Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Globalizace ničí kvalitu českého piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Globalizace ničí kvalitu českého piva

[pátek, 26. únor 2010]

Ačkoli se dnes stále častěji hovoří o nutnosti alespoň částečného návratu k výrobě tradičních tuzemských potravin, veřejnost, a to i veřejnost zemědělská, vnímá tuto potřebu zejména jako návrat k produkci specilizovaných regionálních uzenářských, pekárenských nebo mlékárenských specialit. O řád vyšší výzvou současné doby je ale kvalita zcela jiného produktu, který je po celém světě jako jediný vnímán jako skutečně typický tuzemský produkt – totiž kvalita českého piva. To má mimo jiné také přímý dopad na odbyt důležitých zemědělských komodit, tedy sladovnického ječmene a samozřejmě chmelu. A proto by to mělo i zemědělce zajímat.

O tom, že byl v surovinách pro výrobu piva postupně nahrazen typický tuzemský aromatický žatecký poloraný červeňák jinými odrůdami s vyšším obsahem alfa a beta hořkých kyselin, se samozřejmě již delší dobu ví. V posledních letech se ale v technologii výroby piva stále více prosazuje nahrazování sladovnického ječmene a sladu šroty z krmného ječmene, ovsa či pšenice nebo kukuřičnými sirupy a škroby. Tímto způsobem je v některých případech nahrazována až třetina původního sladu. To při celkové roční spotřebě zhruba 600 000 tun sladovnického ječmene na výrobu piva v ČR znamená možný propad odbytu o 200 000 tun , což je při tuzemském průměrném hektarovém výnosu 4,5 tuny z hektaru výpadek produkce ze zhruba 45 000 hektarů této komodity, což vůbec není zanedbatelné číslo.

To daleko více podstatné je ale stoupající riziko klesající kvality tuzemských průmyslově vyráběných piv. Respektive – ne kvality ve smyslu zákona, ale ve smyslu senzorických a především typických (a také zdraví prospěšných) vlastností. Všímá si toho stále více lidí, a právě proto roste na tuzemském trhu podíl speciálních a takzvaných neobvyklých piv vařených nezřídka v lokálních minipivovarech a konzumovaných přímo v místě jejich vzniku. Je to jistě značná investice, avšak programy typu „přidávání přidané hodnoty“ či „diverzifikace zemědělských činností“ tu jsou, a alespoň někteří zemědělci by mohli začít uvažovat kromě oblíbeného zpracování mléka také o vaření piva. Je totiž zřejmé, že postupujíécí globalizace typické kvalitní české pivo ničí. Nadnárodní zahraniční společnosti, které až na výjimky vlastní nejdůležitější tuzemské pivovary, nemají logicky k často několik staletí trvajícím značkám potřebný vztah a ve snaze maximalizovat zisk a minimalizovat náklady část provozů nenávratně uzavírají a z pozůstalých značek vyrábějí cosi, co se skutečnému „pilsner urquell“ stále více vzdaluje.

Často pofiderní kvalita (byť je opět třeba konstatovat, že ve smyslu zákona zcela legitimní) některých potravin na tuzemském trhu je jistě nemilá věc, především ale proto, že z ekonomických důvodů takové produkty značná část spotřebitelů kupuje. U piva je to ale přece jen trochu něco jiného. Jednak se k nám ze zahraničí pivo, na rozdíl od mnoha potravin, téměř nedováží, neboť tuzemský pivař je konzervativní. Jednak začíná být tuzemský konzervativní pivař poněkud netrpělivý a začíná produkty průmyslových pivovarů odmítat – a vytváří tak poptávku po něčem „lepším“. Především je ale pivo, jak opakovaně zdůrazňuje mimo jiné prezident Svazu malých a nezávislých pivovarů Jiří Fusek, druhým nejčastějším důvodem cizinců k návštěvě naší země. Pokud z důvodu nižší kvality piva tento důvod padne, bude to problém nejen pro turistický ruch, ale také pro tuzemský venkov.

Zdroj: Agris.cz | Autor: Petr Havel


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

pátek, 26. únor 2010
10:15

Sekal

Když se vinaři ve Francii spojují v družstvech, mohli by totéž udělat i zemědělci produkující sladový ječmen a chmel. Osobně tomu ale příliš nevěřím, neboť český zemědělec je evropský zemědělec, tedy tvor, jehož schopnost vyvíjet nějakou aktivitu dávno atrofovala.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

moreli

pátek, 26. únor 2010
09:42

moreli

Jó pívo z automatu, natočené do vlastní PET lahve, to je sen každýho pivaře :-(.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
07:15


posted by: Inzerce

laďa

pátek, 26. únor 2010
09:30

Lada

výstižné shrnutí. nápad, že by pivko vařili přímo producenti surovin je revoluční, ale je v něm logika. ne zcela odpovídající paralelu spatřuji v momentálně se rychle rozšiřujícím prodeji mléka z tkzv. mléčných barů - po mnoha desítkách let má běžný konzument možnost ochutnat skutečné mléko, které je navíc levnější než mléko průmyslově zpracované. vyloučení mlékárny z řetězce přináší i vyšší profit zemědělcům. při vaření piva by zemědělci mohli jít cestou minipivovarů nebo by mohli společně provozovat nějaký /momentálně zaniklý/ pivovar nebo vstoupit do fungujícího pivovaru jako spoluvlastník nebo akcionář, možností je hodně. část produkce by pak mohli sami prodávat i v automatech mimo klasickou prodfejní síť.


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Milan

pátek, 26. únor 2010
10:17

Milan

to laďa: O vaření piva se již zemědělci pokoušeli za socialismu, viz JZD v Brumově-Bylnici. Asi to moc dobře nedopadlo, zavření pivovaru nezabránili. Ale myšlenka by to nemusela být špatná, na vesnicích stále fungují prodejny Jednoty, dnes COOP, a distributovat přes ně nějaké slušné pivo by snad šlo. Myslím, že i na vesnicích ještě nějaký patriocismus zbyl.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pátek, 26. únor 2010
10:27

Honza Světpiva.cz

to Milan: jenze na vesnici podle me dost zavisi prodej piva na cene. Tudiz pivo z mensiho pivovarku za vyssi cenu by se asi moc neprodavalo...


moreli

pátek, 26. únor 2010
11:12

moreli

to Honza Svetpiva.cz: Cena je na vesnici důležitá. A že piva z malého pivovaru nemusí být drahá, toho příkladem jsou třeba Medlešice. Světlá 12 za 16kč, tmavá za 18Kč to nemá chybu :-).


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Krišot

pátek, 26. únor 2010
10:58

Krišot

to Milan: Tak tj pěkná blbost cos napsal. To pivo nevařili zemědělci z Brumova-Bylnice,ten pivovar vařil přes čtyři století a chvíli po revoluci(asi 2 roky) jej vlastnili zemědělci z JZD Javorník Štítná n. Vláří.Pak jej měli ještě další 2 vlastníci a pivovar zanikl koncem 90.let z části proto, že hospodští slyšeli na pobídky od GambriHnusu nebo Radegastu a zčásti proto, že ztratili trhy na Slovensku po uvalení dovozních kvót Mečiarovou vládou. Velká část produkce totiž za socialismu šla z Brumova na SLovensko. To byl také důvod krachu (nebo jeden z nich) i dalších příhraničních pivovarů-ve Vsetíně,Jarošově,Břeclavi a Uh. Ostrohu).Značnou část trhu na Slovensku ztratil i pivovar v Uh.Brodě, naštěstí jediný přežil a vaří výborné pivo.Tož asi tak.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 26. únor 2010
11:15

to Krišot:
Desítku s názvem Valach jsem si dopřál v pivovarské hospodě ještě v létě 2001. Tuším že v říjnu téhož roku pivovar v Brumově skočil.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

laďa

pondělí, 1. březen 2010
16:45

Lada

to moreli: medlešice jsem pil, bohužel, jenom jednou - mňam, nejnižší cenu dvanáctky jsem zaznamenal loni U Pepy v Prostějově - Krakonoš za 18, momentálně je Rychtář za 20, ale Rychtář 10 je za pěkných 14 kaček - na dobré vyčůrání se ještě hodí :-)


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Krišot

pátek, 26. únor 2010
11:26

Krišot

to Tchoř: pivovar byl zavřený koncem 90.let, pak ještě na chvíli si jej někdo pronajal a kolem roku 2001 se definitivně zavřely pivovarské brány.Spíš mě šlo o to, že na jeho definitivní zánik neměl vliv krátká epizoda v jeho historii, kdy jej vlastnili zemědělci ze Štítné,ale sílící tlak gigantů a dovozní kvóty ze Slovenska.A taky dozvuky špatné pověsti z dob socialismu,kdy v době rajonizace posílal bolševik do pivovarů na východě Moravy nejhorší suroviny a taky tehdejší hospodští čepovali teplé neošetřené pivo.Z číštěním trubek si tehdy taky nikdo hlavu nelámal(aspoň v regionu vých.Moravy)


napsal(a): Krišot [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI