Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Takové pivní perpetum mobile

Co se píše o pivovarech a pivu


Takové pivní perpetum mobile

[úterý, 23. únor 2010]

Vypadá to jako geniální plán. Litoměřická radnice chce oživit místní pivovar a obnovit v něm po letech výrobu piva. A plánuje, že by k tomu využila domácí štamgasty, kteří by se stali podílníky v pivovarnické akciové společnosti.

Znamenitě to zní, však posuďte sami: vložíte své peníze do akcií, pijete své pivo, a čím víc ho vypijete a čím víc utratíte, tím víc nabývají vaše akcie na hodnotě, tím vyšší jsou vaše dividendy a tím víc vyděláváte na další popíjení. A tak pořád dokola. Takové pěkné pivní perpetuum mobile, které, zdá se, nemá žádný háček.

Minimálně jeden přesto vidím. Kdyby podle plánu města stála jedna akcie tisíc korun, muselo by se složit na obnovu pivovaru opravdu hodně pivařů. A potom ve chvíli, až na štamgasty nezbyde místo u stolu a výše zmíněný finanční plán vezme za své, nastane mela, chlapi se porvou o židle a z podniku udělají kůlničku na dříví. Ale koneckonců, proč by to tak nakonec nemohlo dopadnout. Městu jde hlavně o novou turistickou atrakci, a tak když už pořádá každý rok vinobraní, co by se tu nemohla stejně tak uchytit originální tradice pivopraní?

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Jiří Needrle


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

úterý, 23. únor 2010
15:30

jiri.kana

Ehm, co tím autor chtěl říct? Že vlastnictví akcií pivovaru je blbost? Nebo že si myslí, že co drobný akcionář, to jedna akcie? Kdyby pan autor vlastnil akcie ČEZ, tak taky bude žhavit topné spirály, aby měl co nejvyšší dividendy? Není ten pán trochu mimo?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI