Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo Kelt zmizelo z hospod, nerostl mu prodej

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo Kelt zmizelo z hospod, nerostl mu prodej

[středa, 8. červenec 2009]

Příznivci tmavého pivního speciálu Kelt, který vyráběly Pivovary Staropramen, si musí nechat zajít chuť. Firma se rozhodla jeho výrobu po deseti letech ukončit.

Vidíme větší potenciál v jiných našich značkách,“ vysvětluje Alena Váchová z tiskového oddělení pivovaru. Podle ní si sice kelt svou specifickou chutí získal řadu příznivců, na druhou stranu ho však odlišnost limitovala v dlouhodobém růstu. „Největších prodejních úspěchů kelt dosáhl v roce 2004,“ doplňuje Váchová. Výroba skončila už letos na jaře.

Dával jsem si ho namísto dražšího guinnesse, kterému byl hodně podobný (byl však vyráběn jinou technologií, pozn. red.),“ srovnává Kelta se známým irským pivem Jaroslav z Prahy. „Když jsem si ho chtěl naposled objednat v Litomyšli, nabídl mi hospodský jako náhradu belgické leffe,“ dodává Jaroslav.

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého však patří takoví pivaři k menšině. „Běžný Čech pivní speciál spíše jen ochutná a při nejbližší příležitosti se vrátí ke klasickému ležáku,“ popisuje Veselý. Netradiční piva si prý dopřávají spíše mladší konzumenti z větších měst.

Před několika lety se přitom zdálo, že Češi se z národa pivních tradicionalistů přeorientují na experimentátory. Výroba speciálů rostla, v roce 2005 se jich v Česku uvařilo přes dvě stě tisíc hektolitrů. O rok později však jejich výroba spadla na polovinu a v dalších letech zůstala na této úrovni.

Propad podle odborníků nezavinila jen změna chutí českých pivařů, ale také utlumení reklamních akcí pivovarů, které na začátku tisíciletí speciály mohutně podporovaly. „Aby speciál uspěl, musí se o něm vytvořit silné povědomí, což se vzhledem k prodanému množství nemusí vyplácet,“ upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. To potvrzuje i zástupkyně Staropramenu. „V roce 2001 jsme vytvořili speciální prodejní tým pečující o tyto značky,“ říká Váchová.

Speciální piva umějí na rozdíl od velkých výrobců prodávat ti nejmenší. „Pomalu se blížíme ke stovce minipivovarů v Česku a prakticky všechny nabízejí netradiční piva. Jejich tržní podíl je však zatím jen okolo jednoho procenta,“ uvedl Veselý.

Řada minipivovarů vaří také pivo typu stout, ke kterému patří právě irský guinness. Z větších pivovarů pak vyrábí pivo stout náchodský Primátor.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Tomáš Lysoněk

[AB InBev] 14:30 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

ehh

sobota, 19. září 2009
07:50

Toż to chańba. Kelt to importowy symbol. Zawsze był w mojej pamięci jako najlepsze piwo z czech. Zwłaszcza w tej starej porządnej butelce z porcelanką. Szkoda.


napsal(a): ehh (ehh(a)ehh.pl) [Odpovědět]

Tom

úterý, 28. červenec 2009
15:37

Kurwa to je škoda ...


napsal(a): Tom (tomik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
16:31


posted by: Inzerce

Jarda

sobota, 11. červenec 2009
20:56

Jeden Kelt jednou za čas se dal s chutí vypít. Podstatně víc než stout a podobné, o kterých píše Honza Kočka, mi chutná pšeničné, např. Herold teda byl mńam, mńam, ale i to se mi za chvíli přepije a vracím se zpět k světlému ležáku. A to je asi případ většiny konzumentů. To může zajímat menší pivovary, občas uvařit něco méně obvyklého. Velké pivovary mají plná ústa kvalitního piva, ale jen potud, pokud se masově pije. Pokud ignorují tradiční výrobu normálního piva a urychlují a zefektivňují, tím spíš je nemůže zajímat de facto doplněk. Byť by si na sebe vydělal. Ale rozhodně nevydělá tolik, jako hektolitry levně navařené sedmnáctky naředěné na devítku.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Njorloj

pátek, 10. červenec 2009
20:47

Njorloj

Dovolim si poukazat na diskusi na idnesu jaky nazor na toto tema zaujima pivni substrat. http://ekonomika.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A090707_214051_ekonomika_anv


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Dan

pátek, 10. červenec 2009
22:39

Dan

to Njorloj:
Jo to je počteníčko, ale pravda, zastánci PU jsou v menšině.
Měli by tam hned vyslat misionáře :-)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Moro

neděle, 12. červenec 2009
09:12

Moro

to Dan:
Já se opravdu upřímně zasmál, když jsem četl příspěvek,ve kterém pivní giganty byly přirovnávány k extralize a malé k nižším soutěžím :D


napsal(a): Moro [Odpovědět]

phrabina

čtvrtek, 9. červenec 2009
17:50

phrabina

Kelt jsem měl v době uvedení na trh docela rád. Nevím, jestli mi mezi tím ujely chuťové preference někam jinam, ale to co jsem měl cca před půl rokem v Potrefené huse na Smíchově, bylo nechutné. Já osobně slzu nezamáčknu. Navíc ty řeči o keltských recepturách mi u spodně kvašeného ležáku přišly až příliš marketingové.
Jinak co se týče pitelnosti svrchně kvašených piv, chuťové preference jsou samozřejmě velmi individuální. Jsem živým důkazem, že stout či ale se dá pít i ve velkém, případným zájemcům rád někdy předvedu :-).
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.07.2009 ve 17:53:38


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Jiri.J

čtvrtek, 9. červenec 2009
18:08

to phrabina: Jistě, jak píše Honza Kočka pojmem stout zahrnuje několik podskupin s výrazně odlišnými senzorickými vlastnostmi: sweet stout, milk stout, oatmeal stout, dry stout, plain stout, imperial stout, tropical stout, chocolate stout, coffee stout... Každý má trošku jiné "poslání".
Taky si dovedu představit večer strávený ve společnosti dry stoutu nebo jednoduchého britského stoutu. Sám jsem si rád dopřával Guinness v přehojné míře (klidně 10ks). Jinak mám obdobný pocit jako phrabina, že na přelomu r. 98/99, kdy se Kelt poprvé objevil v hospodách, byl chuťově vceku ok, postupně se však stal naprosto odpudivým pivem. Já osobně jej měl naposledy cca před 3 měsící lahvový (koupil to švagr, kterým mě tím chtěl asi ohromit:-)) a byla to skutečně mizérie.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Marian Hudak

čtvrtek, 9. červenec 2009
15:17

Kelt bolo prve pivo, ktore som si oblubil viac ako klasicke leziaky a z kazdej navstevy CR som si odnasal plny batoh flasiek.
I po prichode do Ceska patril medzi moje top znacky a rozhodne bol pitelny na cely vecer. To uz su ale nejake roky a Kelt postupne upadal spolu so zvyskom produkcie Staropramenu a uz pred casom som ho prestal uplne pit. Nastastie jeho rolu prevzal Stout z Nachoda a nejake mini...


napsal(a): Marian Hudak [Odpovědět]

siki

středa, 8. červenec 2009
23:06

siki

Kelt je tmavý speciál? Já myslel, že je to stout....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Malakin

středa, 8. červenec 2009
23:43

Malakin

to siki: Byl. :-) Jinak mně osobně Kelt chybět nebude. Pil jsem ho třemi měsíci a chutnal stejně stoutovsky jako každej jinej stout, tj. nepitelně. Ještě by mohli zrušit i Velveta, s kterým to jde za poslední roky taky od desíti k pěti - kde jsou ty doby, kdy to bylo alespoň trochu srovnatelné se špičkovým Maestrem z Litovle - a pak samozřejmě Braníkoměšťanovratislava, Stellu a nakonec i Staráče. Nechal bych jen 12ku Ostravara, která je docela pitelná, a po menší úpravě receptury i desítku.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

čtvrtek, 9. červenec 2009
00:08

Honza Světpiva.cz

to Malakin: a stout u Tebe vyvolava jaky pocit? kdyz horkost piv pale ale je temer na daveni...


Malakin

čtvrtek, 9. červenec 2009
07:44

Malakin

to Honza Světpiva.cz: Stout ve mně obecně vyvolává pocit, že piju něco mezi "sladkým lepidlem" a neoslazenou kávou. Prostě styl, který mě nedokáže oslovit. Tedy vlastně ani nemůže, neboť to není ležák...

Jinak po pale ale jsem zatím nikdy nutkavý pocit na zvracení neměl, v případě IPA a DIPA je toto, bohužel, pravidlem. Výjimkou je pouze Liborův Vartáš DIPA, kterej jsem do sebe dostal bez sebemenších problémů...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.07.2009 ve 10:14:28


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jiri.J

čtvrtek, 9. červenec 2009
16:23

to Malakin: Jasně, to je pochopitelné, že někdo stout nemusí. Já osobně si jej dám, ale cíleně jej také nevyhledávám. Jinému zase nesedí pšeničné nebo něco jiného. Jediný problém je pánové v tom, že Kelt není skutečný stout, protože byl spodně kvašený. Osobně zániku tohoto piva taktéž nelituji. Se stoutem měl společnou spíše jen barvu. Chuťově už to stout připomínalo jen v určitých aspektech.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 9. červenec 2009
09:30

Chody

to Malakin:
Přesně tak, styl STOUT nemusím, z tmavých piv si vystačím s březnickým Heroldem či železnorudským Grádlem...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

čtvrtek, 9. červenec 2009
09:44

Honza Světpiva.cz

to Chody: To Chody a Malakin - a to odepisujete stouty vseobecne, nebo byste treba dali sanci imperial stoutum, pripadne ovesnym verzim?


Chody

čtvrtek, 9. červenec 2009
09:53

Chody

to Honza Světpiva.cz:
Oves pro koně :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

ladin

čtvrtek, 9. červenec 2009
10:25

to Chody: A psenicke pijete nebo je jen na kolace? :-)


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 9. červenec 2009
10:30

Chody

to ladin:
Ano máš pravdu pšenice na koláče i když pravda piju jej :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dan

středa, 8. červenec 2009
19:08

Dan

"Vidíme větší potenciál v jiných našich značkách..."
Zřejmě vidí potenciál v v ledovém "pivu" Chill, nebo v různých ovocných nápojích jako Frisco (či jak se to jmenuje).
Škoda slov! A bude hůř, až to koupí Heineken :-(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Malakin

středa, 8. červenec 2009
23:49

Malakin

to Dan: Frisco vyrábějí Plzeňské pivovary a řekl bych, že je to nejlepší produkt této vývařovny. Možná bych jen ubral na sladkosti, aby se to nelepilo v puse, a snížil cenu aspoň o 50 %...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.07.2009 ve 23:50:45


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 9. červenec 2009
00:47

Dan

to Malakin:
Tak to se omlouvám za chybné uvedení výrobce Frisco nápoje. Nikdy jsem ho nepil a nejspíš ani neochutnám. Ovšem nic to nemění na podstatě mého příspěvku.
Osobně mi vadí, že Kelt zmizí, i když jsem ho pil jen zcela vyjimečně. Tady jde trochu o princip, že je zrušen proto, že neměl svůj stálý růst. Přitom určitě měl své zákazníky.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 9. červenec 2009
07:36

Malakin

to Dan: Ono Frisco bývalo před pár lety dobré, ale teď je to spíš masovka a kvalita šla hodně dolů. A že neměl Kelt možnost růstu? Se ani nedivím. Stout je pivo na ochutnání, ale ne napití. A kterej Čech si půjde do hospody jenom na jedno pivo a pak bude znechuceně odcházet domů? Jo, pár se jich možná najde, ale drtivá většina si dá raději poctivej ležáček, kterej se dá pít ve velkém a člověku pak po něm v podstatě nic není. Tohle vám prostě stout, ejl, pšenice či jiná pivní kategorie nabídnout nemůže. Tedy alespoň u nás v ČR.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.07.2009 ve 09:22:26


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Viktor

čtvrtek, 9. červenec 2009
12:04

Viktor

to Malakin: Po dvou letech v Anglii, kde jsem bydlel vedle malého tradičních pivovaru, můžu s jistotou říct, že ale, pale ale, stoud a další druhy u nás netradičních piv, se dají pít, tak jako český dobrý ležáček. A kdo byl v Německu aspoň týden, by se ke "pšenici" taky mohl vyjádřit. Češi jsou v drtivé většině opravdu zvyklý na spodně kvašené z ječmene, ale podle mě to je skoro škoda.


napsal(a): Viktor [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 9. červenec 2009
12:44

Malakin

to Viktor: Pár těch pivních stylů už mám taky za sebou, ale že by mě něco vyloženě oslovilo, to říci nemůžu. Snad jen koelsch, to se dá pít i dlouhodobě, ale třeba klasické pšeničné, o němž píšeš, je stejně jako stouty či ejly jenom na košt. Dám jedno dvě a jsem plnej. Na další už pak nemám chuť, což se mi u klasického ležáku nikdy nestává. Tedy není-li problém na straně výrobce či hostinského. To je samozřejmě o něčem jiném.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 8. červenec 2009
18:04

jiri.kana

Krásná ukázka růstové idiocie, jinak taky kultu růstu. Co neroste, to je mrtvé.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Petr

středa, 8. červenec 2009
18:55

Petr

to jiri.kana: Tak to je naprosto vystihující !!!


napsal(a): Petr [Odpovědět]

mark33

čtvrtek, 9. červenec 2009
16:52

to Petr: to jiri.kana:

Kelt Stout to smaczne piwo, płem w Czeskim Cieszynie nie jeden raz,
bardzo szkoda, że już nie będzie warzone :-(

Piwowar


napsal(a): mark33 (mark33(a)browar.biz) [Odpovědět]

Adam

úterý, 13. červenec 2010
23:10

szkoda Kelta jak cholera


napsal(a): Adam (optimise(a)poczta.onet.pl) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI