Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zdraží pivovary v kraji? Samé tajnosti

Co se píše o pivovarech a pivu


Zdraží pivovary v kraji? Samé tajnosti

[středa, 15. říjen 2008]

Kategoricky proti zdražení se postavil šéf poličského pivovaru: Nikdo k tomu prý nemá důvod, cena sladu šla dolů.

Když na konci září Plzeňský Prazdroj oznámil zdražení piva, bylo jasné, že je jen otázkou času, kdy ho budou následovat pivovary menší.

Však si také šéfové východočeských pivovarů zalepili ústa a otázky na to, kdy, o kolik a zda vůbec, odbývají frázemi o tom, že „v nejbližší době zdražení neplánujeme, ale vyloučit ho nemůžeme.

Jinými slovy, čekají na to, jak se zachová konkurence. V jejich případě ostatní malé pivovary v regionu.

Zatím jsme o tom nemluvili, termín zvýšení cen našeho piva není stanoven. Plzeň však pro nás není vůbec směrodatná, to spíše pivovary v nejbližším okolí, se kterými bojujeme na trhu,“ potvrdil ekonom broumovského pivovaru Karel Krejčí.

Podle řady analytiků totiž českému pivnímu trhu hrozí totéž, co se stalo nedávno u cigaret: masivní odliv zákazníků od prestižních a drahých značek k levným pivům. A vyklízet pozice a přizpůsobovat se zdražování, se kterým přišel Prazdroj, by tak mohlo být pro malé pivovary zkázou.

Vyčkávací taktika se týká většiny malých pivovarů ve východních Čechách. Minimálně do Vánoc s cenou nechce hýbat ani pardubický Pernštejn. Trochu opatrněji mluví i vedení trutnovského pivovaru či šéf hlineckého Rychtáře Milan Vedra.

Dopracovávají se smlouvy na dodávku surovin v příštím roce, pak se teprve uvidí. Je to na vážkách. Musíme také analyzovat, co případnému zdražení řekne trh,“ dodal Vedra.

Jediným, kdo se včera v anketě Deníku ve východočeských pivovarech postavil kategoricky proti jakémukoliv zdražování, je šéf poličského pivovaru Karel Witz.

Ke zvýšení cen nemají pivovary nejmenší důvod. Například cena sladu, která představuje 40 procent výrobních nákladů, šla radikálně dolů – z 12,5 tisíce na 10 tisíc korun. A ceny dalších vstupů, například energií? Vždyť začal zlevňovat i benzin,“ podotkl Witz.

Plzeňské pivo bude dražší od listopadu, průměrně se jeho cena zvedne o 70 haléřů za půllitr. Když Prazdroj zvyšoval ceny vloni, malé pivovary ho brzy následovaly.

Letošní prodej piva nebyl podle předběžných odhadů „žádná sláva“. Češi loni v průměru vypili 158,8 litru piva na hlavu včetně kojenců.

Zdroj: Hradecký deník.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

čtvrtek, 16. říjen 2008
10:34

jiri.kana

to Kolda: Prví pokusné várky už se vaří v Rýmařově :-)

Neměl být ale reakcí na úspěch jedenáctek Kozel Medium? Proč by přicházeli s ještě jedním podobným pivem? Na druhou stranu, proč neuvyrábět ještě jednou to samé, ale pro jinou cílovou skupinu (důležité zaklínadlo)a za prémiovou (důležitý pojem) cenu?

K těm cenám G - například 50 l 10% Konrada vyjde o pětistovku levněji...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Kolda

středa, 15. říjen 2008
22:47

Dnes jsem viděl ceník Plzně.Gambrinus 10% 50l-1290 kč Gambrinus 50l 12% -1510 kč a Prazdroj 50l 1990kč.Někteří hospodští mají z těchto cen % slevy podle toho jak jsou pro pivovar HL zajímé.A pozor Plzeňský pivovar velmi brzy předství novou značku piva.Nejspíše se bude jmenovat Excelent a bude to trochu jinak naředěný Gambáč.Uváděno to bude jako 11%.Je to neoficální,ale nebojte Plzeň to brzo s velkou pompou oznámí v tisku.Nejspíše to ale dopadne jako jejich ostatní slavné pivní novinky jako je Master apod což znamená neslavně.Jinak je to nejspíše reakce na pokles prodejnosti G 10% a nástupem a stále větší poptávkou po 11% jiných pivovarů.


napsal(a): Kolda (kolarikova(a)spak.cz) [Odpovědět]

emu

středa, 15. říjen 2008
19:56

emu

Tak to je poprvé, kdy je nějaký představitel pivovaru proti zdražování! Bravo pane Witz...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI