Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mniši tady vařili pivo, teď tu budou studovat restaurátoři

Co se píše o pivovarech a pivu


Mniši tady vařili pivo, teď tu budou studovat restaurátoři

[sobota, 7. únor 2009]

Před staletími odtud vozili sudy slavného branického piva, dnes je areál Dominikánského dvora v centru Braníka opuštěný.

Změnit by to teď mohlo rozhodnutí rady Prahy 4. Její členové vybrali společnost TCP Vidoule, která slíbila zchátralou památku zachránit.

„Vybrali jsme společnost, která v areálu vybuduje vysokou školu pro restaurátory,“ vysvětluje starosta Prahy 4 Pavel Horálek.

Radnice podle starosty upřednostnila projekt, který oživí Braník příchodem mladých lidí před projekty nabízejícími využití areálu třeba jako hospic. Navíc v sousedství už fungují dva sociální ústavy a vznik třetího by z Braníka udělal ghetto plné seniorů.

Firma TCP Vidoule, jejíž většinovým vlastníkem je pražský magistrát, počítá s tím, že do roka bude projekt přestavby Dominikánského dvora na vysokou školu hotový. „Ještě letos budeme pokračovat v opravách, které zamezí chátrání objektu,“ říká předseda společnosti Zdeněk Kovářík.

Radnice čtyřky odhaduje náklady na opravu dvora přibližně na 200 milionů korun. „Podobná škola, která by pro Prahu vychovávala památkáře a restaurátory, v metropoli zatím chybí,“ vysvětluje starosta Horálek.

Chátrající areál budov s věží, kde od 17. století vařili dominikánští mniši pivo, je jednou z mála dochovaných památek Braníka. V 60. letech minulého století byl prohlášen za kulturní památku. Z původních čtyř křídel objektu, který vyrostl na místě středověké tvrze, se do současnosti dochovala tři včetně zvonice z roku 1761.

Památka je až na střechu, kterou radnice nechala před časem opravit, ve špatném technickém stavu a jsou v ní sklady několika firem.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Robert Oppelt


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI