Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Co s 90 let starým pivem? Pivaři mají dilema

Co se píše o pivovarech a pivu


Co s 90 let starým pivem? Pivaři mají dilema

[středa, 18. březen 2009]

Říká se, že nejlahodnější pivo má zářivou barvu a je správně vychlazené. Co ale když je skoro sto let staré? Jak takové pivo chutná, se teď mohou přesvědčit pracovníci brněnského pivovaru Starobrno, v jejichž lednici se jeden z nejstarších dochovaných "lahváčů" právě chladí.

Foto

O tomto jedinečném muzejním kousku přitom ještě nedávno nikdo nevěděl. "Lahev piva, která pochází odhadem z roku 1920 až 1930, se našla při hloubení studny ve Slavkově u Brna před dvěma lety," uvedl manažer Starobrna Tomáš Pluháček.

Protože byl na skleněné lahvi vyražený název pivovaru, nálezci ji předali sládkovi, který pivo prozatím uschoval do lednice.

Těžká volba: zachovat, či ochutnat?

"Celé dva roky jsme pátrali po tom, z jaké doby vlastně pochází. V tom období žádné etikety nebyly, proto jsme museli najít pamětníky a historiky, kteří by uměli tento historický dokument do nějaké epochy zařadit," vysvětlil Pluháček důvod, proč celou dobu zůstalo pivo nedotčené.

Nyní stojí pivovarníci před složitým rozhodnutím: bude lepší si takový historický unikát uchovat, nebo raději dát přednost zvědavosti chuťových buněk a pivo ochutnat a prozkoumat?

"Kdybychom tuto historickou relikvii otevřeli, zničili bychom její jedinečnost, ale na druhou stranu bychom mohli zjistit, jakou technikou, z jakých surovin a vody bylo pivo tehdy vyrobené, odkud se bral slad a chmel nebo jaké má parametry," uvedl Pluháček a dodal, že se současnými technickými vymoženostmi by to nebylo nic složitého.

Jak ale může jedno století staré pivo chutnat, má manažer jasno: "Určitě to nic dobrého na pití nebude. Není to víno, stářím se kvalita piva nezlepšuje," potvrdil Pluháček.

Tato lahev piva ale není jediným historickým předmětem, který starobrněnský pivovar vlastní. Atmosféru tamních prostorů vykreslují například stará pivovarnická zařízení a nástroje na rozbíjení ledu, starodávné sudy či stáčecí zařízení.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Lucie Hušková | Foto: Monika Tomášková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

val

středa, 18. březen 2009
11:12

val

Ono hlavně záleží na uskladnění, pokud pivo leží někde v temnu a suchu řekněme při dvou stupních, tak by se to snad mohlo dát vypít bez negativních následků...


napsal(a): val [Odpovědět]

Ludwig

středa, 18. březen 2009
10:09

Ludwig

Ja jsem ted pil pres 20 let stary pivo, Berliner Weisse, z roku 1987, Neuveritelne, ale bylo SUPER! Par flasek jeste mam, kdyby nekdo chtel zkusit.. Pivo je absolutne pitelne a chutove opravdu zcela v poradku.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
02:33


posted by: Inzerce

Jiri.J

středa, 18. březen 2009
14:30

to Ludwig: No já okamžitě!!! Můžeme udělat výměnu za nějaké moje staré pivo, určitě se tam najdou archivní Barley Wine cca 10 let staré, doufám. Kde jsi k tomu přišel? Je to Kindl nebo Schultheiss? Věřím, že takové pivo se dá pít i po 20 letech. Vždyť pivnice Kuminator v Antverpách nabízí i 20 let staré lambicky, což je svým způsobem i podobné pivo a je to skvělé! Já měl nejstarší pivo DIESTERS (z pivovaru Hoegaarden, přechůdce VF) 22 let po záruce a Witekap taktéž 22let. Taková piva to snesou! Zajímavě se chuťově vyvíjí. Kdy budeš ve Štatlu?
PS: u ležáků je archivace nesmysl.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

středa, 18. březen 2009
10:08

Tomáš Kroupa

Zvědavost a možnost ochutnat skoro stoleté pivo by mi nedala a já bych lahev rozhodně otevřel. Doporučuji ale pro jistotu konzumovat rovnou na záchodě neb následky po požití mohou být nepředvídatelné... :)


pjes

středa, 18. březen 2009
09:24

Moc bych za to nedal, že bude chutnat lépe než ta vaše současná sračka.


napsal(a): pjes [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI