Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo od Medvídků má třiatřicet stupňů

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo od Medvídků má třiatřicet stupňů

[pondělí, 23. březen 2009]

Do jarní degustační soutěže sládků se letos přihlásil rekordní počet minipivovarů. V sobotu v Pivovarském dvoře ve Zvíkovském Podhradí mezi sebou soupeřilo 38 výrobců, kteří přivezli celkem 130 druhů piv.

Degustátoři se shodli, že obliba malých pivovarů roste, za posledních osm let jich v České republice vzniklo zhruba šedesát. Každý ročně uvaří maximálně pět tisíc hektolitrů piva. „V republice je zhruba sedmdesát minipivovarů. My si navzájem nekonkurujeme, protože jsme daleko od sebe a máme odlišnou klientelu,“ vysvětlil v sobotu organizátor setkání sládků Michal Voldřich z Pivovarského dvora Zvíkov.

Do soutěže přihlásily pivovary světlá výčepní piva, světlé, polotmavé a tmavé ležáky, speciální piva s vysokým obsahem alkoholu a pšeničná piva. Předtím, než každé z nich dostalo na stůl šestapadesát degustátorů, otestovali organizátoři, zda je pivo skutečně zařazené do správné kategorie. Pivo kontroloval speciální přístroj. Vzorek vstříkli do moderního přístroje, který během několika minut ověřil, zda může být ve vybrané skupině. „Hodnotí hustotu piva, pH, barvu, stupňovitost, a dokonce i energetickou hodnotu,“ vyjmenoval Karel Voldřich, který přístroj obsluhoval.

Degustátoři pak měli složitou úlohu. Posoudit všech sto třicet piv. „Hodnotí se vzhled, barva, vůně, hořkost, plnost chuti a cizí vůně. Své vlastní pivo poznat mezi ostatními je ale velmi složité a já osobně to nedokážu,“ přiznal jeden z degustátorů Ladislav Veselý z pražského pivovaru U Medvídků.

Právě odtud pocházelo nejsilnější pivo v soutěži - XBeer 33. Třiatřicetistupňové pivo není určené pro pivaře, kteří si dají několik půllitrů za večer. „Je opravdu silné. Pije se po dvou deci,“ vysvětlil Veselý.

Soutěž sládků malých pivovarů je především zábavou než klasickým duelem mezi rivaly. Minipivovary totiž nemohou konkurovat velkým výrobcům s výstavem několik desítek tisíc hektolitrů ročně. Jejich výhodou je, že vyrábějí pivo pro užší skupinu lidí, mohou vařit třeba limitované řady piv nebo experimentovat se stupňovitostí. Pivo už si může doma připravit kdokoliv. Existují malé varny, které se vejdou do obývacího pokoje nebo garáže. Každý si tak může například na rodinnou oslavu vyrobit své domácí pivo.

Výsledky soutěže:

Světlá výčepní piva

Stříbrňák (U Rybiček), Stříbro

Světlé ležáky 11%

Ryzák, Vojkovice

Světlé ležáky 12%

Purkmistr PD, Plzeň

Tmavý ležák

Štěpán, Praha

Polotmavý ležák

Permon, Lomnice u Sokolova

Tmavý speciál

Permon 15, Lomnice u Sokolova

Pšeničná piva

Pšeničné pivo, Praha

Polotmavý speciál

Excelent 13, Rýmařov

Světlý speciál

Zlatá labuť 13, Zvíkovské Podhradí

Extra speciál (17% +)

Třebonická Eržíka 17, Třebonice

Zdroj: iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

siki

pondělí, 23. březen 2009
08:50

siki

Pšeničné pivo vyhrálo Pšeničné pivo, Praha????


napsal(a): siki [Odpovědět]

Elf

pondělí, 23. březen 2009
11:11

Elf

to siki: Asi tam mělo být tohle:
Pšeničná piva

Pšeničné pivo, Pivo Praha


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
18:02


posted by: Inzerce

umbob

pondělí, 23. březen 2009
08:22

umbob

Pivovar v Třebonicích?Cože?Nebo co to je?


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

pondělí, 23. březen 2009
13:02

Honza Světpiva.cz

to umbob:
David Stanek, ktery se kazdorocne umistuje na soutezi homebrewaru a Tomas Seidl, pripravuji novy minipivovarek. Jinak, snad Chody nebude zlobit, publikoval na svetu piva clanek o teto akci...


Honza Svetpiva.cz

pondělí, 23. březen 2009
13:09

Honza Světpiva.cz

to Honza Svetpiva.cz:
Samozrejme melo byt napsano... snad se Chody nebude zlobit:)...


Petr Buriánek

pondělí, 23. březen 2009
13:07

to Luděk: To jsou ony.


napsal(a): Petr Buriánek [Odpovědět]

Pumpescu

pondělí, 23. březen 2009
23:19

to umbob: no to je prece ten mikropivovar, kde jsme uvarili tu uzasnou 17°Erziku... To ze predcila 17°chyni a 26° zvikovskou Labut asi neco znamena, dobra je...


napsal(a): Pumpescu [Odpovědět]

Chody

úterý, 24. březen 2009
12:01

Chody

to Pumpescu:
¨Kdo jsme uvařili? POkud jde o oficiální minipivovar, prosil bych o nějaký kontakt, abych jej mohl zařadit mezi činné pivovary :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pumpescu

středa, 25. březen 2009
09:17

to Chody: v podstate jde o mikropivovarek, momentalne je ve fazi prechodu mezi homebrewingem a plnym provozem, ale cela vec je ponekud slozita, takze stanovit nejaky presnejsi termin otevreni je zatim nemozne... Letos to ale urcite nebude, to vim. Jinak Třebonice - západní okraj Prahy poblíž byvale vypadovky na Plzen.


napsal(a): Pumpescu [Odpovědět]

siki

středa, 25. březen 2009
12:32

siki

to Pumpescu: Také bych uvítal nějaký kontaktík...Do Prahy defakto téměř přes Třebonice jezdím celkem často...


napsal(a): siki [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI