Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rozzlobení pivaři se snaží zmařit spojení InBev s Anheuserem

Co se píše o pivovarech a pivu


Rozzlobení pivaři se snaží zmařit spojení InBev s Anheuserem

[pondělí, 15. září 2008]

Rozzlobení konzumenti piva se snaží zmařit největší převzetí v pivním odvětví v historii.

Skupina amerických pivařů podala žalobu, ve které tvrdí, že pokud bude akvizice amerického pivovaru Anheuser-Busch belgickým InBevem v hodnotě 52 miliard dolarů (912 miliard Kč) v příštích měsících dokončena, poruší americké antimonopolní zákony.

Žaloba nechce žádné finanční kompenzace, jen požaduje po soudu, aby dohodu zrušil. Ministerstvo spravedlnosti USA často zkoumá velké akvizice, aby určilo, zda jsou v souladu s americkým právem. Zástupci žalující strany uvádějí, že chtějí zastavit dohodu bez ohledu na názor Washingtonu. Anheuser-Busch (AB) uvedl, že se bude proti žalobě bránit. „Věříme, že žaloba je bezvýznamná, a zamýšlíme se proti ní rázně bránit,“ uvedl viceprezident AB pro právní záležitosti Gary Rutledge.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Gina Talamonová odmítla potvrdit nebo popřít, zda se úřad případem zabývá. InBev se dohodl na koupi AB letos v létě. Dohoda vyvolala vlnu různých reakcí. Akcionáři firmy již podali více než desítku žalob. Někteří se snaží dohodě zabránit, jiní se ji naopak snaží urychlit.

Generální ředitel InBevu Carlos Brito v létě uvedl, že dohoda neporuší americké antimonopolní zákony, protože InBev je se svými značkami Stella Artois a Beck’s ve Spojených státech jen malým hráčem. Při spojení s pivovarem Anheuser-Busch se tak pozice nového pivovaru ve srovnání se současnou pozicí Anheuseru příliš nezvýší. AB ovládá téměř 50 % amerického trhu.

Žaloba uvádí, že spojený pivovar bude mít monopol na výrobu piva v USA, a upozorňuje, že kombinace dvou předních světových pivovarů omezí konkurenci. Zatím není známo, kdo žalobu bude financovat. Žalující strana uvádí, že ji tvoří deset fyzických osob, které pijí piva skupiny AB, a mělo by na ně vliv, pokud by se po spojení zvýšily jejich ceny, napsala agentura AP.

AB a InBev loni vyrobily celkem 460 miliónů hektolitrů piva a utržily 36,4 miliardy dolarů. Sloučená skupina bude jedničkou na všech pěti největších trzích s pivem na světě, tedy v Číně, USA, Rusku, Brazílii i Německu.

InBev je aktivní i v Česku, kde mu patří značky Staropramen, Ostravar a Braník a na českém trhu má 15procentní podíl. AB vede kvůli značkám Budweiser a Bud řadu sporů s Budějovickým Budvarem.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI