Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Exportní zisk Budvaru snížila silná koruna

Co se píše o pivovarech a pivu


Exportní zisk Budvaru snížila silná koruna

[čtvrtek, 25. červen 2009]

Příliš silná koruna ubrala v minulém roce exportní zisk národnímu podniku Budějovický Budvar. Podle generálního ředitele firmy Jiřího Bočka tak pivovar přišel zhruba o 140 milonů korun.

Boček to řekl Deníku včera, kdy vedení společnosti oficiálně představilo auditované hospodářské výsledky roku 2008. Generální ředitel Budvaru odpověděl i na otázku ohledně plánované transformace Budvaru na akciovou společnost.

Zvýšený podíl

Silná koruna a dražší vstupní suroviny se podepsaly na tom, že pivovaru se snížil v meziročním srovnání vloni zisk, ačkoliv výroba se proti minulému roku zvýšila a výstav byl druhý největší v historii. Budvar vyrobil vloni celkem 1 312 580 hektolitrů piva a zvýšil svůj podíl na českém trhu ze 6,3 na 6,6 %.

Pivovar ale tratil na kurzu koruny. „Koruna posilovala vůči euru, libře a dolaru o deset až třiadvacet procent a takové navýšení nelze zákazníkovi promítnout do ceny,“ uvedl k zahraničnímu obchodu Boček. Zisk byl kvůli horším příjmům z exportu za rok 2008 nižší zhruba o 90 milionů korun, ve srovnání s rokem 2007.

Necelých 80% exportu Budvar směruje do pěti klíčových zemí – Německa, Velké Británie, Slovenska, Ruska a Rakouska. Mimo Evropu putuje 5,5 % vývozu do 19 zemí, například do Číny, na Nový Zéland, do Brazílie nebo do Mongolska.

Austrálie

Mezi nové importéry patří od minulého roku již zmíněná Čína, Kyrgyzstán nebo Sýrie. Změny jsou znát i v tradičních destinacích. Budvar například zahájil letos vývoz sudového piva do Austrálie.

V Číně se zatím obchod rozvíjí spíše v menších objemech, protože tamní domácí produkce je velmi levná. „Zisk na hektolitru u čínské tuzemské výroby je jeden dolar,“ popsal situaci v nejlidnatější zemi světa Boček a dodal, že některé zahraniční pivovary se z čínského trhu kvůli této skutečnosti i stáhly. Na dovážené pivo se navíc v Číně vztahuje daň z luxusu, takže získat tam dobré pozice není jednoduché.

Celkový vývoz vloni u Budvaru činil 581 518 hektolitrů piva a relativně stagnoval, což ale vedení firmy považuje za úspěch. Na vyspělých západních trzích se už totiž projevila hospodářská stagnace. „V Německu a Velké Británii došlo k významnému poklesu prodejů v gastronomii,“ upozornil Boček.

Budvar čtvrtým největším vývozcem

Svou roli v hodnocení objemu vývozu hraje i to, že rok 2007 byl z hlediska exportu pro Budvar rekordní. Celkově si však Budvar v exportu vede velmi dobře a je čtvrtým největším vývozcem piva v rámci České republiky a v exportu ležáku je dokonce na třetím místě. Na domácím trhu byl Budvar vloni výrazně úspěšný, zvýšil svůj tržní podíl a prodal 731 059 hektolitrů piva, což je o 9,7 % víc, než v roce 2007.

I do České republiky už přitom podle Bočka dorazila změna v chování spotřebitelů. Změna poptávky začala v posledním čtvrtletí minulého roku a přinesla snížení objemu vytočeného piva v restauracích. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2008 se v prvním čtvrtletí roku 2009 vytočilo v restauracích o 9 % piva méně.

Budoucnost Budvaru může ovlivnit jeho plánovaný převod na akciovou společnost. Transformační poradce má z dosavadních jednání podle generálního ředitele Jiřího Bočka jeden nezpochybnitelný výstup. „Transformace musí proběhnout podle speciálního zákona,“ řekl Boček a dodal, že pro další postup je klíčová analýza převoditelnosti práv k duševnímu vlastnictví Budvaru v zahraničí. Hlavní problém proměny pivovaru z národního podniku v akciovou společnost totiž představují ochranné známky.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Edwin Otta


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Zubizaretta

čtvrtek, 25. červen 2009
22:50

Koukám, že pan novinář se do těch čísel a slov zamotal natolik, že zapomněl napsat loňský zisk Budvaru. Pro pořádek, jak jsem se dočetl na jiném webu, šlo o 213 miliónů korun. A to je číslo, které může podniku leckdo závidět. Budvar tak jen potvrdil, že je dlouhodobě velmi dobře řízenou firmou.


napsal(a): Zubizaretta [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pátek, 26. červen 2009
01:54

Jura.z.Brna

to Zubizaretta: Panebože, z tohoto příspěvku to misionářství stříká proudem! Admine, nešlo by to nějak čistit?



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI