Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vánoční Holba Šerák Speciál letos poprvé také v lahvích

Co se píše o pivovarech a pivu


Vánoční Holba Šerák Speciál letos poprvé také v lahvích

[pondělí, 7. prosinec 2009]

Holbu Šerák Speciál v hanušovickém pivovaru vaří pouze při slavnostních příležitostech jako jsou Vánoce nebo pivovarské slavnosti. Speciál vyniká svými jedinečnými chuťovými vlastnostmi, sytou barvou a hustou smetanovou pěnou. Výjimečná je také jeho symbolická stupňovitost 13,51 podle výšky jesenického kopce Šerák.

Nejedná se o sériovou výrobu, takže množství produkce je u tohoto piva vždy omezené. Letos půjde na trh 1350 hl a letos poprvé bude Šerák Speciál k dispozici nejen v sudech, ale také v lahvích ve speciálním vánočním multipacku s osmi půllitry. V restauracích a obchodech se objeví na konci tohoto týdne. Je to vánoční dárek všem milovníkům dobrého piva, proto si s ním v Holbě pěkně vyhrají.

Ve srovnání s běžným pivem vyžaduje Šerák Speciál vyšší podíl sladu i aromatického chmele. Pro jeho výrobu se používá speciální barevný a karamelový slad, aby pivo získalo mírně karamelovou chuť i vůni. „Množství i druh sladu je důležité přesně stanovit a zajistit tak chuťová specifika polotmavého piva,“ říká sládek Luděk Reichl. Zvláštní je také receptura chmelení. I když má Šerák Speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná a lahodná. Toho se dá docílit nejen správným výběrem chmelových odrůd a vynikající kvalitou chmele, ale především způsobem chmelení a to je tajemství každého sládka. Šerák Speciál má také mimořádně dlouhou dobu výroby, jen v ležáckých sklepích, kde dozrává a dokváší, stráví 2 měsíce a tak získává svoji plnou chlebnatou chuť a výborný říz. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost tzn. že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka jde o pivo, které se nepije na zahnání žízně, ale jeho pití přináší výjimečný zážitek, který ocení nejen pivní fajnšmekři. „Ideální je vypít jedno až dvě a vychutnat si jeho výjimečnost v každém doušku,“ radí Reichl.

Každoročně je o Šerák Speciál velký zájem, takže pivovarníci předpokládají, že v nabídce letošní speciál vydrží do začátku nového roku.

O celoroční produkci speciálu v Holbě zatím neuvažují, i nadále by měl zůstat pouze sezónním zpestřením nabídky.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

středa, 9. prosinec 2009
19:07

jiri.kana

Takže Šerák polotmavý speciál je nejspíš opravdu ve všech běžných supermarketech Albert. :o Dnes jsem ho kupoval v sídlištním supermarketu v Českých Budějovicích.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

val

pondělí, 7. prosinec 2009
19:52

val

Polotmavý Šerák se lahvoval i loni... Podle mě se větou "poprvé bude Šerák Speciál k dispozici nejen v sudech, ale také v lahvích ve speciálním vánočním multipacku s osmi půllitry" myslí to, že poprvé bude nejen v lahvích, ale i v multipacku po osmi kusech, což loni myslím nebylo. Celé oznámení je ale značně kostrbaté, nebo snad v tom multipacku bude osm půllitrů, čili štuců/ušáků o objemu 0,5l? To jistě ne :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Adsense

6. červen 2024
17:59


posted by: Inzerce

Paja

pondělí, 7. prosinec 2009
14:47

Paja

Ja myslim, ze dostane i do Budejovic. My ho mame v nabidce od 9.12. v Albertu (Praha), kde normalne Holba neni.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

píra

pondělí, 7. prosinec 2009
20:12

píra

to Paja: Ve kterém Albertu? :o


napsal(a): píra [Odpovědět]

umbob

pondělí, 7. prosinec 2009
21:11

umbob

to píra: On je uveden v celostátním letáku supermarketu Albert(s vyjímkou cca 10 prodejen). Obávám se ale, že je to chyba. V dalším letáku(Vánoční nabídka delikates) je u toho Šeráku vzkaz, že bude exklusivně k dostání v prodejnách Hypermarket Albert. Tomu věřím spíš, než že by zaváželi Šeráka do všech prodejen (Supermarket i Hypermarket).Ale třeba se mýlím. 9.12. se ukáže :)


napsal(a): umbob [Odpovědět]

maxič

úterý, 8. prosinec 2009
07:55

Maxič

to umbob:
Máme teď v Albertu(v Horažďovicích)pivo "Bertold" je u něho výrobce Holba Hanušovice. Tak se to možná sveze s tímto. Alespoň doufám.....


napsal(a): maxič [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 7. prosinec 2009
10:24

jiri.kana

Já mám tedy dojem, že tenhle speciál se do lahví dělával i dřív.
I když, mně to může být jedno, do Budějovic se stejně nejspíš nedostane :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jansalab

pondělí, 7. prosinec 2009
10:32

jansalab

to jiri.kana: JJ loni byl taky


napsal(a): jansalab [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI