Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gose, witbier, weizen. Prahu čeká přehlídka pšeničných piv

Co se píše o pivovarech a pivu


Gose, witbier, weizen. Prahu čeká přehlídka pšeničných piv

[čtvrtek, 11. červen 2009]

Svět pšeničného piva se o tomto víkendu smrskne na několik desítek čtverečních metrů. V pražském hotelu Mandarin Oriental bude možné ochutnat šest desítek piv, u kterých jednu z hlavních výrobních surovin představuje právě pšenice, na rozdíl od v Česku nejrozšířenějšího ječmene.

Návštěvníci třídenní degustace si budou moci připomenout pivní styl, který byl i v českých zemích dlouhou dobu nejrozšířenější. "Čechy bývaly krajinou bílého piva. I kuchařka od Rettigové je na pšeničném pivu postavená. Její recepty by dnešní ležáky zabily," říká Jan Šuráň ze společnosti Pivo Praha.

Po úspěšném tažení ležáku plzeňského typu ale pšeničná piva postupně vyklízela pozici a v období mezi světovými válkami nakonec prakticky vymizela, dodává Šuráň.

V současné době vaří v Česku pšeničné pivo dva průmyslové pivovary - náchodský Primátor a březnický Herold. Zároveň ale tvoří oživení nabídky řady minipivovarů, na ochutnávce se představí například pšeničný žamberecký Kanec, broumský Matuška, zvíkovský Rarášek nebo experimentální verze v podání serveru světpiva.cz.

Vedle v Česku nejznámějšího pšeničného piva bavorského typu (weizen) bude možné ochutnat i dalších zhruba deset stylů, například belgický witbier, při jehož výrobě se používá třeba i koriandr, nedoslazovaný výrazně kyselý lambik nebo německé pšeničné pivo Gose, u něhož na seznamu ingrediencí figuruje i sůl.

Zdroj: iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ludwig

pátek, 12. červen 2009
08:49

Ludwig

TO: Honza Kocka
Takze se Ti to Gose prece jen podarilo obstarat. Gratuluji :D
Hned bych jedno ochutnal, kdybych nebyl tak daleko od Prahy:(


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI