Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostrava bude mít svůj Mini-Oktoberfest

Co se píše o pivovarech a pivu


Ostrava bude mít svůj Mini-Oktoberfest

[čtvrtek, 24. září 2009]

Nultý ročník Svatováclavských pivních slavností na zámku v Ostravě-Zábřehu může být základním kamenem zajímavého svátku pěnivého moku. Dobrým počinem je třeba už to, že se pivo bude točit do skla.

Pivní speciály z patnácti minipivovarů budou moci v neděli a v pondělí ochutnat návštěvníci degustačních slavností, které se uskuteční v areálu zábřežského zámku.

Do třetinkových sklenic, které se budou prodávat za třicet korun a jež si pak bude možné ponechat anebo na místě vrátit, si lidé budou moci nechat načepovat třeba novinku z produkce zámeckého minipivovaru – medovo-šípkový polotmavý ležák, nebo například pivo višňové, konopné, osmnáctistupňové, či naopak nealkoholické.

Připraveno máme pro návštěvníky pět tisíc sklenic. V případě většího zájmu ale můžeme ještě nějaké přidat. Čepovat se bude asi třicet druhů piv. Cena za malé pivo bude dvacet korun, vstup na slavnosti je zdarma,“ uvedl za pořadatele Svatováclavských pivních slavností Radovan Koudelka.

Chtějí založit novou tradici

Akce, která spojuje místní minipivovary, by podle nás měla založit novou tradici, lidem přinést zajímavé zážitky a podpořit pivní turistiku na severní Moravě,“ dodal ještě Koudelka.

Velkou dvoudenní přehlídku pivního moku doplní pestrý hudební program, ve kterém vystoupí mimo jiné kapela Ready Kirken a zpěvačka Anna K. Nejmladší návštěvníci se mohou pobavit v dětském koutku s tradičními pouťovými atrakcemi.

Připraven bude také historický program nebo pivní soutěže. Chybět nebude příjezd svatého Václava na koni, vystoupení kejklířů, komediantů a šermířů,“ doplnila Sylva Kocurová, další z organizátorů slavností.

Minipivovarnictví na severní Moravě a ve Slezsku provází v současné době velký boom. V letošním roce otevřely své brány tři nové varny a další tři se budou v brzké době otevírat.

Seznam minipivovarů, jež se zúčastní slavností: Pivovar Zábřeh Ostrava, Pivovar Štramberk, Valašský pivovar Kozlovice, Pivovar Excelent Rýmařov, Pivovar Černá Hora, Pivovarský dvůr Plzeň, Pivovar Bon Zašová

Pivovar Avar Hlučín, Pivovar Valášek Vsetín, Minipivovar U krále Ječmínka Prostějov, Minipivovar Slezan Leskovec, Biovar Ostrava, Minipivovar Koníček Vojkovice, Pivovar Hukvaldy, Minipivovar Kopřivnice,

Zdroj: Deník.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Lenys24

pátek, 2. říjen 2009
21:07

Lenys24

Tak koukam, že se nikdo ještě neodhodlal shrnout Svatováclavské slavnosti...Tak z mého pohledu napíšu jen pár drobností...
Byly to celkově velmi povedené 2 dny i když pár věcí mě při nejmenším trošku zarazilo...
Takže začnu tím co se mi hodně líbilo:
1)parádní nápad s točením do skla - pěkná třetinka se skvěle hodí do mé sbírky :)
2)hodně vydařená kombinace pivovarů především z Moravy + o to víc potěší, že tu bylo vidět i české minipivovárky (i když Purkmistr to po prvním dnu zabalil)
3) počasí se taky vydařilo, takže se pozvané kapely venku poslouchaly velice příjemně (zvlášť Anna K. byla výborná :)
4) ochutnala jsem bohužel jenom 12 vzorků, ale z toho, co mi chutnalo nejvíc musím každopádně zmínit domácí Svatováclavské 13 medovo-šípkové, Avarůr 12 světlý kvasničák, Excelentovo 13 polotmavé a Qáskovo 13 polotmavé (tentokrát nepřesycené, jak ho znám z Hobita...)

K věcem co už mi tak fajn nepřišly:
1)hned při příchodu k zámečku jsem si spíš připadala jako na levné pouti, tuhle kulisu si myslím organizátoři mohli odpustit...
2)bylo mi docela líto, že u stánku s daným pivem točil brigádník, který neměl o pivu co čepuje většinou ani páru, člověk si musel základní informace přečíst z papírku přibitého na stánku, prostě z nich nebyla cítit ta vřelost a radost, jako na jiných pivních slavnostech, kde točí pivo lidé z daného pivovaru a jsou rádi, že si člověk přišel pro pivko právě k nim a prohodí s ním třeba pár vět...
(sládci se pouze prezentovali cca minutovou prezentací na pódiu, kterou nebylo možnost většinou zaslechnout, protože člověk stál neustále ve frontě na pivo)
- prospekty jsem našla pouze u Kozlovic
- a mnohdy byl bohužel na brigádnické točení dost tragický pohled
3) piva které mě zklamalo? Chacharek-UHLO 14 tmavé a Hukvaldské 14 polotmavé...kdyby mi nebylo líto mých studentských peněz, tak to opravdu vylejvám...

Takže takový mám dojem ze Svatováclavských slavností...celkově myslím, že se tahle akce docela povedla o čemž svědčily i davy lidí, kteří do Zábřehu dorazily...Každopádně se budu těšit na příští rok...a kdyby se organizátorům povedlo vychytat pár výše zmíněných chybek, byla bych úplně nadšená :)


napsal(a): Lenys24 [Odpovědět]

Malakin

sobota, 3. říjen 2009
10:21

Malakin

to Lenys24: Hezky jsi to shrnula, ale příště by nebylo na škodu, kdybys k tomu přidala taky pár fotek a udělala z toho nějakej článeček. Holčičích názorů je tady skutečně jako šafránu. :-(


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:27


posted by: Inzerce

Lenys24

sobota, 3. říjen 2009
11:53

Lenys24

to Malakin: Děkuju, tak já tě vyslyším a hodim to na blog s pár fotkama, ať máte představu, jak to tam vypadalo :) Mno, snad to zvládnu...předem se omlouvám, kdyby to nevypadalo tak jak má... :D


napsal(a): Lenys24 [Odpovědět]

val

čtvrtek, 24. září 2009
13:12

val

Díky všem za podrobné info :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

pauli04

čtvrtek, 24. září 2009
12:53

to val: Ze Svinova tramvají č.7 a vystoupit na zastávce karpatská (po pravé ruce přes cestu je to oranžovýá budova). Z hlavního linkou 2 na stejnou zastávku, je to ale o drobné dál


napsal(a): pauli04 [Odpovědět]

Lenys24

čtvrtek, 24. září 2009
12:43

Lenys24

JJ, je to popravý straně, takovej oranžovej zámeček mezi panelákama...je to nepřehlédnutelný :) A stejně myslim, že tam pudou davy lidí, jako na každý slavnosti, takže žádnej strach ;)


napsal(a): Lenys24 [Odpovědět]

Lenys24

čtvrtek, 24. září 2009
12:18

Lenys24

to val: Ahuj! Tak já bych doporučovala z hlaváku nasednou na tramvaj č. 2 a vystoupit na zastávce Karpatská :)


napsal(a): Lenys24 [Odpovědět]

val

čtvrtek, 24. září 2009
12:35

val

to Lenys24: A pak už je to někde na dohled? Abych se tam neztratil :-D


napsal(a): val [Odpovědět]

Doris

čtvrtek, 24. září 2009
12:39

Doris

to val: Z Hlavního nádraží tramvaj č.2. Ze Svinova tramvají č.7, nebo bus č.36. Blíže je to ze Svinova. Výstup zastávka Karpatská. Zámek ve směru tramvaje napravo asi 150m. Opravená budova zámku - nepřehlednutelné!!!


napsal(a): Doris [Odpovědět]

val

čtvrtek, 24. září 2009
12:13

val

Uvažuju o to, že bych tam jel, vypadá to na kvalitní akci, podobnou Slunci ve skle, které bylo špičkové. Ale ta dálka, ta dálka... No uvidíme...


napsal(a): val [Odpovědět]

val

čtvrtek, 24. září 2009
12:15

val

to val: Jo, a neví někdo z místních, jak se do místa konání co nejlépe dostat z ostravského hlavního nádraží, popř. Svinova? To tam vůbec neznám totiž :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Lenys24

čtvrtek, 24. září 2009
11:58

Lenys24

Tak na tuhle akci se moc těšim!Po prvním studijním týdnu v Ostravě to bude fajn oddych...Ještě pořád jsem nadšená ze "Slunce ve skle", takže mě taky těší, že tu uvidim i "můj domácí" Purkmistr a doufám, že si připraví nějakou novinku jako to "kapučíno",které bylo příjemná změna u jejich speciálů.
Tak co rodní Plzeňáci, uvidíme se tu? ;)


napsal(a): Lenys24 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI