Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní slavnosti budou ještě větší

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní slavnosti budou ještě větší

[pátek, 8. leden 2010]

Soutěžit budou pivovary i výrobci minerálních vod

Foto

Táborské Slavnosti piva opět patří k těm největším v republice. Rekordních 300 vzorků ze 75 pivovarů a minipivovarů, z toho i šest slovenských, dva německé a belgické a tři polské, se utká o prestižní ocenění Zlatá pivní pečeť, dříve Česká pivní pečeť.

Rozhodli jsme se pro změnu názvu kvůli zahraničním soutěžícím. Je trochu zvláštní, když se třeba vítězný slovenský pivovar jede prezentovat do zahraničí a je označen českým oceněním. Tento název je neomezující,“ vysvětluje Alois Srb.

Mezi desítkami pivovarů se blýskne i nejstarší český zástupce Klášterní pivovar Strahov (1140) a nejmladší pivovar z Chotěboře.

Soutěžit se bude v 16 kategoriích, novinkou je speciální skupina piv kvasnicových. Samostatnou kategorií je pak sedmnáctá, v níž se ucházejí o prvenství všechna vítězná piva dvacátého ročníku. Hodnotit je bude jak odborná porota, tak i zástupci médií a pivovarů či veřejnost. Poprvé se přímo mezi lidmi na sále hotelu představí piva polská, belgická, ale i některá česká.

Minipivovar je in

Návštěvníci budou moci ochutnat například vítěze z Litovle i minipivovar z Vyššího Brodu, Pacova i Hradce Králové. Cílem slavností je právě přehlídka piv z jiných regionů.

Lidé chtějí vědět a znát piva odjinud. Chtějí dnes kvalitní piva a rádi si vybírají. Mladší generace jsou experimentátoři a zkouší i jiné chutě. Dvě piva, jedna značka - to už není a nebude nabídka pro hosta v restauraci,“ dodal Srb, který v Táboře dvacetiletou tradici pivních slavností vybudoval. Nic si nedělá ani z toho, že loni spotřeba piva v ČR klesla o deset procent.

Pivo je zdravé, kvalita i blahodárné účinky jsou staletími prověřené, je to celosvětový nápoj. Pivo je zkrátka dnes a budoucnost určitě má. Říká se, že má člověk vypít nejméně dva litry tekutiny denně. Proč by jím nemohlo být pivo,“ komentoval Srb.

Slavnosti nebudou opět jen o pivě. Nedílnou součástí je klání minerálních vod Zlatý český pramen. Utká se v něm 22 značek a typů vod.

Zdroj: Táborský deník.cz | Autor: David Peltán | Foto: Alena Šatrová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

neděle, 10. leden 2010
13:27

emu

"Říká se, že má člověk vypít nejméně dva litry tekutiny denně. Proč by jím nemohlo být pivo"
to je docela síla, tohle prohlásit. ač mám pivo rád, tak bych si nedovolil do novin říct, že člověk má pitný režim naplňovat pivem. na otázku "proč by jím nemohlo být pivo" odpovídám: protože je to alkoholiký nápoj a alkohol dehydratuje organismus. pivo by se mělo být nad rámec pitného režimu. navíc doporučovat čtyři piva denně je problematické - pokud zároveň podporuju kvalitnější piva, znamená to dejme tomu 4 dvanáctky. to už je na každodenní pití poměrně hodně.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

píra

neděle, 10. leden 2010
09:28

píra

Pacova?


napsal(a): píra [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:32


posted by: Inzerce

Malakin

neděle, 10. leden 2010
10:10

Malakin

to píra: Asi už začali vařit, tak proč ne. Navíc tácky i sklenice už mají pár měsíců, tak k tomu aspoň bude konečně i pivo.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI