Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Průzkum: Polovina firem v oblasti pohostinství chystá propouštění

Co se píše o pivovarech a pivu


Průzkum: Polovina firem v oblasti pohostinství chystá propouštění

[úterý, 2. únor 2010]

Podle průzkumu provedeného společností K Brewery Group na nezávislém vzorku restaurací hrozí v nejbližší době v odvětví pohostinství masivní propouštění. Téměř polovina provozoven je ve ztrátě, jen za měsíc leden v průměru zaznamenaly meziroční pokles tržeb cca o čtvrtinu. Více než polovina provozoven zvažuje propouštění zaměstnanců anebo ukončení činnosti.

Pohostinství a cestovní ruch patří mezi odvětví, na nichž se hospodářská krize projevila velmi tvrdě už v minulém období. Teď se podnikatelé v oboru cítí navíc ohroženi ještě zvýšením daňové zátěže. Podniky a živnostníky v odvětví pohostinství totiž významně zasáhlo lednové zvýšení spotřební daně z piva o třetinu a sazby DPH na 20 %.

Pokud polovina našich odběratelů nebude schopna plnit své závazky nebo rovnou zkrachuje, bude to mít likvidační účinek také na malé nezávislé pivovary,“ uvedl generální ředitel společnosti K Brewery Group Zdeněk Radil.

Průzkumy se v pesimismu shodují

Podle předchozích průzkumů Asociace hotelů a restaurací České republiky téměř 75% provozovatelů restaurací očekává v roce 2010 propad v tržbách oproti již slabšímu roku 2009 a celkově negativní hospodářský výsledek.

Tyto údaje korespondují s takzvaným čistým indexem trhu práce, který z odpovědí 750 firem z různých odvětví a regionů v Česku sestavuje společnost Manpower.

Podle jejího průzkumu bude v příštím čtvrtletí pokračovat oslabení náborových aktivit prakticky ve všech oborech. Výjimkou by měly být finance, pojištění, nemovitosti a ostatní služby podnikům. Naopak až alarmující vyhlídky jsou v oborech ubytování a stravování.

Index se stanovuje podle poměru zaměstnavatelů, kteří předpokládají snížení náboru k těm, co připravují jeho zvýšení. Celkový čistý index pro první kvartál 2010 v Česku má hodnotu -6, v oblasti ubytování a stravování je to ale dokonce -37.

Zdroj: Novinky.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

úterý, 2. únor 2010
11:55

Dan

To nejsou dobré zprávy.
Hospody jsou součástí naší kultury, nejde jen o konzumaci piva, ale o určitý společenský život, setkávání přátel, debatování o všem možném.
Takhle lidi zůstanou doma, koupí si nějakou levnou pivní napodobeninu v supermarketu a budou koukat na nějaký přihlouplý seriál v televizi...
A hospody které přežijí, tak bude hrozit pokles jejich úrovně. Budou mít menší výtoč, což může zapříčinit i pokles kvality čepovaného piva.
No doufejme, že se katastrofické scénáře nenaplní...
Je třeba podporovat malé pivovary občasnou návštěvou hospody s jejich pivem.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

úterý, 2. únor 2010
20:08

val

to Dan: Zůstávám doma, protože hospodské plynové komory mě odrazují od návštěvy. Pivní napodobeninu nekonzumuji, zrovna si nalévám poličského Záviše. Je to špatné? Mám se bát pivní katastrofy?


napsal(a): val [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
16:16


posted by: Inzerce

Dan

úterý, 2. únor 2010
21:37

Dan

to val:
I já mám tento důvod, proč se prodlužuje interval mezi mými návštěvami hospod. Dokud bude většina hospod zdraví ohrožující, tak se jim budu vyhýbat. Záviš je na domácí popíjení velice dobrá volba.
Třeba současná situace donutí některé majitele hospod k tomu, aby pouvažovali o tom, co udělat pro lidi, aby se u nich cítili dobře a začali do hospod opět chodit. Plynová komora a dobré pivo, to prostě nejde do hromady...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

úterý, 2. únor 2010
22:26

val

to Dan: Typická česká hospoda: Odporná hnusná nechutná poblijózní zahulenost, špatné ošetření piva (nebo příliš nízká výtoč u hospod, kde točí něco slušnýho spolu s G apod.), debilní uřvaná televize, podmíráky. Typicky u mě doma: čistej luft, pivo uložené v kontrolované teplotě, fajnová muzika (nebo kňýška), bez podmíráků. Bez ohledu na cenu - co je lepší? A to neberu v úvahu moderní český pohostinský trend, přes zimu netopit. Ano, vytápění něco stojí a tak si, vážený hoste, třeba umrzni.


napsal(a): val [Odpovědět]

Dan

úterý, 2. únor 2010
23:54

Dan

to val:
Nezbývá než souhlasit.
Úpadek úrovně hospod se netýká jen piva, ale všeho, co s návštěvou hospody souvisí. Vzduchotechnika v hospodách, pokud existuje, tak je vypnuta, topí se jen tak, aby nezamrzly trubky, čisté WC s teplou vodou, mýdlem a ručníky patří málem do oblasti scifi... a tak by se dalo pokračovat.
I to je důvodem klesající návštěvnosti hospod a taky třeba důvodem ke stále většímu odběru sudů pro soukromé účely.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI