Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Úspěchy litovelského piva potvrzují, že kvalita se skrývá v klasické výrobě

Co se píše o pivovarech a pivu


Úspěchy litovelského piva potvrzují, že kvalita se skrývá v klasické výrobě

[středa, 24. únor 2010]

Litovelské pivo získalo na 20. ročníku soutěže pivovarníků o Zlatou pivní pečeť v jihočeském Táboře Extra zlatou, stříbrnou i bronzovou pivní pečeť. Táborská soutěž je nejobsazovanější celostátní anonymní degustační soutěží v České republice.

Zúčastňují se jí minipivovary i největší české firmy. Litovelské pivo zde o vítězné vavříny bojovalo již po desáté. Za tuto „soutěžní dekádu“ získalo 22 pivních pečetí. Tato ojedinělá sbírka dokládá, že dobré pivo se v Litovli vaří dlouhodobě.

Kvalita piva z centra Hané má hluboké a pevné kořeny. Je postavena na nejkvalitnějších surovinách z naší tradiční zemědělské oblasti, dále pak na dodržování klasického technologického postupu výroby a v nemalé míře na kvalitním kolektivu dlouholetých pracovníků,“ říká Miroslav Koutek, ředitel litovelského pivovaru. „Pivo vaříme na stupňovitost, potom přichází hlavní kvašení na otevřené spilce za použití českých kvasinek při teplotách do 10° C. Pak následuje dokvašování v ležáckém sklepě,“ vysvětluje Koutek.

Sládek litovelského pivovaru Petr Kostelecký k tomu přidává: „Dokvašování pravého českého piva je vlastně dlouhé vyzrávání mladého piva při velmi nízkých teplotách kolem 1 až 2° C. Zrání tvá desítky dnů až měsíců. Vyzrálé litovelské pivo se v podstatě pak už jen filtruje a stáčí. To je hlavní rozdíl mezi naší výrobou a výrobou tzv. europiv. Ty se vyrábí urychlenou cestou a na konci se uměle dosycují oxidem uhličitým (jako sifon), uměle se dobarvují, ředí studenou vodou a to nemá s pravým českým pivem moc společného.

Litovelské 12% pivo Premium získalo Extra zlatou pivní pečeť a bylo vyhodnoceno mezi oceněnými kategoriemi piv jako absolutně nejlepší.

Toto pivo zraje v ležáckém sklepě téměř celé dva měsíce. Má krásnou zlatou barvu, je přirozeně samovolně nasyceno oxidem uhličitým a vyznačuje se harmonickou plností. O pivo Premium je značný zájem také v zahraničí např. v Londýně, Švédsku a nová odbytiště si našlo i v sousedním Německu, kde se pivo těší stejné oblibě jako v naší zemi,“ prozradil o absolutním vítězi anonymní degustace v Táboře ředitel Koutek.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Litovel

[Litovel] 19:05 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

laďa

čtvrtek, 25. únor 2010
13:30

Lada

u litovelské dvanáctky je na pytel, že ji točenou de facto nikde nemají, ani v Litovli,všude se točí jedenáctka Moravan / lahvovou má naštěstí Hypernova /- to bude asi tím odbytem za euráče


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Trhac

čtvrtek, 25. únor 2010
15:09

Trhac

to laďa: Přesně tak, když už jsem jednou za čas v Olomouci, tak je 12° k nesehnání....a na několika místech kde točí 11°, ji točí tak, že by jeden blil....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
10:43


posted by: Inzerce

sasa

pátek, 26. únor 2010
10:25

sasa

to laďa:
Litovelskou dvanáctku točí v restauraci Knor ve Šternberku (u Olomouce) na Horním náměstí vedle gymnázia. Mají tam i 11 Moravana, někdy i litovelskou 13.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Dan

středa, 24. únor 2010
23:23

Dan

Zrání tvá desítky dnů až měsíců
Že by ležák někde zrál desítky měsíců.... to jsou věci :D
Nic proti Litovli, ale líbí se mi, jak se doslova vyrojily zprávy z pivovarů, jak dobře byla ohodnocena jejich piva na degustační soutěži, o jejímž průběhu jsme si na tomto webu mohli počíst...
Hlavně všichni neopomenou zmínit kvalitní suroviny a tradiční postupy.
Už to začíná být ohraná písnička...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Krišot

čtvrtek, 25. únor 2010
06:16

Krišot

to Dan: no u Litovle si buď jist, že to zraje jak má. Jezdím na Hanou za přítelkyní a můžu říct, že Litovel je jedno z nejlepších piv na Moravě.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 25. únor 2010
10:09

Dan

to Krišot:
Já svoji poznámku rozhodně necílil proti Litovli. Sice Litovel je poněkud mimo můj akční rádius, ale když jsem jí párkrát ochutnal, tak jsem byl spokojen.
Jde jen o to, že ty tiskové zprávy jsou dnes všechny podle stejné osnovy. Smutné je, že poctivé pivovary jsou poškozovány lživými prohlášeními velkých chemiček. Ty se také rády chlubí tradicí...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

h.p.

čtvrtek, 25. únor 2010
18:58

to Krišot:
a já myslel,že nejlepší pivo na Moravě je tamten hnus z televize...


napsal(a): h.p. [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 25. únor 2010
19:59

Malakin

to h.p.: Míro, když ono těch průmyslových pivovárků na Moravě zas až tak moc nezbylo a ty co zbyly, tak mají dost velké výkyvy na kvalitě nebo vaří obtížně poživatelná europiva. Litovel je tak společně s Vyškovem a Janáčkem jedním ze tří moravských pivovarů, na jejichž pivu si člověk pochutná skoro vždycky.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.02.2010 ve 20:01:04


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI