Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Obyvatelé Kutné Hory protestovali proti uzavření pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Obyvatelé Kutné Hory protestovali proti uzavření pivovaru

[neděle, 28. červen 2009]

Společnost Heineken už nebude v Kutné Hoře vařit pivo. Tamní pivovar tak po víc než čtyři sta letech pravděpodobně úplně skončí. Proti tomu vyrazili v sobotu odpoledne protestovat obyvatelé Kutné Hory, kterým se rozhodnutí nápojové firmy nelíbí.

Foto

V parku před pivovarem se sešlo přes sto lidí. Někteří na sobě měli stylové oblečení - trička s logem kutnohorského piva nebo místního pivovaru. Jako improvizované pódium řečníkům posloužila pivní basa. Na protestní akci byla slyšet hesla jako "hanba radnice" nebo výroba "značky zachována, ale co to bude za pivo, když se nebude vyrábět v Kutné Hoře".

Foto

Účastníkům demonstrace bylo už dopředu jasné, že akce rozhodnutí firmy Heineken přesunout výrobu piva značky Dačický z Kutné Hory do Velkého Března nezmění. Přesto nechtěli zůstat sedět doma a přišli vyslovit svůj nesouhlas.

Foto

Společnost Heineken odůvodňuje svůj odchod z Kutné Hory především ekonomickými důvody. Technologie výroby piva v kutnohorském pivovaru by potřebovala rekonstrukci spojenou s vysokými náklady, které nejsou v tuto chvíli pro firmu únosné.

Foto

Budovy pivovaru patří městu. To také bude muset rozhodnout, jak objekt využije. Možná v něm najde místo logistické centrum společnosti Heineken, možná ale radní dají přednost jinému projektu. Na veřejnosti padly takové návrhy jako třeba muzeum piva nebo dokonce lázně.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Michal Trnka | Foto: Lukáš Bečán


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

píra

neděle, 28. červen 2009
20:26

píra

Včera jsem se na demonstraci shodou okolností nachomejtnul. V článku není řečeno, že k překvapení mnohých vystoupili i zástupci Heinekenu, přesněji řečeno jeho mluvčí a výrobní ředitel. To se jim musí nechat, odvaha jim nechybí. Po celou dobu jejich vystoupení na ně lidé křičeli a nadávali jim. Samozřejmě Heinekenu jde jen o peníze a "racionalizaci výroby. Vystoupili na demonstraci jen proto, aby vypadali dobře v přítomných médiích. V něčem měli ale pravdu, to, že výstav Dačického klesal rok od roku volným pádem a jeho místo v KH nahrazovaly G a S. Ostatně to nepřímo potvrdil i přítomný pan hostinský, který na akci točil poslední sudy dačického. Provozuje několik hospod a dotklo se ho, že mu Heineken o přesunutí výroby Dačického do Krušovic nic neřekl. Tak jim ze dne na den oznámil o ukončení spolupráce. Jenže se sám přiznal, že místo něj teď točí G a PU.
Akce měla určitě i politický podtext, její svolavatel má možná nějaké ambice a proč taky ne. V KH se stalo něco podivného, když radnice prodala pivovar (resp. značku a technologie) skupině Drinks Union za 4,5 miliónu kč. To zavání.
Podle zaměstnanců pivovaru je ještě několik desítek sudů k prodeji. Pak zmizí specifická chuť a další regionální pivovar. Čeká ho osud Vratislavic. Postupné umírání, nejdříve se přestane vyrábět sudové a časem třeba i lahvové. Ale to je fuk, protože už to nebude Dačický, takové zázraky neumí ani HGB.
Doufejme tedy, že se v regionu, jednou třeba i přímo v pivovaru, objeví nějaký podnikatel, který začne znovu vařit specifické pivo a Heinekenu zde klesne tržba takovou měrou, že s rozmyslí zavření dalších pivovarů (Na řadě jsou asi Louny). Budiž to i výzva všem lokálním patriotům: Pijte místní pivo!!!


napsal(a): píra [Odpovědět]

Michal

neděle, 28. červen 2009
23:14

Michal

to píra: Tutu výzvu neadresujte k nám do Plzně :)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Adsense

26. duben 2024
16:53


posted by: Inzerce

píra

neděle, 28. červen 2009
23:17

píra

to Michal: Vždyť jste po Praze město s největším počtem pivovarů. Je z čeho vybírat :-)


napsal(a): píra [Odpovědět]

Trhac

neděle, 28. červen 2009
23:29

Trhac

to píra: Kéž by ho ale někdo vzkřísil tak jako Vratislavice :)


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

píra

neděle, 28. červen 2009
23:48

píra

to Trhac: Jasná věc, to by bylo super. Barák tam pořád stojí. Myslel jsem samozřejmě značku :-)


napsal(a): píra [Odpovědět]

Michal

neděle, 28. červen 2009
23:32

Michal

to píra: Poď to k nám říct dalšim 160 000 lidem, ty si to nemyslej...reklama je kurevsky silná zbraň ::cry


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Luky

neděle, 28. červen 2009
17:39

Luky

Škoda, zase o jeden klasický pivovar míň. ::cry Dofejme, že někdo časem v Kutné Hoře vaření piva obnoví.


napsal(a): Luky [Odpovědět]

Zdenál

neděle, 28. červen 2009
15:36

Musím říct, že mi je tahle akce Kutnohoráků sympatická. I když člověk tuší, že i málo platná... Konečně ale někdo nahlas a veřejně protestoval proti zavírání menších pivovarů jejich velkými majiteli. V tomto případě německým Heinekenem. Přitom nejde o žádný "socialistický" relikt.Vždyť před měsíci totéž,a částečně i s podporou Obamy, zažili v USA, hlacvně St.Louis, když nenažraný InBev ohlásil útok na americkou ikonu jménem Anheuser - Bush. I tam se protestovalo z obav o ztrátu práce a zánik tradice a kusu historie. I tam to bylo marné a pár pivovarů se po megafúzi zavřelo... Nicméně mnozí už chápou, že všeobjímající globalizace není všelékem, že v pivovarnictví ničí petrost trhu a značek. Nechci být špatným prorokem, ale v Lounech nebo Březně už aby pivaři pomalu do těch ulic vyrazili také. Osud zdejších pivovovarů, rovněž patřících Heinekenu, zdá se býti, s plánovaným rozšířením Krušovic, nejistým... .


napsal(a): Zdenál [Odpovědět]

Michal

neděle, 28. červen 2009
15:46

Michal

to Zdenál: Holandskej, ale to je fuk, kurvy by to byly i tak...


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI