Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lidé z vesnic v Plzeňském kraji chodí stále méně do hospod

Co se píše o pivovarech a pivu


Lidé z vesnic v Plzeňském kraji chodí stále méně do hospod

[úterý, 22. září 2009]

Lidé z vesnic chodí stále méně do hospod, které byly dříve centrem veškerého dění. Zůstávají raději doma a popíjejí u televize nebo s přáteli lahvová piva, která jsou zhruba o polovinu levnější než čepovaná. Během deseti let se výrazně změnil styl života Čechů. Informoval o tom pivovarnický expert Josef Krýsl z Plzně, který staví restaurační pivovary a školí sládky.

"Lidi si tam už nechodí popovídat a to je velký problém. Na začátku 90. let bylo čepované pivo lacinější než lahvové," dodal. Stav otočily supermarkety a hypermarkety s ohromnou nabídkou konkurenčních piv. Zatímco v 90. letech 20. století se vytočilo více piva v hospodách, posledních deset let jejich podíl klesá. Trend snižujícího se podílu pití piva v hostincích podle šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého ještě více urychluje hospodářská krize. "Hospoda upadá politikou státu. Když stojí lahvové osm korun a točené 20, tak je těžké se uživit. Hostinští shánějí levnější sudová piva, ale ta se musejí chytit," uvedl starosta Myslovic na Klatovsku Zdeněk Strnad. Ještě před deseti lety byla obecní hospoda trvale plná, dnes tam chodí 15 lidí. V okolních Obytcích a Habarticích hostince skončily. Myslovice příští rok přistaví patro, letos upraví kuchyni. Aby byl z hospody tahák, potřebovala by obec deset milionů korun. Nový nájemce začne od října vařit 100 obědů denně, které bude také rozvážet. "Pokud by vesnická hospoda nedělala akce, tak by okamžitě zůstala jedna v okruhu 15 km. Zkoušíme leccos, ale řada štamgastů zemřela a lidé mají hluboko do kapsy," řekl Bohouš Trojánek z obecní hospody v Kramolíně na Plzeňsku. Počet hostů klesl během pěti let téměř na polovinu. Hostinští v okolí, kteří nemají provozovnu ve svém, končí nebo omezují otevírací doby a otevírají jen večer.

Trend vyšší konzumace balených piv bude pokračovat. Pití piva u televize, kde se lidé podle Krýsla stávají konzumenty cizích myšlenek, není dobrá. Hospoda byla pozitivní i pro psychiku lidí, kteří tam získali nové nápady i kontakty. Světový trend odvádí lidi k internetu a Facebooku. Restaurace sloužila lidem i k řešení problémů. "Když tam člověk přišel a měl problémy v práci nebo doma, tak je řekl nahlas, přátelé to rozebrali a najednou bylo vidět, že to má řešení. A tato komunikace nám bude jednou civilizačně chybět," řekl Krýsl. Vesnické hospody, které nemohou snížit náklady, chtějí dostat zákazníka zpátky. "Šancí je předělat je na místa, kde se řeší problémy obce, kde se schází vesnické spolky, je možné si tam zahrát a zazpívat a kde bude dobré jídlo v přiměřené ceně," uvedl Krýsl.

Zdroj: Plzeň.cz | Autor: Václav Prokš


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

čtvrtek, 24. září 2009
12:27

Dan

O stále menší návštěvnost hospod se postaral také sám "nejoblíbenější" pivovar. Ten neustále pracuje na poklesu pivní kultury. Kam se člověk podívá, všude nepitelné G9. A jde jen o maximální výtoč. Prostředí, nabídka, kultura čepování a další věci je vůbec nezajímají.
Nedávno jsem strávil pár dnů dovolené v okolí Sušice. V tomto kraji je setkání s jiným pivem než s Ghnusem, skoro zázrak. Všude zasmrděné hospody, kde sedí pár lidí nad "pivem" bez pěny...
Když jsme úplně náhodou objevili v Kašperských horách hospodu, která měla Svijany, dokonce i kvasnicové, byl to důvod k velké radosti. A když jsme zjistili, že je hospoda navíc nekuřácká, byl to skoro "dar z nebes". A kdykoliv jsme přišli, hospoda byla plná.
Takže to jde, když se to vezme za správný konec. Bez smradu a se zajímavým pivem, budou lidi dál chodit do hospod.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 24. září 2009
08:29

Chody

Přesně tak, zakouřená hospoda bude asi ten největší problém. Od té doby, co pár kamarádů chodí na pivo ke mně do prodejny, tak se jim do hospody už moc nechce. Přeci jen čistý vzduch a dobré, byť lahvové, pivo dělá své. Cena si nemyslím, že v tom hraje tu hlavní roli.
Pokud si hostinští neuvědomí, že musí mít čistý vzduch, širokou nabídku piva - třeba onu proslulou druhou či čtvrtou pípu, tak bude odliv pokračovat. A bude přibývat soukromých akcí ať už s pivem lahvovým či sudovým. My prodejci piva si nahrabeme :)
Bohužel fenomén české hospody se pomalu vytrácí. Dnes už to opravdu nejde být štamgastem, který ve své hospůdce tráví většinu času.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
06:40


posted by: Inzerce

Kaacz

čtvrtek, 24. září 2009
08:05

.. a dobře jim tak. Když si nevšímají toho, jak stoupá procento nekuřáků, kteří opravdu ale opravdu už nechtějí plavat v tom smradu. Osobně taky nevidím rozdíl mezi lahváčem nebo točeným. Jo.. jeden jo: už jsem párkrát dostal natočeno zkyslé pivo. V lahvi je vždy v pořádku. Takže do hospody na točené chodím vlastně jen na ty piva, co se nedají koupit v lahvi. To je část týkající se degustace piva. Část sociální - setkání s přáteli vykonávám výhradně v nesmradlavém prostředí. V nouzi zahrádka zasmraděné hospody.


napsal(a): Kaacz [Odpovědět]

val

středa, 23. září 2009
22:10

val

to LiborP: To jistě nenahradí. Srovnával jsem průměrnou vesnickou hospodu tak, jak ji znám, s prostředím doma. A než vzduch plný hnusného dýmu, rachotu dementních pořadů z televize a gambáč k tomu, tak to radši uspořádám dýchánek v obýváku. Bydlím v Práglu, ale většinu života jsem prožil v takové větší vesnici (nebo snad malém městě? :-) ) a vím, jak to v tamějších hospodách vypadá. Teze z článku "Hospoda byla pozitivní i pro psychiku lidí, kteří tam získali nové nápady i kontakty" dle mého názoru platila před x lety, kdy byla restaurace jedinou možností sociálního kontaktu a kulturního vyžití, což dnes již (naštěstí) neplatí. Věta "Světový trend odvádí lidi k internetu a Facebooku" mi přijde buď jako vyplašený výkřik člověka, pro kterého je největší technický výstřelek gramofon (tím nechci nikoho shazovat, ale myslete si co chcete...) anebo komentář od profi pivovarníka, který se obává o kšeft, když budou lidi sedět doma a ne v hospodě, což mi přijde taky lehce mimo.


napsal(a): val [Odpovědět]

tomino

čtvrtek, 24. září 2009
06:52

tomino

to val:
naprostej souhlas :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

krišot

středa, 23. září 2009
15:45

Krišot

No, v plzeňském kraji je taky chudá pivní nabídka,kam se podíváš všude samý gambriHnus.To bych do hospody taky nešel a radši si koupil lahvový chodovar.Když jsem letos vandroval kolem Strakonic pil jsem jenom excelentní 12ku Dudák.U Rabí jsme narazili v Žichovicích na hospodu s G-hnusem a paní hostinská nás vítala slovy "Pojďte natočím Vám plzeňské".Zkusili jsme s přítelkyní jedno na půlku a nemohli ho vypít. Radši jsme poděkovali a šli.


napsal(a): krišot [Odpovědět]

laďa

středa, 23. září 2009
09:08

Lada

tomino: přesně, už jsem to psal i jinde, abych měl důvod klopit, dvou /i vícenásobek/ ceny lahvového za točené, tak mi především musí točák nabídnout lepší pivní zážitek plus příjemné prostředí plus solidní obsluhu, to se většinou neděje. a pak - mám už poněkud problém s kuřáckým prostředím většiny hospod, jezdím hodně na kole a sednout pak mezi kuřáky se mi už moc nechce / a k tomu ještě čuchat smrad z kuchyně nebo hajzlu/. hospody by chtěly vydělávat, ale nemají často, co pivaři nabídnout. podle mých zkušeností je na Olomoucku situace lepší právě na dědinách, kde se lidi o kapku víc snaží a cenově jsou u stejného piva až o 5 kaček níž než ve městě /Olomouc/.


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Vlastik

středa, 23. září 2009
12:58

to laďa:
V Olomouci je i poměrně hojně rozšířená kultura šidit na míře. U Moritze, kde nepatří pivo k nejlevnějším, jsem dostal natočeno i téměř 2cm pod míru. Marně jsem čekal, kam pivo dojde po opadnutí pěny. To také odrazuje od návštěv.


napsal(a): Vlastik [Odpovědět]

tomino

úterý, 22. září 2009
22:04

tomino

co se diví...zvlášť když je to tak že když si koupíš lahvový,fakt kvalitní pivo a dobře si ho nachladíš a naleješ,tak je klidně daleko lepší jak ty patoky co kolikrát dostaneš v nějaký takový hospodě.
Pak samozřejmě jak říká Siki :D


napsal(a): tomino [Odpovědět]

val

úterý, 22. září 2009
21:55

val

S pivem to sice nesouvisí, ale v čem je plkání s vesnickýma ožungrama v místní zahulené čtyřce hodnotnější, než komunikace s přáteli/kamarády/známými z celé republiky přes Net?


napsal(a): val [Odpovědět]

Michal

úterý, 22. září 2009
23:35

Michal

to val: V tom, že komunikace z očí do očí je 100% lepší než přes nějakej chat a sou věci, který se prostě musej řešit mezi čtyřma očima, tady je internet k hovnu. Neni nad pěkný posezení s kamarádama v hospodě a probrání všech možnejch i nemožnejch témat :) (a pokud du do hospody, tak s kámošema, nežvanim tam s lidma, který neznam)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

val

středa, 23. září 2009
14:46

val

to Michal: Tož tak, ale já radši icq s lahváčem, než zahulenej luft s točeným.


napsal(a): val [Odpovědět]

LiborP

středa, 23. září 2009
15:31

LiborP

to val:
To asi nebydlite na venkove, ale v nejakem anonymnim velkem meste. Bohuzel z hlediska historie hospoda delala v podstate jedinou kulturni instituci na venkove, at se jednalo o sousedske posezeni, tak i jine kulturni aktivity jako je zabava nebo divadlo. Dodnes je mozne v hospode se seznamit se spoluobcany, dojednat zapujceni toho nebo onoho. A vubec date navedomi, ze se jich nestranite. Bohuzel, pivo nedela jen napoj jako takovy, ale bohuzel i ta spolecnost. Ac doma obcas piji lahvove a jsem schopny komunikovat se znamymi po icq ci jinych kanalech, porad to nenahradi posezeni u piva.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

siki

úterý, 22. září 2009
21:13

siki

Já bydlet v kraji, kde je v 98% jen G, tak taky radši budu popíjet doma....


napsal(a): siki [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI