Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vláda nebude s privatizací Budvaru spěchat

Co se píše o pivovarech a pivu


Vláda nebude s privatizací Budvaru spěchat

[středa, 12. září 2007]

Vláda nyní Budvar privatizovat nehodlá. V příštích 12 až 18 měsících se zaměří na přeměnu podniku na akciovou společnost. Ve Sněmovně to řekl premiér Mirek Topolánek. Odmítl spekulace, že jeho poradce Marek Dalík o privatizaci Budvaru jedná s firmou Anheuser-Busch, která se s Budvarem pře o ochranou známku.

"Pokud pan poslanec (ODS Vlastimil) Tlustý tvrdí, že v současné době probíhají nějaká jednání Marka Dalíka o privatizaci Budvaru, tak neříká pravdu," prohlásil. Reagoval tak na interpelaci sociálního demokrata Ivana Ohlídala.

Informace o tom, že občanští demokraté s americkou firmou jednají, se objevily v médiích před dvěma týdny.

Podle Topolánka se v říjnu uskuteční výběrové řízení, z něhož vzejde poradce pro transformaci Budvaru ze státního podniku na akciovou společnost. "To není privatizace," uvedl.

Současný statut Budvaru podle něj brzdí rozvoj firmy. "Změna na akciovou společnost neznamená vůbec nic pro případnou privatizaci, jenom snad to, že je možné ji provést," dodal předseda vlády.

Budvar i Ruzyně se promění ve shodném stylu

Podobný proces podle něj podstupuje Letiště Praha a "možná bude" i v případě České pošty. Topolánek dodal, že privatizace Budvaru není na pořadu jednání. Míní však, že privatizaci Budvaru není dobré "démonizovat".

"Společností, které potenciálně mohou koupit Budvar, existuje několik," poznamenal.

Budvar je třetí největší pivovar v České republice a patří mezi přední domácí vývozce piva. Loni zvýšil výstav o pět procent na 1,151 milionu hektolitrů. Vyvezl rekordních 556 tisíc hektolitrů piva, což bylo meziročně o sedm procent více. Pivo distribuuje do více než 50 zemí světa. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI