Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary sázejí na fúze. Co na to investoři?

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary sázejí na fúze. Co na to investoři?

[čtvrtek, 3. září 2009]

Když mizí v parném létě orosené sklenice piva s výstavní pěnou jako o závod v mužných hrdlech, přál by si leckterý Čech spojit příjemné s užitečným a být akcionářem pivovaru. Co může být lepšího, než popíjet oblíbený mok, financovat jeho výrobu a ještě na tom vydělávat!

Zdání však někdy klame. Ani akciím pivovarů se v době recese tolik nedařilo. Až do letošního března řada z nich výrazně ztrácela. Šetřilo či šetří se zkrátka i na pivu. Akcie českých pivovarů, a až na jednu výjimku také korunových fondů, již ostatně delší dobu nekoupíte. Z trhu byly staženy již před lety.

Humpolecký Bernard sice kdysi zvažoval, že získá část potřebných peněz primární emisí akcií a nabídne je tedy i veřejnosti, nakonec však navýšil základní kapitál díky vstupu belgického strategického partnera Duvel Moortgat. Pár akcií některých menších výrobců piva z doby privatizace na kupony, které dosud ještě vlastní drobní akcionáři, patrně co nevidět skončí v rukou nových majitelů, většinou zahraničních. Nabídka pivovarských fondů je proto chudá – tvoří ji vlastně jen dva zajištěné fondy, které loni na jaře nabízela ČSOB.

Fondy Světových pivovarů 1 a 2 vzbudily mezi pivomilnými Čechy i díky velké propagaci značnou pozornost. Pokud ale někdo čekal, že se bude pivovarům – výnos fondů je odvozen i od vývoje akcií producentů jiných alkoholických nápojů jako jsou Rémy Cointreau nebo Pernod-Ricard – v recesi dařit výrazně lépe než jiným titulům, je zatím nejspíš zklamán. První z fondů, které ukončí činnost na podzim roku 2013, za rok ztrácí dvě a půl procenta, druhý dokonce 4 %. Celkově pak od loňského jara vykazují shodně pokles asi o pět a půl procenta.

Za posledního půl roku si však fondy podle dostupných dat o několik procent polepšily, protože akcie řady největších světových pivovarů začaly v březnu opět výrazněji růst. V případě pivovarů Anheuser-Busch Inbev a SABMiller bojujících o post světové pivovarnické jedničky činil nárůst dokonce přibližně 40 %.

Pomalé oživení?

Graham Mackay, šéf SABMiller, která vlastní Plzeňský Prazdroj, nedávno uvedl, že pivovarnictví očekává pomalé oživení. To není pro investory ta nejlepší zpráva. Mackay však agentuře Bloomberg rovněž sdělil, že je jeho společnost připravena k dalším akvizicím. Právě akvizice a fúze – odvětví není dosud zdaleka konsolidováno – mohou být faktorem, který může akciím řady pivovarů pomoci výše. SABMiller se chce zaměřit na vyspělé i rozvíjející se země. Z méně rozvinutých států přitom společnosti plyne 85 % zisků.

Kolik peněz hodlá SABMiller na akvizice a fúze dalších pivovarů vynaložit, Mackay neuvedl. Má jít ale o země či regiony se stabilním růstem, a to v Africe a v Číně. Hovoří se i o akvizici největšího latinskoamerického pivovaru Fomento Economico Mexicano SABM (FEMSA), tureckého Efes Breweries a ruské části InBev. Opustit prý naproti tomu SAB může východoevropský region, například Polsko.

V období recese je sice řada společností k mání za nižší ceny, firmy usilující o koupi konkurentů však zpravidla realizují akvizice a fúze až v době, kdy jsou vyhlídky ekonomik příznivější. Lze spekulovat, že i v pivovarnictví tomu bude podobně. V každém případě by však mělo toto odvětví zůstat v hledáčku investorů. A to nejen kvůli akvizicím a fúzím, ale i předpokládanému růstu spotřeby piva v některých více či méně bohatnoucích rozvíjejících se zemích (jimž to náboženství nezakazuje).

Zdroj: Finmag.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI