Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Koncepce zlepšení hospodaření s energiemi v pivovarech

Co se píše o pivovarech a pivu


Koncepce zlepšení hospodaření s energiemi v pivovarech

[pondělí, 7. září 2009]

Provoz pivovarů je téměř výhradně zajišťován fosilními energiemi. Výrobce pivovarských zařízení, společnost Kaspar Schulz KG, z německého Bambergu, rozpracoval koncept pro poskytování energie do pivovarů, s cílem chránit životní prostředí a snižovat náklady na energie. Tímto způsobem dochází k neutralizaci účinku oxidu uhličitého.

Podstatou uvedeného konceptu je rekuperace a využití bioplynu z vedlejších produktů při vaření piva: mláta, přebytku kvasnic a průmyslových odpadních vod.

Optimalizací hydrolýzy a procesu kvašení je možné získat zpět okolo 20 kWh energie na jeden hektolitr piva. Tento koncept byl vyvinut ve spojení s ATRES, Engineering Biogas. Spotřeba tepla pro středně velké pivovary může být snížena v průměru z 33 kWh/hl na méně než 25 kWh/hl použitím procesu vaření Schoko. Na této úrovni je možné z výše uvedených vedlejších produktů zajistit až 80 procent tepelných požadavků pivovarů. Spalováním bioplynu z výše uvedených vedlejších produktů uniká do atmosféry takové množství oxidu uhličitého, které je potřebné k růstu odpovídajícího množství ječmene a chmele na poli. Produkce CO2 je tudíž neutralizována růstem použitých surovin. Spotřeba elektrické energie v pivovaře je od 7,5 do 11,8 kWh/hl. Podle energetického mixu používaného v současné době v Německu, je produkováno 514 g CO2 na kWh elektrické energie.

Zdroj: Agris.cz | Autor: ÚZEI


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI