24. březen 2010
13:24

Dan

to Henri:
Mám podobnou zkušenost. Na loga nadnárodních chemiček jsem přímo alergický.
Zažil jsem v jedné nejmenované hospodě v obci Sloup v Čechách, kam jsme zašli zahnat žízeň (limonádou, neb měli jen PU a G) a na výčepu jsem zahlédl tácek Rohozec. Ptám se tedy, jestli dříve točili toto pivo. Odpověď byla nejdřív vyhýbavá, ale když se majitel ujistil, že nejsem agent z afrického pivovaru, tak mi řekl, že Rohozec dokonce má! Prostě tajně, "pod pultem" byl na čepu Rohozec. Jeho objevení bylo téměř detektivní prací...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Krišot

středa, 24. březen 2010
20:05

Krišot

to Dan: tak u nás hospodský taky načerno točí janáčka pro pár skalních štamgastů.Jinak točí G-hnus, a ten taky nabízí hostům. Kdo to tam nezná neví, že tam točí i janáčka,páč tam není jediný tácek,nic.I krýgl tam musíš mít svůj,abys nepil janáčka ze štucu G-hnusu.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Dan

středa, 24. březen 2010
20:13

Dan

to Krišot:
No jo, jenže jak to udělat, když se člověk objeví někde v neznámé lokalitě a snaží se najít pitelné pivo?
Jednou jsem totiž při dotazu, zda nemají jiné pivo, než všude inzerované G, málem přišel k újmě na zdraví. Přesněji řečeno, několik štamgastů začalo křičet, že jestli mi "jejich" pivo nechutná, tak že mi to vysvětlí...
Je to někdy dost náročné, když si člověk chce dát skutečné pivo :(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

h.p

středa, 24. březen 2010
12:34

Hezky napsaný...souhlasím...Do zbraně!!!


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI