Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Do pivovaru přijde král

Co se píše o pivovarech a pivu


Do pivovaru přijde král

[čtvrtek, 3. září 2009]

Nebýt jednoho z nejschopnějších podnikatelů v pivovarnictví 19. století v Čechách a na Moravě Josefa Mülschitzkého, jsou Hanušovice chudší o svou největší tradici, která trvá už sto pětatřicet let. Výročí svého založení si připomene pivovar o víkendu, kdy na narozeninové pivovarnické párty očekává deset tisíc lidí.

Historie každého pivovaru je cenný kapitál, který se nedá vyjádřit penězi. Pan Müllschitzky se zapsal do dějin pivovaru Holba opravdu zlatým písmem. Je nám ctí, že můžeme v jeho tradici pokračovat a rozvíjet ji. Sluší se ji také připomínat a slavit,“ řekl výkonný ředitel Holby Vladimír Zíka.

Müllschitzky, který byl nájemcem malého pivovaru v nedaleké Kopřivné, prokázal podnikatelského ducha a rozhodl se postavit pivovarnictví na průmyslový základ. Dokázal přesvědčit bohaté podnikatele z regionu, aby do jeho projektu investovali své peníze. To vše v době, kdy pivovarnictví bylo v krizi. Pivovar pod vedením Müllschitzkého vyrobil v roce 1875 na tehdejší dobu ohromujících 15 900 hektolitrů piva. Zatím rekordní výstava pivovaru Holba se datuje do roku 2003, kdy zdejší pivovarníci dodali zákazníkům téměř 470 000 hektolitrů svého produktu.

Narozeninová Holba párty se koná čtvrtého a pátého září. Bude nejen oslavou piva, ale připomene historii pivovaru a jeho hanušovické tradice. Na akci vystoupí například Honza Nedvěd se skupinou a hlavním tahákem bude sobotní večerní koncert No Name. Program slavností uvádí moderátor Patrik Hezucký.

Chceme lidem ukázat jak se tradiční české pivo vaří, proto budou součástí oslav i exkurze,“ přislíbil za vedení pivovaru Vladimír Zíka. Exkurze proběhnou v pátek od patnácti do dvaceti hodin, k posezení u piva na nádvoří pivovaru zahraje Honza Nedvěd.

Sobotní program začíná už ve třináct hodin. Nádvořím pivovaru projde královský průvod, poté dojde k naražení sudu a bude následovat přípitek slavnostním speciálem Holba Šerák. „Připravuje se i ceremonie udělení várečného práva městu v přítomnosti krále i jeho družiny,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová. Celá slavnost bude ve znamení dobrého piva, hudby a her. Holba poteče ze čtyřiceti výčepů a návštěvníci mohou ochutnat také další středomoravská piva Zubr a Litovel. Specialitou bude polotmavý Holba Šerák Speciál o symbolické stupňovitosti 13,51 podle výšky stejnojmenné hory Šerák.

Vstupenky na pivovarské slavnosti je možné zakoupit za zvýhodněné ceny v informačních centrech na Šumpersku a Jesenicku nebo ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích nebo přímo na místě

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Rostislav Hányš


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI