Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo je jako svíčková

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo je jako svíčková

[čtvrtek, 5. únor 2009]

Víno nepijí! Tak zní verdikt odborné poroty, která včera na slavnostech piva pokračovala v hodnocení kvality „tekutého chleba“.

Víno sporadicky, jen když už není co jiného pít. Určitě vede pivo a pak nějaká kořalka jako kalvádos,“ shoduje se s ostatními degustátory Mojmír Velký z Vojkovic na Moravě, který je majitelem a sládkem tamního minipivovaru Koníček. Založil ho před třemi lety. „Máma má hospodu a já se v oboru sladovnictví vyučil. Řekl jsem si tedy, proč pivo kupovat, když ho můžu vařit. Odbyt máme zejména u hospod a soukromých zakázek,“ vysvětlil.

S polotmavým pivem se včera dokonce probojoval na páté místo, mezi velké pivovary. Na táborských slavnostech je nováčkem, a tak se přijel především seznámit.

Cizí chutě? Ne!

Včera se do rukou degustátorů dostaly světlé ležáky, piva tmavá a polotmavá. Hodnocení je pro odborníky velice náročné. „Vzorků je hodně. Musím říct, že nám pořadatel pan Srb dává zabrat. Je těžké udržet si smysly, zejména chuť a čich, v plné kondici a soustředěnosti,“ říká výrobní ředitel krumlovského pivovaru Eggenberg Rostislav Zagora.

Foto

Vysvětlil, že pivo nesmí mít hlavně cizí vůně a příchuti jako kyselost či máslovitost. Pokud to ovšem není záměr, jako je tomu u některých belgických piv.

Ve světě jsou různé příchuti piva běžné. V Čechách jsou ale spotřebitelé stále konzervativní, i když mezi mladými už začínají tato atypická piva nabírat na oblibě,“ doplnil sládek Radek Bařtipán z Pivovaru Žatec.

Voda nad zlato

Na kvalitu piva má podle pivovarnických odborníků největší vliv voda. „Bez ní dobré pivo uvařit nelze. Pro světlá piva je ideální měkká. My ji máme přímo z hor,“ tvrdí Velký. „Důležité jsou všechny ingredience. Slad, voda a hlavně český chmel,“ podotýká Zagora. Podle něj i Bařtipána se ve finále chutě piva nejvíc liší poměry látek.

To je to, co nadnárodní pivovary odbourávají. Pivo je jako svíčková, všichni mají stejné suroviny, ale jinak je namíchají,“ dodal Bařtipán. Prozradil, že jejich žatecký pivovar bere dokonce slad na tmavé z táborské výrobny.

Všichni oslovení degustátoři se na závěr shodli, že nejlepší pivo je to jejich a že jediné poctivé pochází z malých pivovarů, kde se vaří podle tradičních receptur.

Zdroj: Táborský deník.cz | Autor: David Peltán


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

tomas

sobota, 7. únor 2009
22:30

tomáš

to emu: No jsou pivovary s podobně starým zařízením a pivo vaří dobrý. Třeba taková Březnice, nebo archaický pivovary v Bavorsku, Belgii...Na místě ředitele bych už dávno měnil sládka, kterej svoji práci evidentně dlouhodobě nezvládá.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Jarda

pátek, 6. únor 2009
15:08

to Milan:
Moje řeč. Z dovolené na Lipně jsem si odskočil do Krumlova na ochutnávku. Koupil jsem od každého výrobku vč. nealka jedno a paradoxně jen to nealko se dalo pít. Kristián byl kalný, tmavý i světlý ležák nakyslý. Takže tolik k lahvovému. A to jsem si dal pozor, aby do data spotřeby mělo ještě pár měsíců rezervu. Ani točené přímo v pivovarské restauraci to nevylepšilo. Světlý ležák normální, neurazí, ale ani nepotěší, tmavé o stupínek horší a kvasničák opět kyselý. Naštěstí jsem si spravil chuť U Candrů ve Vyšším Brodě, kde čepují nefiltrovaný ležák Jakub z nově otevřeného místního minipivovaru. Takže Krumlov má tentokrát 4-. A nebýt toho, že jsme se v pivovarské restauraci dobře najedli, asi bych dal za 5.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
22:43


posted by: Inzerce

emu

pátek, 6. únor 2009
23:40

emu

to Jarda: Jo, Krumlov je dost otřesný, pan Zagora už tam vaří hóóóódně dlouho... takže jeho hodnocení je podobně komické, jak řeči Prazdroje o tradiční výrobě. Sle ono je to bohužel i tím, že kdo třeba jen viděl fotky z Krumlova, musí mu být zjasné, že se tam pořádné pivo snad ani udělat nedá. Všechno je tam staré, zrezlé... prostě pivovar v dost hrozném stavu, podinvestovaný, těžko pak udržet kvalitu.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Malakin

sobota, 7. únor 2009
21:34

Malakin

to emu: V Krumlově jsem byl před 5 lety a zas tak špatně to tam nevypadalo. A že by tam nebylo vůbec nic nového? A co třeba CK tanky na toho jejich Kristiána? Jinak tehdy mi v pivovarske hospode pivo velmi chutnalo, ale je fakt, že od té doby se mohlo mnohé změnit.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Milan

čtvrtek, 5. únor 2009
15:31

Milan

Velmi mě těší, že pan Zagora z Eggenbergu ví, že pivo nesmí mít cizí vůně, o cizích chutí neříká nic. Tak se konečně v tom Krumlově pochlapte, na Vánoce jsem si koupil Petra Voka a skoro se to nedalo pít.. Pak mám konzumací podporovat malé pivovary.


napsal(a): Milan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI