Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Česku vyrostou další nové pivovary

Co se píše o pivovarech a pivu


V Česku vyrostou další nové pivovary

[úterý, 20. leden 2009]

Ani plížící se krize, ani vyšší ceny piva neovlivnily v Česku produkci pivovarů. Zatím je to spíš naopak. A tak není divu, že se staví další pivovary. Už v únoru zahájí provoz dva nové minipivovary - Tambor ve Dvoře Králové a Městský podorlický pivovar v Rychnově nad Kněžnou.

V dubnu odstartuje v Chotěboři nový regionální pivovar od developerské firmy Ross Holding a v příštích letech se chystá na zvýšení produkce světový gigant Heineken v Královském pivovaru Krušovice.

Rychnov i královédvorský Tambor budou v pořadí už 79. a 80. malým pivovarem v zemi. Investor a královédvorský podnikatel Nasik Kiriakovský by rád spustil výrobu několika značek Tambora 28. února - přesně třicet let poté, co ve Dvoře Králové skončila produkce piva. Ve městě bude sice Tambor jediný pivovar, ale v blízkém okolí mu budou konkurovat třeba pivovary Náchod, Trutnov, Nová Paka.

Příprava na stavbu začala v roce 2007 pořízením vlastního zdroje vody ze 130 metrů hlubokého vrtu. Dnes už je prakticky vše hotovo. "Zpočátku budeme vařit kolem tisíce hektolitrů ročně," připomíná Kiriakovský. Další podrobnosti - třeba o výši investice - si prý nechá až na termín spuštění.

V Rychnově je většinovým vlastníkem pivovaru tamní Podorlická sodovkárna. Ročně tisíc hektolitrů piv s názvem Rychnovský Zilvar, Klášter, Kněžna nebo Habrovák bude vznikat v prostorách bývalého pivovaru, který získal v restituci vnuk původních majitelů pivovaru a nynější vlastník Podorlické sodovkárny Jan Mikš.

Boom minipivovarů v Česku tím ale nekončí. Podle Václava Potěšila z firmy Pivo Praha, která se zabývá i stavbou minipivovarů, se jich v následujících dvou letech připravuje ještě minimálně deset. Přitom na začátku 90. let existoval u nás jen jeden - v Praze U Fleků.

"Před lety jsme říkali, že tyhle malé restaurační pivovary mají šanci hlavně v místech s velkou návštěvou turistů. Lokálně vařená piva patří u nás k těm dražším," připomíná výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. "Ale ukazuje se, že i tuzemští konzumenti zatím ještě mají peníze a jsou ochotni utrácet za různé místní pivní speciality," dodává.

Jde jen o rozšíření pestrosti na pivním trhu, ovládaném často unifikovanými značkami velkých koncernů. Samotný podíl všech minipivovarů na celkové tuzemské produkci piva je totiž zanedbatelný. Necelých sto tisíc hektolitrů v porovnání s téměř 20 miliony hektolitrů.

Celková domácí spotřeba piva přitom dál stagnuje a největší průmyslové pivovary v čele s Plzeňským Prazdrojem u nás rostou v posledních letech především díky posilování exportu.

Investice v Chotěboři

Viditelnějším konkurentem na českém trhu má být od dubna pivovar, jehož výstavbu zahájila loni s pomocí zkušených sládků v Chotěboři společnost Ross Holding.

Roční výroba má dosáhnout 25 tisíc hektolitrů. Jde přitom v pořadí už o 49. průmyslový pivovar v zemi. První na zelené louce od doby, kdy zahájil provoz ještě v minulém režimu pivovar v Nošovicích.

Stavba nového pivovaru má podle ředitele Ross Holdingu Romana Stryka smysl i v době, kdy nadnárodní skupiny u nás zavírají po jejich ovládnutí menší pivovary. "Pozice pro další průmyslový pivovar tu je. Tím spíš, že budeme těm velkým konkurovat klasickou staročeskou technologií," říká Stryk.

Projekt stavby průmyslového pivovaru a za tímto účelem speciálně vytvořenou společnost Pivotech koupil nynější investor loni od Angličana Iana Jefferyho. Tento velký fanda českého piva provozuje v Anglii síť prodejních řetězců, ale sen o vlastní výrobě v Česku kvůli vážnému onemocnění vzdal.

Rozšiřovat výrobu piva se chystají i velké pivovary. Například nizozemský Heineken v ovládaném Královském pivovaru Krušovice, který má vyšší kapacitu, než zatím vyrábí. Rozšířit produkci chce Heineken především díky masivnímu nárůstu exportu do Ruska. "Díky značným investicím v minulosti je naštěstí pivovar kapacitně zcela schopen pokrýt současné nároky," říká mluvčí českého zastoupení Heinekenu Kateřina Eliášová.

O průnik na zahraniční trhy se vedle velkých koncernů snaží i menší pivovary. Včera Pivovar v Černé Hoře uzavřel smlouvu s čínským partnerem a do Asie vypravil první dva kontejnery piva za zhruba půl milionu korun.

Zatímco počet průmyslových pivovarů v zemi klesl ze 176 v roce 1950 na nynějších 48, průměrná produkce na jeden pivovar prudce narostla. Za stejné období z 53 tisíc hektolitrů na nynějších více než 400 tisíc.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Malakin

úterý, 27. leden 2009
12:29

Malakin

Tak abych pořád nebyl poslem jenom špatných zpráv, tak zde jedna trochu veselejší:

Bernartický domácí pivovar má být přemístěn do nových prostor na zcela novém místě a z pikopivovaru se tak má stát skutečný minipivovar se vším, co k němu patří. Uvidíme.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 27.01.2009 ve 12:29:59


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

emu

úterý, 20. leden 2009
16:27

emu

Škoda, že vznikají nové pivovary zrovna tam, kde už je jich teď dost. Severozápad Čech bude naopak brzo pivní periferií, protože rozšiřování Krušovic skutečně nevěstí nic dobrého, jen naivka může věřit oficiálnímu vjádření, že se rozšiřuje kvůli exportu do Ruska... haha... pak je možné, že v Ústeckém a Karlovarském kraji dohromady zbude jen Žatec.
Hodně mě zajímá ta Chotěboř, jak bude vypadat pivovar na zelené louce a co si představit pod klasickou staročeskou technologií, to tam opravdu vybudují i spilky? No jsem zvědav, ani jsem nevěděl, že má začít vařit už v dubnu. Investorem je obyčejný developer, který se netají tím, že mu jde jen o peníze a po rozjetí pivovar prodá.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.01.2009 ve 16:29:23


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
18:22


posted by: Inzerce

Jarda

úterý, 20. leden 2009
16:50

to emu:
První hvězdičkou a to do slova a do písmene (protože se jedná o slečnu sládkovou) je Varnsdorf. Pak jsem něco zaslechl o stavbě malého pivovaru v areálu bývalého děčínského pivovaru. Je ale fakt, že potenciální bílá místa mě také deprimují. Dodnes jsem nepochopil, proč se např. Březňák prodal.
Jo a Karlovarský kraj ? Sokolov, Loket, Velký Rybník, Velichov... Zatím jsem optimista a bumbám, dokud je co :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.01.2009 ve 16:54:38


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

tomas

úterý, 20. leden 2009
16:58

tomáš

to emu: V tom dokumentu o rozšiřování Krušovic je zmínka o plánu vaření mnoha značek. No asi není těžký uhodnout jakých. Co se Chotěboře týče, tak tam jde o pivovar - montovanou halu v průmyslový zóně u výpadovky na Ždírec nad Doubravou, takže to postaví celkem rychle i se spilkou. O peníze investorovi, jinak bohatý havlíčkobrodský firmě ROSS určitě nejde a zaštiťuje to i sládek p.Záruba (dlouhý roky v Havl.Brodě a naposledy znovurozjížděl Rakovník), kterej tuším že přímo v Chotěboři žije, tak to asi s pivovarem myslí vážně.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

emu

úterý, 20. leden 2009
19:16

emu

to Jarda: No jasně, ale to jsou minipivovary... jedna restaurace. Chce to pivovary s výstavem desítky tisíc hl, takové okresní formáty. A právě ty v Karlovarském kraji nejsou, takže normální člověk má problém narazit na jiné než národní pivo. A hrozí, že to tak brzo bude i v Ústeckém kraji a Kocour kde daleko na severu u hranic, točený v jedný kamiónový hospodě, je trochu o něčem jiném, než značky typu Louny či Březňák.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Elf

úterý, 20. leden 2009
19:32

Elf

to Jarda:

Nejsem si úplně jistej, ale myslím, že Nikol Krmečníková už ve Varnsdorfu nepracuje.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

siki

úterý, 20. leden 2009
11:48

siki

Dvůr Králové, Rychnov nad Kněžnou, Chotěboř....sakra, všechno je daleko :-(


napsal(a): siki [Odpovědět]

Rosťa

úterý, 20. leden 2009
11:46

Rosťa

Na začátku 90. let nebylo jen U Fleků, tuším hned v 1991 otevřeli např. Svinišťanský Meloun....


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 20. leden 2009
10:59

Dwarf

že by v Krušovicích 'konečně' soustředil Heineken všechny nedávno získané značky a zavřel všechny regionální pivovary?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

swooper

úterý, 20. leden 2009
12:20

swooper

to Dwarf: Mno nedavno dali Krušovice na posouzení EIA ( http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=STC808 ) projekt zdvojnásobení kapacity ze současných 1mil hl na 2mil hl :( Třeba jim to nevyjde kvůli nedostatku vody z místních vrtů....


napsal(a): swooper [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI