Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi si oblíbili nealkoholické pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi si oblíbili nealkoholické pivo

[pondělí, 20. červenec 2009]

Nealkoholické pivo si získává stále nové příznivce. Ještě donedávna je bylo možné dostat jen v lahvích, teď už ale některé z pivovarů dodávají nealko pivo pro hospody a restaurace i v sudech. Jeho spotřeba neustále stoupá, například Budějovický Budvar meziročně zvedl prodej svého nealkoholického piva o 15 procent.

Ředitel Budvaru Jiří Boček míní, že nárůstu spotřeby pomohla i přísnější pravidla silničního provozu: "Nealkoholické pivo je novým fenoménem. Asi od roku 2006, kdy vstoupil v platnost silniční zákon, který řidiče postihuje ztrátou bodů. Tento nový systém nastartoval růst spotřeby nealkoholického piva. Pro někoho je to nutnost, protože hodně řídí a logicky nechce riskovat. Pití nealkoholického piva je i novým životním stylem."

Češi se také začínají od točeného piva více přiklánět k lahvovému. Jak vyplývá ze statistik Českého svazu sladoven a pivovarů, točené pivo vede nad lahvovým už jen asi o jedno procento.

Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček tento trend potvrzuje: "Současná hospodářská krize zhoršuje podmínky pro spotřebitele. Nutí je to měnit jejich konzumentské návyky. Průměrná výtoč poklesla v prvním čtvrtletí roku 2009 o dalších devět procent a snižuje se i počet gastronomických objektů. Spotřebitelé snížili počet návštěv v gastronomických objektech a svou spotřebu piva přesouvají do maloobchodu, tedy do nákupu lahvového piva v řetězcích jako alternativy."

Průměrný Čech vypije za jeden rok asi 160 litrů piva.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Ivan Mls


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

siki

pondělí, 20. červenec 2009
22:31

siki

Obliba nealko piva vzrůstá, bohužel v 80ti % mají všude jen Birella, i když existují daleko chutnější nealka. Nikdy nepochopím, proč hospoda, která točí Svijany, Č. Horu, Budvar, Primátor atd., proč jako nealko mají zrovna ten hnusnej Birell, když jejich dodavatelský pivovar též vyrábí nealko, mnohdy zdaleka lepší, než onen Birell...:-(


napsal(a): siki [Odpovědět]

Njorloj

úterý, 21. červenec 2009
10:10

Njorloj

to siki: řekl bych, že svou roli v tom má opět reklama


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Dan

pondělí, 20. červenec 2009
14:58

Dan

"...že nárůstu spotřeby pomohla i přísnější pravidla silničního provozu..."
Ona někdy existovala pravidla, ktéra by povolovala alkohol za volantem? A teď přitvrdili? Co je tohle za větu?

Osobně si také dávám nealko pivo, ale pouze tam, kde je k dispozici Jantarový Bernard. To je podle mně jedinné nealko, které se dá pít.
Nejhorší co jsem zažil bylo Pito a Birell. To opravdu obrací vnitřnosti na ruby. Ale ani nealko z Černé Hory, které má jako jedinné nulový obsah alkoholu, se moc pít nedá. Trochu lépe je na tom Svijanský Vozka (tedy Platan).


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
18:28


posted by: Inzerce

Kendy

pondělí, 20. červenec 2009
12:06

Češi si sice nealkopivo oblíbili, vaří ho už proto také kde-kdo, ale i tady se najdou propastné rozdíly. Tuhle jsem jel přes Budějice a zkusil místní značky. "Pito", mimochodem první československé nealkopivo, z pivovaru Samson (Budějovický měšťanský pivovar) jsem ale záhy odložil. Prázdné a mnoho bublin. Pít se to moc nedalo. Chuť mi vykepšilo až "Free" z Budějovického Budvaru. Bylo plnější, hořčí a osvěžilo. Což se od nealkopiva, které není na gurmánské zážitky, čeká především.


napsal(a): Kendy [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI