Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarník chce levnější vodu

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovarník chce levnější vodu

[sobota, 7. únor 2009]

Majitel pivovaru Černá Hora Jiří Fusek zorganizoval petici. Kvůli novoročnímu navýšení cen vodného a stočného na Blanensku. Pivovar v petici žádá zastavení „neúměrného zdražování“ vody.

Částka 71,33 koruny za kubík totiž patří k nejvyšším v republice. Ještě loni lidé na Blanensku platili 64,69 koruny. Třeba na Břeclavsku přitom po prvním lednu vyjde metr krychlový vody na něco málo přes 62 korun. Lacinější je i v ostatních okresech na jižní Moravě.

Pivovarníci podle Fuska dosud vysokou cenu za vodu respektovali s tím, že Svazek vodovodů a kanalizací, jenž navýšení ceny schválil, vynakládá peníze na nutné investice. Poslední zdražení je ale donutilo porovnat ceny a ověřit si, jak je na tom zbytek republiky. „Teď jsme si vytáhli statistiku a zjistili, že naši představitelé ze Svazku požadují souvisle nejvyšší cenu v republice. V Praze i Brně se platí 55 korun, v Ostravě 64,“ argumentuje Fusek.

Pod petici, kterou sepsal ve čtvrtek a sám jako první podepsal, získal už několik set podpisů.

Jenomže podle ředitelky Vodárenské akciové společnosti Miloslavy Soldánové je takové poměřování scestné. „Ceny vody nelze srovnávat. Porovnávat Brno a Prahu s námi je jako srovnávat jablka s hruškami,“ tvrdí. Každá vodárenská síť má podle ní svá specifika, která do značné míry cenu vody určují. „Jsem si vědoma, že u nás voda patří mezi nejdražší, ale jde tu o náklady. Máme 153 vodních zdrojů, všechny stoprocentně podzemní. Taková Praha jich má asi jen pět. Když je porucha, jedeme třeba třicet kilometrů na místo, které přitom obsluhuje jen 160 spotřebitelů,“ popisuje Soldánová.

Starosta Černé Hory a místopředseda Svazku vodovodů a kanalizací Bohumil Hlavička navíc upozorňuje, že na Blanensku a Boskovicku se nedávno investovaly velké peníze. „Získali jsme čtyři sta milionů na opravy čistíren. Čističku mají na Blanensku všechny obce nad dva tisíce obyvatel,“ řekl. Ze zmíněných peněz dostaly sto milionů Boskovice na kanalizaci a čističku odpadních vod, rekonstrukce čističky v Blansku vyšla na tři sta milionů.

Pivovarníci to ale jako argument neberou. A požadují, aby Černá Hora ze svazku vystoupila. „Jako podnikatel chápu, že pokud se něco rozvíjí, potřebuje to zdroje. Nemohu ale jít do extrému. To je, jako bych řekl zákazníkům, že když já investuji, dáte mi za pivo padesát korun. To by ho nikdo nekupoval,“ zlobí se Fusek. A v petici požaduje zveřejnění financování Svazku. Podle kritiků je neprůhledné. „V tom nevidím sebemenší problém. Svazek každý rok zveřejňuje rozpočet a každá členská obec to má za povinnost,“ reagoval blanenský místostarosta Jindřich Král.

Podle starosty Černé Hory jsou požadavky petice nereálné. Ze Svazku vystoupit nechce. Příčiny zdražení jsou podle něj i jinde než v investicích. Souvisí s klesající spotřebou vody. „Máme odběr 140 tisíc kubíků ročně, v roce 1996 to bylo 278 tisíc. Náklady na kubík spojené s údržbou zákonitě rostou,“ vysvětluje Hlavička.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Jakub Ghanem a Pavla Komárková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI