Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chceš pivo? Tak hraj

Co se píše o pivovarech a pivu


Chceš pivo? Tak hraj

[středa, 28. leden 2009]

Praha se rozhodla zatočit s provozovateli nonstop heren a barů s výherními automaty. Úředníci proto od Nového roku striktně vyžadují, aby v těchto podnicích dostali po půlnoci alkohol jen ti hosté, kteří aktivně hrají na automatech.

Podmínit noční popíjení gamblingem se pražští radní rozhodli kvůli tomu, aby provozovatelům heren odehnali zákazníky. Je možné, že v centru, kde je síť nočních podniků hustá, bude nové opatření fungovat. Už nyní se ale ukazuje, že v řadě barů, a to převážně na okraji Prahy, může napáchat více škody než užitku. K hazardu totiž svádí i ty, kteří s ním normálně nechtějí mít nic společného.

Příkladem může být jeden pražský sídlištní nonstop. Má zhruba čtyřicet míst k sezení a tři automaty k tomu. Po dvanácté hodině bývá pravidelně plný, jde totiž o jediné místo široko daleko, kde si lze poručit pivo. Až donedávna automaty v noci nikoho nezajímaly. Nyní si ale musí zahrát každý, kdo si chce dát poslední pivo a nestojí o zhruba kilometrový noční pochod k nejbližší konkurenci.

Dřív tu v noci nehrál nikdo, teď ale musí každý. Až do minulého týdne jsem ten nesmysl ignorovala. Pak mi šéf dal pokutu, že prý se bojí úřadů,“ řekla LN pod podmínkou zachování anonymity místní výčepní Věra.

I přes pokutu je Věra uznalá a své, často notně opilé, hosty do tvrdého gamblingu nenutí. Stačí, když do „stroje“ čas od času hodí desetikorunu, a mohou se v klidu věnovat popíjení. I tak se podle Věry výdělky z gamblingu výrazně zvedly. Hosté se totiž prý nechají často zlákat a u symbolické desetikoruny nezůstanou.

Eva Kubátová z tiskového odboru magistrátu nařízení obhajuje: „Jde především o to, co nejvíce ztížit provozování hracích přístrojů a postihnout také ty negativní jevy, které je bohužel provázejí, jako je třeba zvýšená spotřeba alkoholu.“ Ideálem je podle ní stav, kdy by sami provozovatelé uznali, že na automatech kvůli různým obstrukcím ze strany města nevydělají, a vzdali se jich.

Odborníci nařízení, na které upozornila televize Prima, vesměs kritizují. „Nelíbí se mi to. Může to opravdu fungovat kontraproduktivně. Já osobně bych automaty zakázala všechny,“ míní Dobrila Hrůzová, expertka na léčbu automatové závislosti. Ještě nesmlouvavější je zavilý odpůrce gamblingu – bývalý senátor Josef Novotný: „Je to kombinace obou zel: alkoholu a hraní. Pro hraní je to velice výborné.

Alkohol s gamblingem spojili pražští radní loni v dubnu. Striktně vyžadovat tuto povinnost začaly úřady podle Kubátové od 1. ledna, kdy začala platit nová vyhláška upravující hru na automatech. Vyhláška povolila celkem 1344 pražským podnikům provozování výherních automatů. Většina z nich smí fungovat nonstop.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Václav Drchal


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Paja

pátek, 30. leden 2009
08:41

Paja

Branik je z ruky zas pro mne, takze tam muzu poradit jenom hospodu U baby, kde maj Kacov.

Ja U Pandy bral pullitr medveda na kost rodicum a kdyz se pullitr roztretil, tak to prislo k chuti, ze bych dal i vic. Bohuzel kdyz jsem mluvil s obsluhou, tak ani nevedela, ze delaj spoustu jinych piv a vozi jim jenom tresne.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Paja

pátek, 30. leden 2009
13:19

Paja

to Luděk: Tak to je skoda, ja tam byl tak pred rokem.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
23:10


posted by: Inzerce

val

čtvrtek, 29. leden 2009
15:50

val

Ne ne, Brno ne, byť je famýlija původem z Holomóca, tak celé život sem prožil v Jeseníkách a teďkom už přes štyry roky přebévám f Práglu :-) Ten podnik znám, je to přímo naproti autobusáku, "útočili" tam na zákazníky levným Budvarem a tvrdým chlastem. Teď tam už dlouho točí třešnovýho Medvěda, jenže mně je po jakýmkoli tmavým špatně. Navíc z Vrchlabí dokážu pít jen světlé kvasnicové (to jsem kdysi měl ve zlých časech). Konkrétně tohohle třešnovýho medvěda jsme si onehdá koupili s přítelkyní na košt vedle v pivním klubu a po prvním doušku jsme to vylili :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 29. leden 2009
15:25

Henri

Tuším, že v jedné herně v podchou metra na Dejvické mají Rychtáře.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 29. leden 2009
15:33

Paja

to Henri: Jo, na toho jsem taky zapomnel... Udajne by ho meli mit i na Rajske zahrade v herne.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

val

čtvrtek, 29. leden 2009
15:40

val

to Paja: Hm, Rychtář na Dejvické, to zní slibně, ačkoli to je pro mě dost z ruky :-) A nevíte o nějakým takovým podniku v Braníku?


napsal(a): val [Odpovědět]

val

čtvrtek, 29. leden 2009
10:36

val

Tak tohle může vzniknout fakt jenom v Česku. Podal bych na magistrát žalobu za navádění ke gamblerství a omezování osobní svobody (úředním předpisem stanovená povinnost hrát na automatech, když si chci dát pivo, je podle mě omezování). Jediný štěstí pro mě je, že neznám žádný nonstop, kde by točili dobré pivo, takže do žádného takového podniku nechodím.


napsal(a): val [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 29. leden 2009
12:11

Paja

to val: v hernach byvaj obcas mistni piva...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

val

čtvrtek, 29. leden 2009
14:54

val

to Paja: Tu f Práglu o žádné nevim. A Braník a Staropramen pro mě v tomto případě není "místní pivo" :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 29. leden 2009
15:32

Paja

to val: z Brna? Tak nez vlezes na Florenci do krtka, tak projdi halou nadrazi a furt rovne pres silnici a kdyz te nic nezajede, tak prijdes do pajzlherny U pandy, kde maj Vrchlabi za 21, bohuzel jen tmave tresnove. Podobne jsem si pred 2 roky daval v Hostomicich v herne Bakalare. Ale mozna uz to neni co to byvalo, protoze treba v tech Hostomicich to vytlacil Gambac nebo neco podobneho. Ale pred par lety opravdu mivaly herny relativne casto mistni pivo - moje teorie je, ze brali to nejlevnejsi, aby moc netratily na "napoji ke hre zdarma".


napsal(a): Paja [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 28. leden 2009
11:33

jiri.kana

To by za chvíli pod záštitou boje proti alkoholismu mohli vyhláškou zavést povinnost vypít ke každýmu pivu panáka kořalky. Mě by to od návštěv hospod odradilo spolehlivě...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Njorloj

středa, 28. leden 2009
09:51

Njorloj

Docela sila, jeste bych chapal obracene, kdyz nebudes hrat dostanes pivo, ale tohle :o :o :o


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 28. leden 2009
08:15

jiri.kana

Je to pěkná úchylárna.
Nepříčetný rozmach všeljakých heren a kasin v našich končinách mě dost sere, ale bojovat proti nim takovýmhle způsobem, hmmm - na to už je potřeba hodně originální studnice myšlének...
Prostě "se chce", aby se u nás hernám dařilo (peníze se v tom nejspíš perou nějak snáz či co...), tak se jim dařit bude. Stejně jako "se chce", aby se dařilo zastavárnám nebo jako "se chtělo", aby se dařilo výkupnám kovů.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI