Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lidé pili v létě méně piva, byla zima

Co se píše o pivovarech a pivu


Lidé pili v létě méně piva, byla zima

[středa, 12. říjen 2005]

Přes léto se kvůli chladnému počasí vypilo méně piva. Pro pivovary to podle předběžných údajů znamená snížení výstavu o několik procent.

„Na pivo chodím dost často, ale je fakt, že když v létě není hezky, neláká mě to jen tak si sednout na zahrádku, jako když je vedro. Takže těch piv vypiju opravdu méně. A když prší, nechce se mi jít ani do hospody pod střechu,“ poznamenal čtyřiadvacetiletý Josef Kolář z Českých Budějovic. Podobně uvažujících pivařů je více.

„Pro nápoje obecně bylo toto léto velice špatné. Počasí se projevilo nejen na odbytu, ale i na provozu restaurací a náladě hostinských, kteří rušili různé zvláštní akce,“ potvrdil obchodní manažer Městského pivovaru Protivín Vladimír Jindřich, že se letošní léto vzhledem k odbytu piva nevydařilo.

Vodáků bylo na Vltavě dost

Pro pivovary představuje chladnější počasí několikaprocentní ztrátu na výstavu. „Přes léto děláme pět tisíc hektolitrů měsíčně, z čehož se asi dva tisíce vypijí právě v rekreačních oblastech podél Vltavy. U vodáků problém nebyl, ti jezdili, horší to ale bylo v kempech a tábořištích kolem Lipna, kde nebyli lidé. Ztrátu na celoročním výstavu odhaduji asi tisíc hektolitrů,“ naznačil zástupce ředitele českokrumlovského pivovaru Eggenberg Rostislav Zagora.

Eggenberg, který je kvůli své velikosti zaměřen především na okolí Českého Krumlova, tak na studeném létě přišel asi o dvě procenta svého výstavu, který činí čtyřicet pět tisíc hektolitrů. „Není to ale nějak závažné,“ poznamenal Zagora.

Největší jihočeský pivovar, Budějovický Budvar, své průběžné hospodářské výsledky nekomentuje. Loni však piva vyrobil o padesát osm tisíc hektolitrů méně než v roce 2003, tedy o pět procent. Jako hlavní důvod uvedl chladné počasí, které panovalo mezi loňským dubnem a červencem. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI