Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Převod akcií náchodského pivovaru se zastavovat nebude

Co se píše o pivovarech a pivu


Převod akcií náchodského pivovaru se zastavovat nebude

[úterý, 4. srpen 2009]

Vrchní soud zamítl návrh na předběžné opatření, kterým chtěl Krajský soud v Hradci Králové v únoru zamezit převodu akcií náchodského pivovaru na společnost LIF Liberec. Informuje o tom ve svém dnešním vydání pro Královéhradecký kraj Mladá fronta Dnes. Prodej náchodského pivovaru do rukou firmy LIF trval téměř rok a provázely jej spory mezi náchodskými zastupiteli. Jeden z neúspěšných uchazečů z výběrového řízení, pivovar Holba, výsledek tendru označil za nezákonný. Kolem převodu se vznáší podezření z korupce.

Holba požádala krajský soud o předběžné opatření, které by převod akcií pozastavilo. Město ovšem přišlo s tvrzením, že soud vydal předběžné opatření pozdě a účastníci sporu se odvolali k vrchnímu soudu. "Rozhodnutí vrchního soudu jenom potvrzuje to, co tvrdíme od začátku, že prodej pivovaru byl v pořádku," prohlásil náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.

Předseda představenstva pivovaru Holba Zdeněk Konečný nechtěl rozhodnutí vrchního soudu komentovat s tím, že se vrátil z dovolené. "Musím se nejdříve spojit s právníky a pak se vyjádřím. Zatím ale dál trvá naše žaloba na způsob prodeje pivovaru u krajského soudu," uvedl.

A prodej zajímá i policii. V červnu policisté z útvaru pro odhalování korupce na náchodské radnici, v libereckém sídle společnosti LIF a v sídle firmy, která prováděla výběrové řízení na prodej pivovaru, zabavili dokumenty týkající se celé transakce. "Probíhá prověřování listin, začaly výslechy svědků a zajišťování případných důkazů pro verdikt, zda byl v případě prodeje pivovaru spáchán nějaký trestný čin, nebo ne," řekl k případu Vladimír Štěpánek z Okresního státního zastupitelství v Náchodě. Konečný verdikt by podle něj mohl padnout nejdříve v druhé zářijové dekádě.

Pivovar Primátor ohlásil, že pod novým vlastníkem chce do tří let zvýšit výrobu o polovinu na hranici své výrobní kapacity 200 tisíc hektolitrů piva. Chce se prosadit zejména na trhu v hradeckém a Pardubickém kraji, kde by chtěl konkurovat nejsilnějším českým značkám. Pro letošní rok Primátor počítá s výstavem kolem 135 tisíc hektolitrů a návratem do zisku, který by se měl pohybovat v rozmezí mezi pěti až sedmi miliony korun. Loni podnik utrpěl ztrátu asi deset milionů korun.

Zdroj: ČT24.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI