Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňský mág v čepování přijede vyzkoušet pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Plzeňský mág v čepování přijede vyzkoušet pivo

[pátek, 29. květen 2009]

Seznámit se s tím, jak se správně čepuje pivo, mohou návštěvníci restaurace U Slunce v pátek a v sobotu. Přijede sem Lukáš Svoboda, mistr republiky a vicemistr světa v čepování Pilsner Urquell z New Yorku v roce 2006 a vicemistr republiky Master Bartender 2008.

Foto

Lukáš přijal pozvání svého dlouholetého kamaráda Roberta Noska, jednoho z provozovatelů restaurace, aby personál naučil správně čepovat pivo. Bude ale také předvádět své umění veřejnosti. Přesto že je druhý nejlepší na světě v čepování plzeňského piva, těší se na nové královédvorské pivo. Pověst o něm už k němu dorazila.

Přijede také herec David Suchařípa

Ve spolupráci s majitelem královédvorského pivovaru Nasikem Kiriakovským jsme připravili prohlídku pivovaru s koštem nového královédvorského piva Tambor 13%, černý special, které v nejbližší době dorazí do naší restaurace. Kromě Lukáše Svobody přijede na návštěvu také můj velký bratr a vzor, herec David Suchařípa,“ doplnil Robert Nosek.

David je velkým příznivcem plzeňského piva a dobrého jídla, ale zároveň se těší na to královédvorské. Veřejnost si herce pamatuje hlavně z rolí v televizních seriálech Ordinace v růžové zahradě, Zdivočelá země a Strážce duší. Oba dva, Suchařípa i Svoboda, budou v restauraci U Slunce k vidění po oba dva dny. Lukáš Svoboda se účastnil řady soutěží. A jak takové klání vypadá? Není to pouze o samotném čepování piva. Soutěžící musí znát také postup výroby zlatavého moku, hygienu provozu či výčepní zařízení.

Každé pivo vyžaduje jinou techniku, která odpovídá charakteristice piva,“ vysvětlil Svoboda. Na soutěži Master Bartender 2008, které se Svoboda účastnil, bojovalo o titul nejlepšího výčepního 280 soutěžících, reprezentujících šestnáct zemí. Své zastoupení tu měli například Švédsko, Izrael, Rusko, Rakousko nebo Německo. To reprezentovala dokonce žena.

Důležitá je v soutěži také teorie

Letos se do soutěže přihlásilo v regionálních kolech 352 lidí, nejlepší převezme ocenění v Berlíně. Při finále už je vlastní čepování pouze „pěnou“ na půllitru. „Důležitější je v tomto případě znalost teorie. O tom, že finalisté umí skutečně dobře čepovat pivo, se už mohla porota přesvědčit při předcházejících kolech,“ doplnil Svoboda.

Zajímavostí soutěže je stále vyšší počet soutěžících žen. „Většinou se jednalo o mladé dívky, které mě překvapily svými znalostmi. Nejednalo se pouze o odborné otázky, ale znaly spoustu legend a příběhů, které s pivem souvisí,“ prozradil Lukáš Svoboda. Typický český hospodský se tak může brzo stát minulostí.

Lukáš Svoboda bude v restauraci U Slunce čepovat dnes odpoledne a v sobotu přes celý den.

Zdroj: Krkonošský deník.cz | Autor: Bedřich Machek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI