Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jen další pivo? Beer Lao míří za hranice

Co se píše o pivovarech a pivu


Jen další pivo? Beer Lao míří za hranice

[úterý, 2. červen 2009]

V turistickém městě na řece Nam Song v Laosu je pivo Lao jedinečným a nezapomenutelným zážitkem. Toto pivo bylo dokonce vyhlášeno nejlepším pivem v celé Asii. Ačkoli firemním logem jsou polepeny snad všechny ulice, za hranicemi země nenajdete o tomto moku téměř jedinou zmínku. Jak se vyrábí slavná značka v zahraničí, a jak se dělá reklama u nás? Opravdu do budoucna stačí čerpat z klišé, že jsme nejlepší?

A to vše se děje přesto, že 50 procent společnosti vlastní dánský pivovar Carlsberg. Společnost dokonce je partnerem značky Beer Lao s tamní vládou, na export jde pouze 1 procento z celkové výroby. Firma Lao Brewery (Laoský pivovar) chce všemu udělat rázný konec a značku proslavit. Celková vývozní produkce má v budoucnu činit až 10 procent. Šířit povědomí o značce ale nebude až tak tradičním způsobem, jak by se dalo očekávat. Firma volí vskutku zajímavou strategii. Lao Brewery buduje síť fanoušků, kteří budou pivo distribuovat do vybraných obchodů za hranicemi země. Někteří z distributorů jsou bývalí cestovatelé, jež by rádi pomohli značce k mezinárodnímu rozmachu, ti ostatní mají pivo prostě rádi. V Hong Kongu je značka v rukou Jerryho Cheunga, pivo této značky si přitom zamiloval relativně nedávno. Poprvé jej vyzkoušel v roce 2006 při návštěvě Kambodže, nápoj mu hned zachutnal a záhy poté odcestoval do města vzniku tohoto nápoje. Hlavním tajemstvím k lepší chuti piva je rýže přidávaná do sladu. Přesto se ale najdou lidé, kteří podobné pocity nesdílí. Mezi nimi se například najde i Rand Mosher, marketingový konzultant v oblasti pivního moku. Ten je k jedinečnosti Beer Lao ryze skeptický.

Pan Cheung se však nenechal zviklat těmito okolnostmi, během roku ukončil svou dosavadní práci a snažil se přemluvit Lao Brewery k nalezení další destinace, pivo rozšiřoval společně se svými dvěma kanadskými kamarády. Jejich společnost Aseurica je nyní výhradním distributorem pro Hong Kong a Macao. Prodává pivo do místních barů a sponzoruje například sportovní akce. Cena byla stanovena tak, aby byla konkurenceschopná, v Hong Kongu jej seženeme za 44 tamních dolarů za láhev (což je asi 6 amerických dolarů, asi 120 Kč) - za stejnou cenu, za jakou je k dostání Carlsberg či Stella Artois. Pivo se už stačilo rozšířit i do dalších destinací, kromě jihovýchodní Asie putuje městy ve Spojených státech, Japonsku, Británii, Francii, Německu, Austrálii a Novém Zélandu. Příští rok se má export rozšířit i do zemí jako jsou například Filipíny, Izrael a Čína. Minulý rok bylo prodáno celkem 132 milionů litrů a příjem činil asi 145 milionů amerických dolarů. Letos předpokládají nárůst tržeb až o 10 procent. Značka ovládá 99 procent laoského trhu.

Foto

BeerLao by mohl proslavit zemi Laos a osvětlit tak všem, kde tato země vlastně leží. Pan Cheung toto vidí jako problém, pro deník New York Times a Guardian uvedl: „Dokonce i tady v Asii se lidé ptají, ‚Laos, kde to je?‘”. Přidává se k němu i Sivilay Lasachack pracující pro pivovar Lao: „Když cestuji po světě, lidé se říkají: ‚Vaše pivo mi chutná, ale co mám dělat v Laosu?‘ Řeknu jim, že Laos je země vedle Vietnamu, ať ji navštíví.” Sivilay se dokonce učila sladovému řemeslu v České republice. Nyní je pivo k dostání sice v několika zemích, ovšem jen v omezené míře - v USA ho seženete pouze na západu území. I proto potřebuje masivní reklamu. Do akce se už zapojila i učitelka z Velké Británie, ta si v Laosu na dovolené (na doporučení kamaráda) zakoupila tričko s logem. Lidé si myslí, že pivo by sneslo nálepku „cestovatelské”. Právě stejný názor cítí oslovená učitelka Fiona Read: „Každý kdo cestoval, by to pivo měl prostě zkusit.”

Foto

BeerLao je navíc k dostání i prostřednictvím internetu. Magazín TIME tuto značku dokonce ohodnotil titulem „Nejlepší asijské pivo“. Na kontě má ale i další ocenění - cenu z Osirisova pivního festivalu v Moskvě, cenu za kvalitu v New Yorku či Belgii. Na webu je prezentováno jako „prémiové rýžové pivo” a také jako „zapomenutý klenot jihovýchodní Asie“. Web nabízí možnost objednání si tohoto piva, ceny nejsou ovšem nijak vysoká. BeerLao (ležák 5%) o objemu 33cl (jedna láhev) vyjde na 1,45 libry (44,3 Kč), ovšem připočte-li se poštovné a balné, cena se zákonitě vyšplhá. K dispozici je možnost koupit i láhev o objemu 0,64 litru (2,85 liber). Dále je k dispozici 12 lahví o objemu 0,64 litrů nebo 24 lahví objemu 0,33 litru - obě za 32,35 liber.

Pivo značky Lao je zářným příkladem toho, jak správně propagovat výrobek - udělat z něj například turistickou atrakci. Je pravda, že to u nás mají reklamní kreativci obtížnější… a možná právě proto se záměr ne vždy vydaří či přímočaře vyplave napovrch. Jako šlápota spíše vedle se jeví nejnovější reklama na maxiláhev Zlatopramen 11. Výrobce piva v plastové lahvi musí zvolit neotřelou kampaň. Většina Čechů se totiž jen nad pouhou myšlenkou uchovávání zlatavého moku v plastu zamračí (je to stejné jako víno v krabici) a vysloví citoslovce “fůůůj”. Právě proto musí být kreativní a zatvrzelé přesvědčení o způsobu přechování piva musí změnit. To se ale reklamě příliš nedaří. Myšlenka celého projektu se vytrácí. „Více piva - více zábavy“? Parta, která poléhává na pláži, asi jen stěží dá přednost plastovému pivu před točeným ze sudu a nepřesvědčí je k tomu ani kapela Olympic.

To v zahraničí dokáží lidé z reklamních oddělení vytvořit velmi zajímavá dílka. Jako zajímavé připomenutí kampaní Vám ukážeme dvě reklamy na pivo Budweiser. První z nich ukazuje jednu roztomilou rosničku a nepříliš půvabnou ropuchu (rok 1995). Druhá z dua reklam, dnes snad již kultovní, je nezapomenutelná. Pozdrav “What’s Up” zdomácněl i u nás, kde kdo se potom do telefonního aparátu představoval podobně (samozřejmě jen z recese). Tvůrci české reklamy by se mohli zamyšlet nad nápaditějšími myšlenkami a omezit kliše typu “přátelství, tradice, kvalita“. Vždyť to, že máme kvalitní pivo, dobře všichni vědí.



Zdroj: RadioTV.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI