Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rozhodnutí švédského Nejvyššího soudu se nedotkne obchodních aktivit Budějovického Budvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Rozhodnutí švédského Nejvyššího soudu se nedotkne obchodních aktivit Budějovického Budvaru

[pátek, 12. květen 2006]

Švédský Nejvyšší soud nebude projednávat dovolání Budějovického Budvaru, n.p., které bylo podáno proti rozhodnutí Odvolacího soudu ve Stockholmu ze dne 16. ledna 2006. Budějovický Budvar, n. p. tak může i nadále na švédském trhu označovat své výrobky ochrannou známkou „Budějovický Budvar“. Protože již od roku 1999 vyváží Budějovický Budvar do Švédska pivo pod označením „Budějovický Budvar“, poslední rozhodnutí se nijak nedotýká jeho současných obchodních aktivit. Budějovický Budvar má ve všech 25 zemích Evropské unie registrované ochranné známky Budweiser Budvar nebo Budějovický Budvar nebo Bud.

Budějovický Budvar, n. p. je i nadále oprávněn na švédském trhu označovat své výrobky ochrannou známkou „Budějovický Budvar“ a naopak nesmí používat v žádné podobě slovo „Budweiser“. Švédský Nejvyšší soud rozhodl, že nebude projednávat dovolání Budějovického Budvaru, n.p., které bylo podáno proti rozhodnutí Odvolacího soudu ve Stockholmu ze dne 16. ledna 2006. Tím byl definitivně ukončen spor, zahájený žalobou americké firmy na český pivovar v roce 1999. Americký koncern původně požadoval, aby bylo Budějovickému Budvaru ve Švédsku zakázáno používat při prodeji piva označení „Budweiser Budvar“, včetně všech kombinací obsahujících slovo „Budvar“ (např. „Budějovický Budvar“). Podle švédských soudů není používání slova „Budvar“ a jeho ekvivalentu „Budbräu“ omezením práv americké firmy. Budějovický Budvar má ve všech 25 zemích Evropské unie registrované ochranné známky „Budweiser Budvar“ nebo „Budějovický Budvar“ nebo „Bud“.

„Výsledek budeme samozřejmě respektovat. Ukončení sporu vítáme, protože z praktického pohledu nijak neomezuje naše současné obchodní aktivity, ale naopak stabilizuje naší obchodní pozici. Už minimálně od roku 1999 používáme pro naše pivo ve Švédsku označení „Budějovický Budvar“ a je pro nás pozitivní, že to tak bude i v budoucnosti,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. I právo na označení „Budějovický Budvar“ bylo totiž původní žalobou napadeno a ohroženo. „Loňský vývoz do Švédska jsme meziročně zvýšili o 10% a tento trend v prvním čtvrtletí 2006 pokračuje,“ dodává Petr Samec.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. V současné době brání své obchodní pozice a práva k ochranným známkám před soudními útoky společnosti Anheuser-Busch ve více než 40 soudních sporech a v dalších více než 70 správních řízeních před patentovými úřady. Budějovický Budvar zaznamenal v poslední době vítězství ve známkoprávních sporech například ve Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii, na Novém Zélandu, Jižní Koreji, Tádžikistánu, Taiwanu, Řecku, Portugalsku, Dánsku a Finsku. V současné době exportuje Budějovický Budvar svůj prémiový ležák, který patří k absolutní světové špičce, do 50 zemí všech světadílů, a je tak jedním z nejúspěšnějších reprezentantů České republiky v zahraničí. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI