Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Heineken utnul pivní tradici

Co se píše o pivovarech a pivu


Heineken utnul pivní tradici

[úterý, 26. leden 2010]

V Lounech končí po šesti staletích vaření piva. Majitel výrobu přesouvá do Ústí a Velkého Března

Minimálně šest století se v Lounech vařilo pivo. Tradice, již zahájili místní měšťané a později v ní pokračoval schwarzenberský pivovar na kraji Loun, tento týden skončí. Včera o tom rozhodlo vedení společnosti Heineken, která pivovar poslední dva roky vlastní.

Nejvýznamnějším důvodem, proč se v Lounech už pivo vařit nebude, je prý špatný technický stav pivovaru. „Desítky let se do něj neinvestovaly větší částky. A hlavně v poslední době se množily stížnosti ze strany zákazníků na jeho kvalitu. Pivovar by si vyžádal investice minimálně za desítky milionů korun,“ uvedla mluvčí společnosti Heineken Kateřina Eliášová.

Peníze ale do lounského závodu Heineken investovat nechce. I proto, že výroba piva v Lounech v posledních letech klesala. A protože se pivo prodává méně, což asi ještě zhorší vyšší spotřební daň, společnosti by se prý peníze vložené do modernizace nevrátily.

Do konce týdne v Lounech provoz skončí, přesune se do pivovarů společnosti v Krásném Březně v Ústí a do Velkého Března. O místo kvůli tomu přijde 29 lidí. Ve druhé fázi útlumu přestane pivovar do konce února i stáčet dovážené pivo do sudů, tím se počet pracovníků sníží o dalších 30. Třinácti zaměstnancům nabídne společnost práci v jiných pivovarech, konkrétně v Krušovicích a zmíněném Velkém Březně. Lounský areál má sloužit jen jako distribuční centrum.

Určitě bych tomu neříkala pouhý sklad. Je to pro nás dost důležité místo vzhledem ke své poloze mezi Prahou a německými hranicemi,“ upozornila Eliášová.

Už to nebude ono“ Heineken slibuje, že i dál chce podporovat kulturu a sport v Lounech. A že bude pokračovat ve výrobě piva se značkou Louny, i když už to bude o 60 kilometrů dál.

Už nyní se ale odborníci i pivaři shodují, že lounské pivo se změní. Podle výrobců ovlivňují chuť jak suroviny, tedy místní voda či slad, tak technologický postup při vaření. „Ta důvěra jako k domácímu pivu už tam asi nebude. Ale že bych změnil pivovar? To ne, vždyť já mám pět druhů piv, i když všechno od Heinekenu. Komu nechutnají „Louny“, může si dát třeba „Zlaťák (Zlatopramen),“ říká například Jiří Hora, majitel restaurace U Somolů. „To už bude jiné pivo, i kdyby jen kvůli jiné vodě. A jak to mohou být Louny, když se to vaří někde v Březně?“ tvrdí Miloš Kolařík, který šéfuje lounské restauraci U Jíchů. Přestože je lounský patriot, od loňského léta ve své hospodě točí jiné pivo. Kvalita lounského piva prý totiž klesala už dřív.

Vedle Kolaříka rozhodnutí kritizovali i běžní pivaři. A na webových stránkách pivnidenik.cz někteří dokonce konec lounského pivovaru předpovídali. „Já bych to nazval scénář a la Heineken, protože ho používají prakticky vždy a všude. Od linky k uzavření celého pivovaru je už jen krůček. Bohužel dojde i na to,“ napsal například Libor ze Slovenska už 27. listopadu loňského roku, krátce po uzavření lahvárny v Lounech.

Heineken v posledních letech koupil a zavřel několik pivovarů, například v Kutné Hoře, Znojmě nebo v Rimavské Sobotě.

Konec vadí i konkurenci

Konec výroby piva v Lounech rmoutí nejen místní patrioty, ale dokonce i konkurenci. „Pro nás se tím možná otevírá nějaký prostor na trhu. Ale radost z toho jako pivovarník nemám. Vždyť to byl, stejně jako my, lokální pivovar, který vyráběl pivo tradičním způsobem. Tedy s otevřenými spilkami a dobou zrání 60 až 80 dní. Mrzí mne to,“ říká třeba obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Je to smutné. Pivo se v Lounech vařilo od nějakého 14. nebo 15. století. Šest set let určitě. Hodně lidem bude chybět. Já to vnímám jako konkurenční boj, v cizině české pivo nechtějí,“ přemítal ředitel lounského muzea Bedřich Štauber.

V lounských hospodách i mezi odborníky se spekuluje, že nakonec se výroba piva stejně přesune do moderního závodu ve středočeských Krušovicích, který patří také Heinekenu. Ti, kteří se o pivo zajímají, míní, že tu časem skončí i piva z Velkého a Krásného Března - tedy Březňák a Zlatopramen.

O tom se potichu mluví už dlouho. Má to logiku, protože Krušovice jsou moderní a mají kapacitu to zvládnout,“ řekl pro MF DNES zástupce jednoho z velkých českých pivovarů s podmínkou zachování anonymity. Zástupci Heinekenu to popírají. Zatím?

***

* Co si myslíte vy? Vážení čtenáři, co si myslíte o rozhodnutí vařit lounské pivo u Ústí? Budeme rádi, když nám svůj názor na rozhodnutí Heinekenu sdělíte. Pište na mail: redul@mfdnes.cz

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Tomáš Kassal


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pepa

čtvrtek, 10. leden 2013
20:33

pepa

Pokles odbytu piva a snaha co největších zisků povede k dalšímu zavírání pivovarů.Doufám že ty hospodské vydrží.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Láďa

středa, 9. leden 2013
14:19

Lada

Ano jistý pan Schram a spol. šedé eminence zkázy pivovaru Louny .









Ano jistý pan Schram a spol. to jsou Ti správní.Děkujeme a každé dobro bude po zásluze odměněno.


napsal(a): Láďa [Odpovědět]

Adsense

13. květen 2024
11:01


posted by: Inzerce

jar

úterý, 26. leden 2010
20:34

at si ty svine holandsky strcej to pivo do prdele-----LIDI NEPIJTE TY JEJIH KRUSOVICKE SRACKY----at ten Heineken tahne od kad prisel ale to jeste staci zavrit ustecke pivovary


napsal(a): jar (jar.fric(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jirin

úterý, 26. leden 2010
20:26

jirin

Něco jak ťamani, jedny tepláky, akorát jednou na ně našijou 3 pruhy, podruhe fajvku, potřetí kočičku, tak to bude s pivem od Heinekenu....


napsal(a): jirin [Odpovědět]

Dan

úterý, 26. leden 2010
13:06

Dan

Pivo se tu vařilo několik staleti a teď přijdou machři z Heinekenu a je konec.
My můžem jen koukat, co nám tu cizí vlastník provádí, když jsme mu to rádi prodali.

Heineken plánuje velké investice v Krušovicích, takže je jasné, že i pivovary v Ústí časem skončí a pak se bude vše vyrábět jen tam. Jednotné pivo, na výstupu akorát různé etikety. A myslím že to nebude zas tak dlouho trvat...:(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 26. leden 2010
12:47

jiri.kana

„Desítky let se do něj neinvestovaly větší částky. A hlavně v poslední době se množily stížnosti ze strany zákazníků na jeho kvalitu..."
Že by si zákaznící stěžovali na kvalitu pivovaru??? :o


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Trhac

úterý, 26. leden 2010
17:51

Trhac

Zajímavé, že x let dokud to neměl rudej hlen, se stížnosti na kvalitu tolik nemnožili,ale teď pod nima jo?...Skoro mi to přijde, jako by to chlapci hned začali šmelit....Za poslední dva roky se totiž ta desítky let zanedbávaná technologie asi jen tak nerozpadla....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

jar

úterý, 26. leden 2010
20:37

Oni kupovali drinks union uz s tim ze to stejne zavrou,muzeme dekovat panu Haganovi a hlavne panu Schramovi ktery se podepsal na zruseni lounske masny


napsal(a): jar (jar.fric(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI